Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea fascinantă a manechinului folosit pentru resuscitare. Chipul este al unei femei care s-a sinucis

Povestea fascinantă a manechinului folosit pentru resuscitare. Chipul este al unei femei care s-a sinucis
A sfârșit în înecată în râul Sena în urmă cu peste o sută de ani, dar chipul îi era atât de frumos încât a devenit inspirație pentru artiști, dar și pentru medici. Începând cu anii ‘60, fața femeii este imaginea manechinelor folosite pentru resuscitare.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, trupul unei tinere a ieșit la suprafață din râul Sena din Paris. În acele vremuri, nu era nimic neobișnuit, pentru că anual aproximativ două sute de persoane erau scoase din apele tulburi ale râului de către poliția fluvială din Paris. Numai că, ce era atât de special de data aceasta era frumusețea femeii și seninătatea chipului ei.

Potrivit medicilor, un om care se îneacă se luptă în apă pentru viața lui, iar pe chip rămân adesea ultimele clipe de teroare și durere. Chiar și în cazul sinucigașilor se întâmplă acest lucru, pentru că moartea este tot violent. Însă, această femeie arăta ca și cum ar dormi. Întrucât nu existau dovezi de violență, s-a presupus că aceasta s-a sinucis.

Cadavrele erau expuse pentru a fi recunoscute

În trecut, când se recupera un cadavru din apele fluviului, acesta era expus pe o masă din marmură la fereastra morgii, pentru ca publicul să o poată vedea, în speranța că cineva va reuși să identifice trupul neînsuflețit. De asemenea, se fabricau și măști cu chipurilor celor necunoscuți. Astăzi pare un lucru morbid, însă oamenii din secolul XIX considerau execuțiile sau expozițiile cu oameni morți un adevărat spectacol.

Frumusețea tinerei era ieșită din comun. Povestea spune că un doctor a fost atât de fascinat, astfel încât i-a păstrat mulajul feței în cabinetul său. Ulterior, masca albă a femeii necunoscute a început să apară în magazinele din tot Parisul, iar, în anii care au urmat, copii ale acesteia au fost expuse în toate casele oamenilor bogați din oraș.

Chipul fermecător al femeii, motiv de inspirație

Mai mult, zâmbetul ei enigmatic i-a fermecat pe artiști, poeți și romancieri, iar de-a lungul următoarelor decenii au fost scrise zeci de poezii și diverse povești în ideea de a-i da tinerei o identitate.

Apoi, în anii ’60, medicul austriac Peter Safar, pionierul masajului de prim ajutor cardio-pulmonar, a vrut să realizeze un manechin care să fie folosit pentru instruire. A aplela la inventatorul Asmund Laerdal, iar acesta a creat o păpușă foarte realistă și i-a modelat chipul după femeia necunoscută din Sena. I-a dat numele Resusci Anne și a devenit unul dintre cele mai renumite produse medicale ale lui Laerdal.

Resusci Anne – manechinul folosit pentru exerciții de resuscitare în întreaga lume are chipul femeii înecate în Senna

Manechinul este folosit pe scară largă în întreaga lume pentru a instrui personalul medical și nemedical pentru resuscitare cardio-pulmonară (CPR).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre