Simona Ionescu / Redactor Șef

Tragedie fără precedent, după ce un pilot și-a lăsat copiii să se joace cu comenzile avionului

Tragedie fără precedent, după ce un pilot și-a lăsat copiii să se joace cu comenzile avionului
Decizia unui pilot de a le permite copiilor săi să se joace cu comenzile avionului, în timpul unui zbor din 1994 de la Moscova la Hong Kong, s-a soldat cu o tragedie.

Compania aeriană rusă Aeroflot zborul 593 avea la bord 63 de pasageri, nouă însoțitori de bord și trei piloți. După ce pilotul și-a lăsat proprii copii să controleze avionul, totul s-a transformat într-o tragedie și toți cei de la bord au fost uciși.

Copiii se ajuns în cabina de pilotaj

O înregistrare a cutiei negre a dezvăluit momentul îngrozitor în care un avion a pierdut controlul și s-a prăbușit după ce un pilot și-a lăsat copiii în cabina de pilotaj. În martie 1994, pilotul de rezervă Iaroslav Vladimirovici Kudrinsky era unul dintre cei trei piloți ai unui zbor care se deplasa de la Aeroportul Internațional Sheremetyevo, Moscova, Rusia, la Aeroportul Kai Tak, Hong Kong, China. Nu doar piloții erau în cabina de pilotaj, ci și cei doi copii ai lui Yaroslav: Yana, în vârstă de 12 ani, și Eldar, în vârstă de 16 ani.

Copiii au dezactivat pilotul automat

Cei doi au intrat în cabina de pilotaj pentru a-și vizita tatăl, care a decis apoi să-i lase să se joace cu comenzile aeronavei în timp ce avionul era pe pilot automat. Interacțiunea familiei a fost surprinsă pe înregistrarea audio a cutiei negre a avionului, Yana fiind auzită plângându-se tatălui ei, înainte ca acesta să îi spună: „Nu alerga acolo, altfel ne vor concedia”.

În ciuda faptului că pilotul automat era pornit, ceea ce înseamnă că avionul nu putea fi controlat de către copii, când a fost rândul lui Eldar să se joace, acesta a sfârșit prin a dezactiva pilotul automat pentru aproximativ 30 de secunde, după ce a apăsat prea tare pe comenzi.

Adolescentul a controlat mișcările avionului

Copiii au dezactivat pilotul automat. Sursă foto: www.unilad.com

În acest timp, adolescentul a ajuns să controleze mișcările avionului, ceea ce avea să ducă la o tragedie catastrofală. Când avionul a început să vireze la dreapta și să iasă din traiectoria de zbor, Eldar și-a dat seama că ceva nu era în regulă. În câteva secunde, cei trei piloți de la bord au observat și ei, dar în acel moment, aeronava virase deja la un unghi de aproape 90 de grade, o mișcare pe care avionul Airbus A310 nu o poate face. Avionul a început să coboare rapid, înainte de a se opri și de a trece automat în picaj pentru a se redresa.

„Ieșiți acum, totul este normal”

În cele din urmă, piloții au reușit să recapete controlul și să scoată avionul din picaj, dar au judecat greșit forța, ceea ce a făcut ca aeronava să intre din nou în pană. „Mergeți în spate! Du-te în spate, Eldar!. Vedeți pericolul, nu-i așa?”, a fost auzit strâng Yaroslav, în timp ce piloții pierd controlul. În timp ce toți cei trei piloți încearcă cu disperare să ajusteze greșeala și să repună aeronava pe pistă, Yaroslav spunându-le copiilor săi: „Ieșiți acum! Totul este normal”. În acel moment, înregistrarea se întrerupe brusc.

Unde au greșit piloții

Piloții au reușit să recupereze aeronava care se învârtea, dar în acel moment, aceasta pierduse prea multă altitudine și s-a prăbușit în lanțul muntos Kuznetsk Alatau, ucigându-i în mod tragic pe toți cei aflați la bord. După prăbușire, investigațiile nu au găsit nicio dovadă de defecțiune tehnică și că prăbușirea a fost cauzată, cel mai probabil, de faptul că copiilor li s-a permis să preia controlul zborului.

Poate cea mai tristă descoperire făcută a fost aceea că, dacă cei trei piloți de la bord ar fi lăsat recuperarea în seama pilotului automat, în loc să încerce să rezolve problema manual, problema s-ar fi rezolvat de la sine și toți pasagerii ar fi supraviețuit. Ca urmare a acestei nenorociri, un purtător de cuvânt al Aeroflot a declarat la momentul respectiv că a înăsprit disciplina în cabina de pilotaj.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre