Doi rinoceri au ajuns să fie păziți zi și noapte. Animalele au patru bodygarzi care știu de ce depun acest efort unic. Este vorba de ultimii doi rinoceri albi nordici care mai trăiesc pe Pământ.
Aceștia sunt păziți 24 de ore din 24 de o echipă dedicată de patru bodyguarzi înamați, în Rezervația Ol Pejeta din Kenya. Multă lume se întreabă de ce este necesar acest efort. Acesta e dublat de o cursă contra cronometru a oemnilor de știință care caută soluții pentru a perpetua specia.
Doi rinoceri sunt păziți zi și noapte de oameni înarmați
Cei doi rinoceri, care sunt sub pază constantă, se numesc Najin și Fatu și sunt mamă și fiică. Aceste două femele reprezintă ultima speranță pentru specia lor, fiind ultimele exemplare de rinocer alb nordic de pe Pământ. Deoarece rinocerii nu se mai pot reproduce natural, în lipsa unui mascul de aceeași specie, oamenii de știință se grăbesc să dezvolte tehnici inovatoare de reproducere pentru a asigura supraviețuirea speciei.
De 15 ani, ultimii doi rinoceri albi nordici din lume trăiesc într-o fostă fermă de vite din Kenya (Africa) și beneficiază de o pază strictă, 24 de ore din 24.
Rezervația Ol Pejeta, situată între poalele munților Aberdare și Kenya, este o fostă fermă de vite transformată într-o zonă protejată care beneficiază de o pază la fel de riguroasă cu cea a unui obiectiv strategic militar. Se estimează că Ol Pejeta găzduiește aproximativ 100 de specii de mamifere și 500 de specii de păsări pe cale de dispariție.
Rinocerii albi nordici, braconați pentru a alimenta piața neagră
Rinocerul alb nordic nu este o specie nativă în Kenya, ci a prosperat anterior în regiunile din nordul și centrul Africii, conform Fondului Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW). De-a lungul anilor, vânătoarea necontrolată a acestor erbivore impunătoare a dus la extincția speciei. Conform World Wildlife Fund (WWF), rinocerii albi nordici au fost vânați masiv din cauza cererii mari pentru coarnele lor, pe piața neagră.
Situația acestor rinoceri este dramatică. Statisticile arată că în anii 1980 mai trăiau doar 15 exemplare în sălbăticie. În 2008, specia a fost declarată oficial dispărută din cauza braconajului. În 2009, mai existau patru exemplare, care au fost aduse în rezervația menționată dintr-o grădină zoologică din Cehia. Acestea erau Najin și Fatu, cele două femele, împreună cu doi masculi, Suni și Sudan.
Suni a murit primul, iar Sudan, care a trăit în total 45 de ani, a trebuit euthanasiat în 2018 în urma unei boli degenerative. Mușchii și oasele lui se deterioraseră atât de mult încât nu mai putea să se ridice, având răni extinse pe o mare parte a pielii.
Rinocer cu cont pe Tinder
Îngrijitorii au depus toate eforturile pentru a-l ajuta pe Sudan să se reproducă natural, dar nu au reușit. Cu un an înainte de euthanasiere, aceștia i-au creat un profil pe aplicația de întâlniri Tinder, cu scopul de a strânge fondurile necesare pentru un tratament de fertilizare. Singura soluție pentru obținerea de noi exemplare este acum fertilizarea in vitro, procedură care poate costa până la 10 milioane de dolari.
Singura șansă, fertilizarea in vitro
Acum un an, oamenii de știință au reușit să efectueze o fertilizare in vitro și să implanteze cu succes un embrion provenit de la o femelă dintr-o subspecie apropiată, rinocerul alb sudic. Această reușită oferă multă speranță că, în curând, ultimele două femele de rinocer alb nordic ar putea genera urmași.
Singura șansă este apelarea la o mamă surogat, deoarece Najin și Fatu nu pot duce o sarcină din cauza vârstei înaintate și a problemelor de sănătate cu care se confruntă, transmite echipa internațională de specialiști care este implicată.
Nu în ultimul rând amintim că prințesa Charlene de Monaco este implicată putermic în salvarea rinocerilor. Ea a înființat inclusiv o fundație care militează pentru oprirea braconajului și salvarea animaelor pe cale de extincție.
Surse foto: Pixabay, Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook