Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a găsit insecta pomenită de 25 de ori în Biblie. La ce a fost folosită

S-a găsit insecta pomenită de 25 de ori în Biblie. La ce a fost folosită
În timpul unei săpături comune pentru a salva descoperirile de patrimoniu de furtul de antichități în 2016, cercetătorii au rescris istoria în Deșertul Iudeii, în așa-numita „Peșteră a craniilor” din Pârâul Tze'elim de lângă Masada.

Arheologii au făcut o descoperire uimitoare în Deșertul Iudeii. E vorba o bucată de material textil, cu un diametru mai mic de doi centimetri, veche de 3.800 de ani, care a fost vopsită cu ajutorul unei insecte minuscule la care se face referire în toate sursele antice. E vorba de „viermele stacojiu” biblic.

Artefactul datează din epoca bronzului mijlociu

Sursele antice fac referire la utilizarea gândacilor pentru vopseaua roșie, dar exemplele de dinainte de perioada romană sunt puține. Așa că noua descoperire a „umplut golul” dintre sursele scrise și artefactele găsite.

Oamenii de știință au datat cu carbon artefactul în epoca bronzului mijlociu (secolele XX-XVIII î.Hr.). Și au folosit cromatografia lichidă de înaltă performanță (HPLC), o tehnică utilizată pentru identificarea ingredientelor din soluțiile amestecate pentru a stabili originea colorantului la o insectă solzos numită Kermes vermilio.

Viermele menționat de 25 de ori în Biblie

Insecta purpurie, care se găsește în întreaga regiune mediteraneană, dar nu și în Israel, este probabil același „vierme stacojiu”, menționat de 25 de ori în Biblie.

Adesea, alături de mențiuni despre albastru (techelet) și purpuriu (argaman), considerate cele mai prețioase și prestigioase culori în lumea antică. În Biblie, israeliților li s-a poruncit să folosească „viermele stacojiu” pentru a vopsi țesăturile Cortului și veșmintele preoțești.

„Colectarea acestor kermes s-a făcut într-o fereastră de timp foarte scurtă”

Descoperire incredibilă în Deșertul Iudeii

„În Antichitate, vopseaua era produsă de femela cochiliei, care trăiește pe stejarul kermes (Quercus coccifera).

Colectarea acestor kermes s-a făcut într-o fereastră de timp foarte scurtă: o lună pe an, vara, după ce femela și-a depus ouăle, dar înainte ca acestea să eclozeze, când cantitatea de colorant era cea mai mare”, a explicat Na’ama Sukenik de la Autoritatea pentru Antichități din Israel într-un comunicat de presă, potrivit www.timesofisrael.com.

Specia specifică de coajă folosită în acest material textil nu se găsește în Israel

Deși în sursele antice abundă referirile la coloranții produși din cochilii, au fost găsite foarte puține textile vopsite cu aceste creaturi care să fie anterioare perioadei romane. Micul material textil este cea mai veche dovadă a tehnicii descoperite vreodată și „face o punte între sursele scrise și descoperirile arheologice”, a mai spus specialistul.

Sukenik a remarcat că Israelul găzduiește o altă coajă, care trăiește pe stejarii palestinieni (Quercus calliprinos) și poate produce o culoare roșu-portocaliu. Acesta a relatat că specia specifică de coajă folosită în acest material textil nu se găsește în Israel indică existența unor „rețele comerciale internaționale largi care funcționau deja în această perioadă și indică prezența unei societăți de elită”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre