Un celebru preot din România făcea vindecări miraculoase cu un spin din cununa lui Hristos. Povestea e uluitoare

Figură emblematică a Bisericii Catolice, preotul Vladimir Ghika, beatificat în 2013, a rămas în istorie pentru misiunile sale de caritate și rezistență în fața comunismului. În 1923, Monseniorul Ghika a primit un ghimpe din cununa de spini a lui Hristos. Cu acesta, părintele a făcut nenumărate minuni.
Potrivit biografului său, Jean Daujat, relicva i-a fost oferită de Arhiepiscopul Parisului, un gest care sublinia importanța sa ca preot. Deși detaliile exacte ale momentului nu sunt pe deplin documentate, arhiepiscopul de atunci, Cardinalul Louis-Ernest Dubois, era responsabil de tezaurul Catedralei Notre-Dame, unde Cununa de Spini era păstrată.
Iar distribuirea fragmentelor din această relicvă către clerici de seamă era o practică obișnuită. Micul spin era păstrat de Ghika, potrivit fiului său spiritual, Agenor Danciul, hirotonit preot greco-catolic în clandestinitate „într-o punguță de satin negru”. „Pusă într-o cutiuță de metal, sub o sticlă, pentru a putea fi văzută”, a mărturisit acesta.
După ce s-a întors în România, în 1939, Monseniorul Ghika a purtat mereu relicva asupra sa, folosind-o ca un instrument de mijlocire spirituală, apelând la ajutorul spinului pentru a alina „neputințe fizice ori spirituale”.
Mărturii din epocă, inclusiv cea a lui Danciul, confirmă că relicva era aplicată asupra celor bolnavi sau cu frământări sufletești, însoțită de rugăciuni tăcute. Un caz notabil, povestit de Suzanne-Marie Durand, biografa lui Ghika, descrie vindecarea unei călugărițe cu arsuri grave pe față, în 1926-1927, după ce Ghika a binecuvântat-o cu spinul.
În noaptea de 24 spre 25 octombrie 1953, Vladimir Ghika, arestat de regimul comunist, a fost dus la Fortul 13 – Jilava. Supus unei percheziții riguroase, Monseniorul a reușit să ascundă relicva, care a scăpat vigilenței gardienilor. Preotul nu s-a despărțit de micuța cutiuță la închisoare, spinul devenind izvor de mângâiere și vindecare pentru deținuți.
Micuța cutiuță a rămas cu el în închisoare, devenind un izvor de mângâiere pentru deținuți. Marcel Petrișor, Florea Costache și Părintele Iosif Gunciu, colegi de suferință în închisoare, au lăsat mărturii despre vindecările atribuite relicvei.
„Monseniorul era şi un mare doctor. În buzunarul hainelor era un ghimpe, spunea el, din Coroana de spini a Mântuitorului. Când cineva se‑mbolnăvea, alerga la Monsenior. Îi punea capul în poală, aplica ghimpele ca un plasture pe locul durerii şi rostea în gând o rugăciune.
Iar când se termina rugăciunea, bolnavul era vindecat. Cazurile acestea erau aproape zilnice.”, a mărturisit Florea Costache. La rândul lor, Marcel Petrișor și Iosif Gunciu confirmă relatări similare, descriind ameliorări rapide ale stării bolnavilor, de la dureri acute la slăbiciuni cauzate de condițiile inumane ale închisorii. Coroana de spini este păstrată în trezoreria catedralei Notre-Dame din Paris.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook