Safirul care i-a aparținut Reginei Maria, expus la Londra. Considerat cândva cel mai mare din lume, are o poveste impresionantă

În anul 1921, Regele Ferdinand i-a făcut Reginei Maria un cadou deosebit: un safir impresionant de 478 de carate, ce făcea parte dintr-un colier Cartier. La acea vreme, a fost considerat cel mai mare safir din lume. Anii au trecut, iar bijuteria a trecut prin mai multe mâini.
Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, în comitatul Kent, ca prințesă britanică, nepoată a Reginei Victoria. Astfel, zilele acestea, safirul este expus în cadrul expoziției Cartier de la Muzeul Victoria și Albert din Londra, anunță Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Istoria bijuteriei de-a dreptul impresionante este una lungă. Safirul a fost achiziționat inițial de către Cartier în 1913 și inclusiv într-un colier cu șapte diamante. Șase ani mai târziu, a fost prins într-o montura florală, tot cu diamante.
În același an, a fost expus la San Sebastiano în Spania. Deși a fost dorit de mai multe capete încoronate, cel care l-a achiziționat doi ani mai târziu, în 1921, a fost regele Ferdinand. Acesta și-a dorit ca soția sa, Regina Maria, sa poarte bijuteria la încoronarea din 15 octombrie 1922, care a avut loc la Alba Iulia. Piatra prețioasă a costat 1,375 milioane de franci, pe care Ferdinand i-a plătit în rate, până în 1924.
Tiara cu safire și diamante, moștenită de la mama sa, Maria Alexandrovna, s-a potrivit de minune cu colierul din diamante și pandantiv de safir. Tiara remarcabilă fusese comandată inițial de Țarul Nicolae I pentru soția sa, Charlotte, cu ocazia ceremoniei de încoronare din 1852.
De asemenea, Regina Maria a purtat safirul la cele mai importante evenimente, aşa cum a fost cea din America. Portretul ei realizat de Philip de Laszlo în 1924, la Londra, a surprins-o în toată splendoarea regală purtând safirul şi colierul, însoţit de tiara rusească.
Fabuloasa bijuterie Cartier a rămas moștenire Regelui Mihai, așa cum Regina Maria a moștenit în testamentul realizat la Balcic, în 1933: „Las iubitului meu nepot Mihai, Voievod de Alba Iulia, diamantul cel mare ce mi-a fost dăruit de Regele Ferdinand”.
După abdicare, Regele Mihai a plecat din țară, cu tot cu bijuteria prețioasă. L-a vândut apoi bijutierului newyorkez Harry Winston, pentru o sumă confidențială. I s-a pierdut urma o perioadă, până ce a reapărut în 2003.
La acel moment, a fost vândut unui client anonim, în cadrul unei licitații a Casei Christie’s, pentru suma de 1,5 milioane de dolari. În 2014 a reapărut, ca parte dintr-o colecție de bijuterii expusă de Cartier.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook