Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea celei mai mari bucăți de chihlimbar din lume începe în casa unei buzoience

Povestea celei mai mari bucăți de chihlimbar din lume începe în casa unei buzoience
Polițiștii de frontieră au ajuns să se confrunte cu un fenomen infracțional transfrontalier aparte în ultimii ani. Mai multe persoane au fost prinse în timp ce încercau să tracă ilegal peste graniță chihlimbar.

De exemplu, un turc și un ucrainean au fost prinși de polițiștii români de frontieră în timp ce încercau să traficheze chihlimbar. Rășina fosilizată e la mare căutare, iar unii încearcă să profite și să aprovizioneze piața neagră a pietrelor semiprețioase. Turcul a ascuns în roata de rezervă, în portiere și în bordul mașinii mărgele de chihlimbar, în timp ce ucraineanul a încercat să scape vigilenței oamenilor legii cu bucăți brute de ambră.

Cea mai mare pepită de chihlimbar din lume a fost folosită ca opritor de ușă în casa unei țărănci din comuna buzoiană Colți (Muzeul Județean Buzău)

Puțină lume știe însă că povestea celei mai mari bucăți de chihlimbar din lume începe în România, în casa unei buzoience. Femeia avea în casă un „pietroi” luat din pădure, cu care sprijinea ușa. În pădurile din zonă se găsește chihlimbar, dar bătrâna nu și-a bătut capul cu asta. Un alt lucru la fel de puțin cunoscut este că România se numără printre țările cu cele mai mari rezerve de chihlimbar la nivel mondial, iar județul Buzău este o zonă bogată în această piatră semiprețioasă.

„Rumanitul”, cel mai cel mai valoros chihlimbar din lume

Chihlimbarul din Buzău, de altfel, reprezintă o arie protejată de interes național situată în zona Carpaților de Curbură, care corespunde categoriei III IUCN (rezervație naturală geologică și paleontologică), situată pe teritoriul administrativ al comunei Colți. Acest chihlimbar de la Colți a ajuns să fie considerat cel mai valoros din lume, datorită calității și diversității de culori. Există practic 160 de nuanțe diferite de chihlimbar de Colți, performanță pe care nu o oferă niciun alt sit cu ambră din lume.

Datorită particularităților sale unice, reputatul geolog Oscar Helm a denumit chihlimbarul din această regiune „rumanit”, cunoscut popular ca „chihlimbarul de Buzău”, conform World Record Academy.

Ce este chihlimbarul

Chihlimbarul este socotit piatră prețioasă încă din timpurile preistorice, fiind folosit ca bijuterie sau obiect de cult. Unele bijuterii de chihlimbar din Egiptul antic, care s-au păstrat, au o vechime de peste 6.000 de ani. Vârsta chihlimbarului este apreciată de până la 260 milioane de ani.

Concret, chihlimbarul provine din rășina arborilor preistorici, care cu timpul s-a solidificat ca o substanță amorfă, fără să fie un mineral. Chihlimbarul, considerat azi o piatră semiprețioasă, se bucură de o importanță deosebită printre cercetătorii paleontologi, date fiind incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa rășinii.

Povestea celei mai mari bucăți de chihlimbar din lume

Povestea s-a întâmplat exact în comuna Colți din Buzău, localitate recunoscută pentru abundența acestor pietre semiprețioase. O țărancă în vârstă de aici a folosit, timp de mulți ani, o adevărată comoară drept opritor de ușă. Abia după moartea ei, o rudă și-a dat seama ce avere a stat după ușă în tot acest timp. S-a dovedit că era cea mai mare bucată de chihlimbar din lume, a cărei  valoare a fost estimată la peste un milion de euro.

Bătrâna nu a avut habar de valoarea comorii aflate la ușa ei, iar nici hoții care au pătruns în locuință, la un moment dat. I-au furat un lănțișor „de valoare”. În 1991, bucata de chihlimbar a ajuns în proprietatea statului român, fiind vândută de o moștenitoare a femeii care a sesizat că opritorul de la ușă era altceva decât un pietroi banal.

O descoperire remarcabilă

După ce pepita a intrat în posesia autorităților, a fost supusă unor analize de laborator care i-au confirmat autenticitatea. În plus, unicitatea acestei bucăți de chihlimbar a fost validată și de experți de la Muzeul de Istorie din Cracovia, unde există o întreagă secție dedicată studierii acestei pietre semiprețioase.

Pe lângă dimensiunile sale impresionante, analizele efectuate de specialiști au indicat și vechimea considerabilă a pepitei. Se estimează că aceasta ar avea între 40 și 70 de milioane de ani.

În prezent, cea mai mare bucată de chihlimbar din lume se află în patrimoniul Muzeului Județean Buzău, scrie World Record Academy. Cântărind aproape 3,5 kg, pepita poate fi admirată la Muzeul Chihlimbarului, din comuna Colți.

Blestemul chihlimbarului de la Colți

Conform tradiției locului, deși la Colți se găsește chihlimbar cam peste tot – în pădure, în albia râului etc., nimeni nu poate divulga exact locul în care a găsit o piatră, ca să nu poarte blestemul de a nu mai găsi şi altă dată.

„Aproape fiecare gospodărie deţine câte o pepită, care devine sursă de venit în momentele dificile ale familiei. În trecut, după ce erau lustruite cu glaspapir şi o pânză dură, pietrele de chihlimbar erau purtate la gât, într-un săculeţ de pânză, ca apărător împotriva bolilor, sau se țineau în „casa mare”, aproape de icoană. Şi în prezent se crede că ambra are proprietăți terapeutice, fiind utilizată în tratamentul diferitelor boli.

Dizolvată în „frunte de ţuică”, se ia câte o linguriţă în tratamentul durerilor de rinichi, de stomac, pentru reumatism, gripă ş.a. Aceeaşi soluţie se aplică pe compresii în afecţiunile externe: răni, iritaţii, conjunctivite, muşcături de animale, bătături”, informează Muzeul Chihlimbarului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre