Simona Ionescu / Redactor Șef

Un arheolog susține că a găsit Atlantida pierdută. Ruinele orașului pierdut, mai aproape decât se credea

Un arheolog susține că a găsit Atlantida pierdută. Ruinele orașului pierdut, mai aproape decât se credea
Legenda Atlantidei, considerată mult timp doar un mit, ar putea deveni realitate: un nou raport exploziv susține că orașul ar fi fost în sfârșit găsit.

Textele antice ale lui Platon vorbesc despre o civilizație extrem de avansată, cu temple grandioase și ziduri uriașe ale portului, înghițite de ocean în urmă cu peste 11.600 de ani. În prezent, un arheolog afirmă că a localizat vestigiile scufundate ale acestui oraș, denumit Atlantida.

Michael Donnellan a atras recent atenția în cadrul Cosmic Summit din Carolina de Nord, un eveniment dedicat istoriei alternative, unde a prezentat imagini pe care le consideră dovezi ale miticei metropole pierdute. Anunțul său a coincis cu premiera documentarului său foarte așteptat.

Timp de opt ani, Donnellan a studiat fundul mării din apropiere de Cadiz, Spania folosind tehnologie sonar și LiDAR, iar rezultatele i-au revelat ceea ce el descrie drept „structuri liniare lungi” care se întind pe fundul mării. Acestea ar forma o rețea colosală de „ziduri circulare concentrice uriașe”, fiecare cu o înălțime de peste 6 metri, dispuse într-un mod extrem de ordonat.

Atlantida pierdută se află în Spania, susține arheologul 

Zidul exterior prezenta semne evidente de distrugere, sugerând impactul unui tsunami masiv. Inelele al doilea și al treilea arătau și ele urme de dislocare semnificativă, fiind fracturate în mai multe locuri, potrivit scanărilor sale. 

Între aceste cercuri se aflau canale perfect sculptate, care converg într-o structură centrală de formă dreptunghiulară. Donnellan speculează că aceasta ar putea fi templul lui Poseidon, descris de Platon, aflat în inima a ceea ce el consideră un imperiu antic necunoscut.

„Îi spunem marea cultură antică atlantică, e mai ușor de acceptat pentru oameni. Cred că acesta este un punct de pornire pentru ca oamenii să ia în serios, treptat, ideea de Atlantida”, a declarat el pentru Daily Mail.

Un arheolog susține că a găsit Atlantida pierdută. Ruinele orașului pierdut, mai aproape decât se credea
Un grafic generat pe calculator ilustrează inelele concentrice care ar fi putut exista în perioada de glorie a Atlantidei antice.

Documentarul surprinde secvențe intense în care Donnellan și echipa sa se scufundă în adâncuri, la 3 kilometri de Cadiz, Spania, susținând că ajung „față în față cu primul zid”.

Cadiz, cel mai vechi oraș din Europa occidentală

Descriind această structură enigmatică, Donnellan a vorbit despre unghiurile sale drepte, suprafața plană și grosimea uniformă—doar câțiva metri. La o examinare mai atentă, a observat pietre tăiate, așezate una peste alta.

„Se potrivește cu ce a spus Platon, cuvânt cu cuvânt. Platon spunea că Atlantida se afla dincolo de strâmtori, în regiunea cunoscută de greci, acum 2.400 de ani, ca Gades. Astăzi știm cu siguranță că Gades este actualul Cadiz, considerat cel mai vechi oraș din Europa occidentală”, a susținut Donnellan.

Arheologul spune că scrierile lui Platon despre Atlantida se potrivesc cu descoperirile sale 

Platon a inclus legenda Atlantidei în textele sale „Timaeus” și „Critias”, scrise în jurul anului 360 î.Hr., relatând povestea unei insule uriașe dincolo de Stâlpii lui Heracle—denumirea antică a Strâmtorii Gibraltar—situată în imensul Ocean Atlantic, la vest de Mediterană.

Conform lui Platon, regii Atlas și fratele său geamăn Gadeirus conduceau un tărâm bogat, plin de resurse naturale, minuni arhitecturale, canale și porturi. Dar decăderea morală a atlanților a stârnit mânia zeilor, ceea ce a dus la distrugerea lor.

Donnellan l-a citat pe Platon: „Platon a spus foarte clar, că într-o zi și o noapte de cutremure și inundații…”

Un arheolog susține că a găsit Atlantida pierdută. Ruinele orașului pierdut, mai aproape decât se credea
Cadiz este cel mai vechi oraș din Europa occidentală
Foto: Annum Munir

Deși arheologul recunoaște că nu se știe cauza dezastrului, el sugerează perioada Younger Dryas—o eră controversată despre care se crede că s-a încheiat în jurul anului 11.600 î.Hr.—ca posibil factor declanșator. Unii cercetători consideră că un cataclism din această perioadă ar fi putut distruge o civilizație avansată.

Echipa lui Donnellan a realizat peste 20 de scufundări, descoperind și alte indicii: ziduri prăbușite, canale și pietre care, după el, „au fost aruncate” din locurile lor originale.

Printre dărâmături se aflau blocuri de piatră uriașe, de aproximativ jumătate din dimensiunea unei mașini mici.

Un arheolog susține că a găsit Atlantida pierdută. Ruinele orașului pierdut, mai aproape decât se credea
Legenda Atlantidei, considerată mult timp doar un mit, ar putea deveni realitate, dacă descoperirile arheologului sunt validate

El a atras atenția și asupra dimensiunilor orașului scufundat, care corespund aproape perfect cu cele descrise de Platon—3.000 pe 2.000 de stadii, adică aproximativ 550 pe 365 de kilometri—aproximativ cât statul Nevada.

Descoperirile despre Atlantida nu au fost încă validate de comunitatea științifică 

Până acum, Donnellan a studiat doar un sfert din această zonă. Totuși, scanările au dezvăluit deja „urme clare de structuri”, inclusiv ceea ce par a fi clădiri în apropierea acropolei superioare.

În centru, a remarcat o formațiune dreptunghiulară mare, perfect aliniată cu direcțiile cardinale.

Atlantida lui Platon, subliniază el, era descrisă ca un oraș conceput meticulos, cu cercuri concentrice de pământ și apă și o acropolă centrală, dreptunghiulară și alungită, orientată de la nord la sud.

Rămâne de văzut dacă descoperirile lui Donnellan marchează într-adevăr redescoperirea unei civilizații pierdute sau doar un nou capitol în misterul nesfârșit al Atlantidei.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *