Simona Ionescu / Redactor Șef

Tabula Traiana, comoara de la cazanele Dunării. Vorbește despre cum Traian l-a învins pe Decebal

Tabula Traiana, comoara de la cazanele Dunării. Vorbește despre cum Traian l-a învins pe Decebal
Cazanele Dunării adăpostesc o adevărată comoară. Acolo se află singurul mesaj în cinstea împăratului roman Traian care dăinuie și astăzi. Tabula Traiana este singura comoară rămasă din vremea în care romanii i-au învins pe daci.

În anul 1961, în perioada cercetărilor arheologice efectuate în pregătirea construcției hidrocentralei Porțile de Fier I, specialiștii au descoperit o placă memorială impresionantă, veche de 2000 de ani. „Tabula Traiana” pe numele său, placa a fost găsită în contextul unei decizii de a investiga zona atât în România, cât și în Serbia, anticipând submersia unor situri arheologice sub apele Dunării.

Cazanele Dunării adăpostesc Tabula Traiana, o adevărată comoară arheologică
Sursa foto: Wikipedia

Aflată pe malul sârbesc în apropiere de Cazanele Mici, placa reprezintă o adevărată relicvă antică încărcată de istorie. Sculpturile în relief a doi delfini și a unui vultur pe cer îi conferă o înfățișare impresionantă, evidențiind măiestria artizanală a epocii.

Placa, o laudă la adresa împăratului Traian care i-a învins pe daci 

Sculptura în piatră are și un mesaj, singurul de acest gen care a rezistat, căci se pare că au existat 10 astfel de tabule, dispărute în negura timpului. Cuvintele dăltuite în limba latină se traduc într-un text de mulțumire dar și de recunoaștere a vitejiei împăratului Traian. 

„Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem investit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III-a oară, spărgând munții a durat drum de-a lungul fluviului”.

Semnificația merge mai departe de victoria în război a romanilor 

Marin Neagoe Iulian, muzeograf la Muzeul Regiunii Porților de Fier, a dezvăluit în urmă cu ceva timp că Tabula Traiana reprezintă unul dintre cele mai bine conservate monumente din Defileul Regiunii Porților de Fier. Această placă nu doar comemorează victoria împăratului Traian asupra dacilor, ci și efortul monumental de construire a unui drum în stânca, facilitând astfel accesul armatei romane în zona Daciei înainte de primul război din anul 101.

Placa este singurul mesaj din cele 10 existente care a rezistat în timp
Sursa foto: Wikipedia

Cu toate că detalii precise despre placă au dispărut în timp, importanța sa este incontestabilă. Tabula Traiana rămâne unicul monument de acest tip din Defileul Porților de Fier, cu o valoare artistică excepțională. Inscripția în piatră, alături de sculpturile de delfini și vultur, reprezintă un omagiu adus efortului și victoriei lui Traian.

Placa a fost mutată din locul inițial pentru a fi protejată

Pentru a proteja Tabula Traiana de inundații, înainte de construirea barajului Porțile de Fier I, monumentul a fost mutat de la locul său inițial. Ridicat la o înălțime de aproape 30 de metri, astăzi poate fi admirat în siguranță. Cu o lungime de 4 metri și o înălțime de 1,75 metri, această replică oferă o fereastră către trecut.

Tabula Traiana continuă să fascineze și astăzi  turiștii din toată  Europa, oferind o fereastră către o epocă îndepărtată a istoriei. Ca un monument de rezistență și perenitate, acesta rămâne un simbol al întâlnirii dintre două mari civilizații, dând viață și onorând amintirea unei ere de glorie și conflict între romani și dacii autohtoni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre