Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretele străzilor din Londra. Una dintre acestea, veche de 2000 de ani, a marcat sosirea romanilor

Secretele străzilor din Londra. Una dintre acestea, veche de 2000 de ani, a marcat sosirea romanilor
Un oraș încărcat de istorie, Londra, rezonează cu domnii regale, execuții sumbre și multe alte povești. Iată care sunt secretele celor mai vechi străzi.

Martori tăcuți ai trecutului Londrei, opt străzi fascinează și astăzi pe orice călător. Câteva dintre secrete au fost dezvăluite.

Tower Hill, de exemplu, locul unor execuții macabre încă din 1381, păstrează ecouri sumbre ale trecutului. Whitechapel Road poartă aura enigmatică a faptelor lui Jack Spintecătorul și prezența obsedantă a Omului Elefant.

Cornhill, frumos conservat în centrul vechiului City, duce la Royal Exchange și la vechea biserică St. Peter’s Church, emblematică pentru spiritul durabil al Londrei. Thule Street, cândva în flăcări, a dat naștere brigăzii de pompieri și a văzut nava polară a lui Shackleton.

Legendele rock and roll-ului

Trafalgar Square, unde odinioară umblau romanii, rezonează acum cu proteste și discursuri politice. Whitehall, inima guvernului, observă în tăcere secole de transformări și frământări. Moștenirea de pe Marlborough Street cuprinde Dickens, Wilde și legende ale rock and roll-ului, în timp ce Piccadilly trece drept pe lângă case grandioase și ambasade și ajunge la marile parcuri care înconjoară Palatul Buckingham.

O pictură din 1753 înfățișează Londinium-ul roman și podul său fortificat peste râul Tamisa

Cel mai vechi drum din Londra are aproape 2000 de ani

În capitala britanică, există însă o stradă veche de 2000 de ani, care are rădăcini romane. Pe o distanță de aproximativ 90 de mile, drumul se întinde de la London Bridge la Cambridge și dincolo de acesta, legând totul, de la zgârie-nori sticloși la pășuni cu iarbă, înainte de a se ramifica spre așezări vechi din Norfolk și Yorkshire.

Povestea acestui drum a început cu aproape 2.000 de ani în urmă, când romanii și-au marcat sosirea în Londinium cu un pod de lemn peste o porțiune îngustă a râului Tamisa. Pe malul nordic, au construit o colonadă și, în fața ei, un chei plin de viață unde descărcau ulei de măsline, vin și sos de pește din vechea țară, orice pentru a face mâncarea locală mai gustoasă.

Drumul rezultat, denumit în secolele trecute strada Ermine, urca în terase pe un deal ușor și se ridica la un mare forum, probabil la jumătate din dimensiunea celui din Roma. Drumul a străbătut apoi bastioanele defensive din piatră care înconjurau Londinium, înainte de a lua o traiectorie directă spre nord.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre