Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea rochiei Fecioarei de gheață, perfect conservată de peste 2500 de ani. Se spune că tânăra a fost gardianul ușii către lumea de dincolo

Povestea rochiei Fecioarei de gheață, perfect conservată de peste 2500 de ani. Se spune că tânăra a fost gardianul ușii către lumea de dincolo
Pe platoul Uzok, arheologii au scos la lumină trupul mumificat al unei femei care ar fi murit în urmă cu 2500 de ani. Numită de localnici și jurnaliști Prințesa Altai sau Fecioara de gheață, femeia era îmbrăcată într-o rochie realizată dintr-o țesătură de mătase, care a sfidat timpul.

„Prințesa Altai”, așa cum au numit-o jurnaliștii sau Fecioara de gheață, a fost găsită în 1993, când arheologul Natalya Polosmak s-a apucat să cerceteze mormântul înghețat Pazyryk, deja jefuit, de pe platoul Ukok din valea râului Ak-Alakh din Siberia. Când au descoperit rochia mumiei, oamenii de știință au rămas fără cuvinte.

Lângă femeie s-a găsit un coif ceremonial, dar și  bijuterii din aur și perle

Oamenii de știință au fost uimiți să vadă veșmântul aproape intact al Fecioarei de gheață. E vorba de o rochie splendidă, realizată din mătase și lână foarte fină, care a fost cusută cu o precizie greu de explicat de specialiști.

Țesătura a fost decorată cu motive geometrice complicate, cu elemente de proveniență asiatică și iraniană. De asemenea, lângă femeie au fost găsite un coif ceremonial, precum și bijuterii din aur și perle. Tânăra își dormea somnul de veci sub un geam conceput să arate ca un giulgiu de gheață, într-o postură embrionară.

Femeia purta și o perucă înaltă de 90 cm, realizată din păr de coadă de cal

Povestea rochiei Fecioarei de gheață, care a sfidat timpul. E perfect conservată de peste 2500 de ani
Uimitoarea descoperire a Femeii de gheață

Arheologii au descoperit că tânăra purta șosete călduroase din pâslă și era acoperită cu o haină de marmotă. Lângă brațul ei s-a găsit o oglindă de argint cu imaginea unei căprioare. Pe cap purta o perucă cu o coafură complicată, înaltă de aproape 90 cm, realizată din păr de coadă de cal.

Aceasta avea mai multe decorațiuni din lemn acoperite cu o foiță de aur și o agrafă de bronz în formă de căprioară. Nimeni nu știe dacă femeile trebuiau să se radă în acele vremuri pe cap sau dacă era doar un ritual funerar. Pe brațe femeia avea tatuaje foarte bine lucrate, cerbi mitici, simboluri ale unui popor nomad.

O descoperire fantastică

Potrivit oamenilor de știință, permafrostul a conservat perfect tot ceea ce timpul distruge cu ușurință: haine, țesături și piele. Apa subterană, probabil din zăpada topită, a pătruns în mormânt și a înghețat timp de secole.

Înainte de a fi îngropat, trupul prințesei Altai a fost îmbălsămat, cavitățile interne curățate, creierul și mușchii înlocuiți cu ierburi tocate, apoi corpul a fost acoperit cu un amestec de mercur. Întregul proces se crede că ar fi putut să dureze aproximativ trei luni. Înainte de înmormântare, mumia a fost tratată într-un mod neobișnuit, corpul a fost așezat ca o păpușă și mutat de mai multe ori.

Mumia poate fi vizitată doar de câteva ori pe an

Povestea rochiei Fecioarei de gheață, care a sfidat timpul. E perfect conservată de peste 2500 de ani
Povestea prințesei din Altai

Astăzi, mumia „Prințesei Altai” se odihnește într-un mic mausoleu întunecat în Muzeul Național A.V. Anokhin din Gorno-Altaysk. Ea este păstrată într-un sarcofag de înaltă tehnologie, în care sunt menținute constant o anumită temperatură și umiditate.

Accesul la mumie este limitat pentru vizitatori, doar câteva zile pe an. Localnicii din Altai încă cer să o îngroape pe „Prințesa Altai Ak-Kadyn”, deoarece cred că, tulburându-i pacea eternă, oamenii se condamnă la catastrofe cutremure, inundații și alte dezastre.

Ei cred că „Doamna Albă” a fost gardianul păcii și gardianul ușii către lumea de dincolo. Și cum nu este la locul ei de odihnă, răul se dezlănțuie afară.

Sursă foto: orange-traveler.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri