Simona Ionescu / Redactor Șef

Prințesa Margareta, cea tumultoasă și seducătoare. Ce scandaluri a provocat sora reginei Elisabeta

Prințesa Margareta, cea tumultoasă și seducătoare. Ce scandaluri a provocat sora reginei Elisabeta
A fost considerată una dintre cele mai intrigante figuri regale din zilele noastre. Prințesa Margareta, sora reginei Elisabeta a rămas o figură marcantă a istoriei, care a provocat multe scandaluri.

Sursele spun că în timp ce regina Elisabeta era supusă, Margaret, cea petrecăreață, a provocat scandaluri.

A fost o vreme când era aproape la fel de faimoasă ca sora ei. Deși era cunoscută pentru nopțile târzii și temperamentul  artistic, prințesa Margareta s-a îndepărtat de standardele de supunere stabilite de regina Elisabeta.

Cu toate acestea, surorile au rămas apropiate, își vorbeau zilnic, iar moartea relativ timpurie a lui Margaret, la 72 de ani, a lovit-o puternic pe Elisabeta. Cu o frumusețe și o inteligență ieșită din comun, Margareta a fost una dintre cele mai atrăgătoare figuri ale vremii sale și una intrigantă și astăzi.

Primul membru al familiei regale de rang înalt din ultimii aproximativ 300 de ani care s-a născut în Scoția

Prințesa Margaret Rose a văzut lumina zilei la 21 august 1930, la castelul Glamis din Scoția, reședința ancestrală a mamei sale, la 21 august 1930. Fiica cea mică a regelui George al VI-lea și a reginei Elisabeta, regina mamă, a fost primul membru al familiei regale de rang înalt din ultimii aproximativ 300 de ani care s-a născut în Scoția.

Margaret și Elizabeth au fost foarte iubite una de cealaltă și adorate de părinții lor. În imagine: Elizabeth la împlinirea vârstei de 14 ani împreună cu sora ei Margaret, care avea nouă ani

Viața tinerei regale s-a schimbat pentru totdeauna devenind rezervă, a doua în linie dreaptă după sora ei, Elisabeta, regretata regină. Tatăl nu a făcut niciodată diferență între ele, le-a iubit enorm și se lăuda cu amândouă: „Lilibet este mândria mea, Margaret este bucuria mea”.

A fost o pianistă desăvârșită și a devenit prima președintă a Royal Ballet în 1957

Margareta, sau Margot, așa cum era numită de sora ei, a fost educată de o guvernantă, Marion Crawford. A învățat să călărească, i-a plăcut să înoate și a fost interesată de muzică de la o vârstă fragedă, devenind mai târziu o pianistă desăvârșită. Interesul ei pentru artă a continuat și la vârsta adultă, când a primit titlul de Doctor Honoris Causa în Muzică al Universității din Londra și a devenit prima președintă a Royal Ballet în 1957.

„Ea te putea face să te îndoi de două ori de râs și, de asemenea, te putea atinge profund în inimă”

Într-unul dintre cele mai triste și mai controversate episoade din viața ei, Margaret s-a îndrăgostit de căpitanul de grup Peter Townsend, un erou de război care servise ca ecvestru pentru tatăl ei.

Viața lui Margaret s-a schimbat pentru totdeauna în ziua încoronării părinților ei, iar peste noapte a devenit rezervă, a doua în linie dreaptă după sora ei, Elizabeth

„Era o fată de o frumusețe neobișnuită, intensă, limitată în figura ei scurtă și zveltă și centrată pe ochii mari de culoare albastru-violet, pe buzele generoase și sensibile și pe un ten neted ca o piersică…. Ea te putea face să te îndoi de două ori de râs și, de asemenea, te putea atinge profund în inimă, a spus bărbatul la un moment dat.

A trebuit să aleagă între datoria pentru țară și iubire

Dar Peter era căsătorit cu domnișoara Cecil Rosemary Pawle din 1941, cu care a avut doi fii, iar în noiembrie 1952 a depus divorțul. În aprilie 1953, Peter a cerut-o în căsătorie pe Margaret, dar statutul său de bărbat divorțat a lăsat cuplul într-o situație precară… Doi ani mai târziu, în 1955, Margareta a decis că trebuie să-și onoreze datoria față de monarhie și a dat o declarație: „Aș dori să se știe că am decis să nu mă căsătoresc cu căpitanul de grup Peter Townsend”.

Prima fiică de rege care s-a căsătorit cu un om de rând în ultimii 400 de ani

Mai târziu, Margaret a început să se întâlnească cu fotograful Antony Armstrong-Jones după ce cei doi s-au cunoscut la o cină în 1958. Anunțul logodnei lor, în februarie 1960, i-a luat pe mulți prin surprindere, pentru că urma să fie prima fiică de rege care se căsătorește cu un om de rând în ultimii 400 de ani. Margaret și Anthony s-au căsătorit pe 6 mai în același an.

Prințesa Elisabeta și Prințesa Margareta, fotografiate alături de colegii de scenă, îmbrăcate în gărzi regale, în timpul unei producții regale de pantomimă „Old Mother Red Riding Boots” la Castelul Windsor în 1944

Ca dar de nuntă, Margaret a primit de la Colin Tennant, Lord Glenconne, o parcelă de teren de 10 acri pe insula Mustique, care mai târziu avea să devină un sanctuar pentru prințesă.

A treia iubire a fost grădinarul peisagist

La un an după ce a devenit membru al familiei regale, Armstrong-Jones a primit titlul de conte de Snowdon, în timp ce Margaret a devenit contesă de Snowdon. A venit pe lume și primul lor copil în anul 1961, David Armstrong-Jones, iar trei ani mai târziu s-a născut prin cezariană o fetiță, Lady Sarah, care a venit pe lume în casa cuplului din Palatul Kensington.

Din păcate, în anii 1970, cei doi s-au despărțit, iar căsnicia lor a fost afectată de aventuri amoroase publice. Dar niciuna nu a fost mai faimoasă decât aventura Prințesei Margareta cu Roddy Llewellyn, care ar fi început în 1973.

Prințesa nu s-a mai căsătorit niciodată

Margareta și-a petrecut o mare parte din timp pe insula Mustique din Caraibe, în Grenadine, cu grădinarul peisagist, care era cu 17 ani mai tânăr decât ea.

La doi ani după ce relația a fost dezvăluită public de către mass-media, în 1976, și-a pierdut simpatia publicului, iar căsătoria ei s-a încheiat, marcând primul divorț în familia regală britanică din ultimii 400 de ani. Contele de Snowdon s-a recăsătorit mai târziu în același an, dar Prințesa Margareta nu a făcut-o niciodată. Prințesa și Llewellyn au rămas împreună timp de opt ani.

Familia regală se adună la balconul Palatului Buckingham din Londra pentru ceremonia Trooping the Colour, în iunie 1989

Probleme mari de sănătate

În ultimii ani de viață, Margareta a suferit de probleme de sănătate. În 1985 i-a fost extirpată o parte din plămânul, iar trei ani mai târziu a făcut un accident vascular cerebral în timp ce se afla în casa ei de vacanță. Mai târziu, o arsură la picioare într-un accident în baie, care a lăsat-o cu probleme de mobilitate.

Ultima apariție publică a prințesei a fost la aniversarea a 100 de ani de la nașterea Alteței Sale Regale Prințesa Alice, Ducesă de Gloucester, în decembrie 2001. În urma unui al doilea accident vascular din 9 februarie 2002, trupul prințesei Margareta a cedat.

La căpătâiul ei se aflau cei doi copii ai săi, Lord David Linley și Lady Sarah Chatto. La 15 februarie 2002, la Capela St George din Castelul Windsor a avut loc o slujbă funerară privată pentru familie și prieteni, iar în aprilie 2002 a avut loc o slujbă de stat în memoria ei la Westminster Abbey.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre