Pădurea densă și luxuriantă din jur implică faptul că peștera nu este frecventată de turiști. Și asta pentru că peștera Kitum ascunde mult multe lucruri în crevasele sale întunecate și în rocile misterioase. Este și locul de origine al virușilor Marburg și Ebola.
Adăpost pentru triburile indigene
Mulți oameni au descris peștera ca fiind poarta spre râu, având în vedere poveștile sinistre despre vizitatorii care au intrat în peșteră. Considerată a fi locul de origine atât a virusului Marburg, cât și a Ebola, peștera Kitum rămâne sub semnul suspiciunii.
Trebuie să fi servit ca adăpost pentru triburile indigene împotriva jefuitorilor și ca loc pentru ceremonii și întâlniri religioase. Pe de altă parte, este dificil de subminat rolul peșterii în răspândirea a două dintre cele mai mortale boli cunoscute de omenire.
HIV își are originea tot în zonă
Specialiștii spun că în călătoria spre peștera Kitum din Kenya, s-ar putea să treceți pe același drum pe care a călătorit virusul HIV în lume în anii 1980. Virusul, responsabil pentru aproximativ 36 de milioane de decese și continuă să facă victime în continuare, își are originea tot în zonă.
Iar la intrarea în peșteră, puteți simți vibrațiile unui film cu Indiana Jones, în care vă aflați la poarta unui templu interzis. Intrarea masivă a peșterii măsoară aproximativ 18 m în lățime, iar peștera se întinde pe o adâncime de aproximativ 200 m în partea laterală a muntelui.
Povestea turistului francez
Se crede că peștera Kitum este sursa bolii cu virusul Marburg și Ebola, potrivit descrierii peșterii dintr-o carte a lui Richard Preston. Volumul lui Richard Preston, „The Hot Zone”, descrie două incidente diferite care arată că peștera ar fi putut fi locul de origine al acestor două boli periculoase. Potrivit cărții, un turist francez a vizitat peștera în ianuarie 1980 și a intrat adânc în aceasta pentru a o explora.
După o săptămână de la vizita sa în peșteră, turistul francez a prezentat simptome precum dureri puternice de cap, greață și vărsături și febră. Starea francezului s-a înrăutățit și mai mult, deoarece din tot corpul său a început să curgă sânge.
Studiile ulterioare au arătat că turistul francez a fost afectat de virusul Marburg. O altă poveste din cartea lui Richard Preston reflectă cazul unui tânăr din Danemarca care a vizitat peștera în 1987. În mod surprinzător, băiatul s-a confruntat și el cu aceeași soartă după ce a vizitat peștera Kitum, evidențiind dovezi puternice ale existenței a ceva misterios în peșteră.
227 de morți din 253 de persoane infectate
Doi oameni care au vizitat aceeași peșteră la șapte ani distanță și au murit în același mod nu pare a fi o coincidență, dar a fost doar începutul. A existat o epidemie de Marburg mult mai mare în Angola în 2004, care a făcut 227 de victime din 253 de persoane infectate, cu o rată de mortalitate de 90%. Peștera s-a dezvoltat datorită răcirii rocii vulcanice și nu sub forma unui tub de lavă.
O privire aruncată în interiorul peșterii arată semne, șanțuri și întinderi de-a lungul pereților. Unii ar crede că aceste semne au fost făcute de vechii egipteni în căutare de aur, diamante sau minerale prețioase, dar sunt realizate doar de elefanții care sapă pereții cu colții lor pentru depozitele de sare. Multe alte animale, cum ar fi hiene, bivoli, leoparzi și antilope, călătoresc în peșteră în cele mai întunecate ore ale nopții în căutarea de sare.
Pulberea de guano sau excrementele de lilieci sunt vectorii bolii pentru boala Ebola și a virusului Marburg
Secțiunile mai profunde ale peșterii au servit ca loc de reproducere pentru mulți lilieci insectivori și fructiferi. Credința populară sugerează că liliecii din peșteră au servit ca purtători ai virusurilor Ebola și Marburg.
Mai mult decât atât, se crede că pulberea de guano sau excrementele de lilieci sunt vectorii bolii pentru boala Ebola și a virusului Marburg. Chiar și așa, originile virusurilor Ebola și Marburg în peștera Kitum rămân neconcludente chiar și astăzi. Cu toate acestea, la intrarea în peșteră există un anunț de bun venit…
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook