Royal Lodge de la Windsor, în valoare de 30 de milioane de lire sterline, a fost casa prințului Andrew timp de 20 de ani.
La scurt timp după ce s-au căsătorit în 1947, prințesa Elisabeta de atunci și prințul Philip au închiriat Windlesham Moor, situat la șase mile de Castelul Windsor, o vilă victoriană mare din Surrey, unde au locuit până la sfârșitul anului 1949. În acest loc și-a petrecut actualul rege Charles primii ani de viață, sub supravegherea atentă a mamei.
Casa victoriană, amplasată pe o suprafață de 50 de acri, a fost cumpărată de milionarul financiar Philip Hill în 1942, când se afla într-o stare de degradare. După moartea acestuia, doi ani mai târziu, a fost deținută de văduva sa.
Elisabeta a permis accesul a 15.000 de vizitatori
În iulie 1948, Daily Mail a relatat cum un „convoi” de camionete care transportau cadouri de nuntă s-a deplasat de la Palatul St James la Windlesham. Prințesa a ales cadourile pe care le dorea la ea acasă, iar acestea au ajuns „sub o escortă puternică a poliției”.
În mai 1949, viitoarea regină a deschis terenul casei pentru 15.000 de vizitatori, sosirea acestora blocând traficul pe drumurile locale. Cuplul regal a părăsit Windlesham la sfârșitul anului 1949, când a expirat contractul de închiriere. Ulterior, proprietatea a fost locuită de șeicul Hamdan bin Rashid Al Maktoum, care a fost adjunctul conducătorului Dubaiului din 2006 până la moartea sa, în martie 2021.
Fortul Belvedere, reședința regelui Edward al VIII-lea
Fort Belvedere a devenit reședința principală a regelui Edward al VIII-lea în 1929, când acesta era încă prinț de Wales. Aflată la mică distanță de Castelul Windsor, casa a fost construită după revolta iacobită din 1745, când forțele conduse de Bonnie Prince Charles au încercat să preia tronul.
Clasată ca locuință de gradul II, a fost transformată pentru prima dată într-un refugiu de țară de către regele George al IV-lea în 1827. Monarhul a adăugat o sală de mese și alte facilități proprietății, care a fost folosită mai mult ca loc unde se sărbătoreau zilele de naștere regale și alte evenimente regale. În timpul domniei reginei Victoria, domeniul a fost folosit ca și casă unde fețele regale obișnuiau să bea ceaiul în lunile de vară.
Piscină, teren de tenis și baie turcescă
Edward a salvat clădirea de la degradare și a cheltuit sume mari din banii proprii pentru a mări și îmbunătăți structura originală. A instalat o piscină, un teren de tenis și chiar o baie turcească. Viitorul rege avea, de asemenea, propriile avioane și o zonă de aterizare privată lângă fort, unde organiza petreceri fastuoase.
În noaptea dinaintea demisiei sale din funcția de rege, Edward a luat cina cu fratele său, ducele de York, care avea să devină regele George al VI-lea. A doua zi, la 11 decembrie 1936, Daily Mail a relatat că Edward „a semnat instrumentul de abdicare la ora 10 a.m. astăzi, în biroul său de la parterul Fort Belvedere. În momentul în care a avut loc semnarea, steagul Ducatului de Cornwall de deasupra fortului a fost coborât.
În acest loc au stat și prințul și prințesa de Wales
Mulțimile s-au adunat la ambele porți principale ale Fortului Belvedere la începutul zilei, iar la ora 10, cei trei ducii au sosit separat pentru a-și juca rolul în ultimul act al uneia dintre cele mai dramatice secvențe din istorie. În acel moment, niciunul dintre spectatori nu știa că prinții veniseră să asiste la semnarea abdicării fratelui lor.
După abdicarea lui Edward, se spune că acesta a fost foarte supărat când fratele său, noul rege, a refuzat să reînnoiască mandatul care îi permitea să ocupe Fort Belvedere. Casa a fost locuită ulterior de Gerald Lascelles – un nepot al regelui George al V-lea – și apoi de Galen Weston, un miliardar canadian. La Belvedere au locuit și prințul și prințesa de Wales, înainte să anunțe că se mută la Adelaide Cottage, tot lângă Windsor.
La White Lodge s-a născut Edward al VIII-lea
La rândul său, White Lodge are o istorie prestigioasă, iar faima i s-a dus pentru că aici s-a născut la 23 iunie 1894, cel care avea să schimbe pentru totdeauna fața monarhiei, Edward al VIII-lea, cel mai mare copil al ducelui și ducesei de York de atunci (mai târziu regele George al V-lea și regina Maria).
De asemenea, acesta a fost botezat tot în acest loc, în acel moment străbunica sa, regina Victoria, fiind în cel de-al șaselea deceniu de monarhie. Proprietatea, care este situată în parcul Richmond Park, de 1.000 de hectare, în vestul Londrei, a fost construită în jurul anului 1727 și a fost cunoscută inițial sub numele de Stone Lodge.
Printre foștii săi rezidenți se numără și regele Edward al VII-lea, care a locuit acolo de la sfârșitul anilor 1850, când era prinț de Wales. Regina Victoria a stat la cabană în 1861, anul morții soțului ei, Prințul Albert. În 1955, White Lodge a devenit sediul Școlii de balet Sadler’s Wells și rămâne una dintre cele mai buni instituții din lume, care găzduiește peste 100 de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani.
La York Cottage, Edward al VIII-lea și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei
Dacă White Lodge a fost locul unde s-a născut Edward, York Cottage, pe domeniul Sandringham din Norfolk, a fost locul unde acesta și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei. În 1893, casa a fost dăruită părinților săi ca dar de nuntă de către regele Edward al VII-lea, pe atunci Prinț de Wales.
Proprietatea, mică pentru standardele regale, a devenit refugiul familiei lui George al V-lea, iar el și familia sa aveau să ajungă să locuiască acolo mai bine de 30 de ani. Copiii lor, Prințesa Mary, Prințul Henry, Prințul George și Prințul John s-au născut acolo, iar Regelui George i-au plăcut camerele sale mici, pentru că îi aminteau fostului marinar de cabina sa de pe vas.
Regina Mary însăși a considerat acest loc urât, iar Regina Victoria l-a catalogat drept „ghinionist și trist”. Proprietatea servește în prezent drept birou pentru personalul de la domeniul Sandringham. În 2018, s-a raportat că prințul Harry și logodnica sa de atunci, Meghan Markle, s-au gândit să se mute aici, înainte de a primi Frogmore Cottage la Windsor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook