Prințesa Moza este cea mai puternică și bogată femeie din Qatar, deținând frâiele financiare ale națiunii și mai mult decât atât. Când a simțit că este momentul, a provocat singură conflicte în cadrul familiei regale și are o poveste de succes cum rar s-a mai văzut.
Dacă numele ei nu vă spune mare lucru, menționăm că știți, cel mai probabil, Harrods, cel mai important magazin de lux din Marea Britanie, sau The Shard. The Shard este un zgârie-nori de 309,6 m în înălțime, cea mai înaltă clădire din Regatul Unit și a șaptea cea mai înaltă clădire din Europa.
View this post on Instagram
Acestea îi aparțin. În plus, ea a achiziționat grupul Valentino și are acțiuni în LVMH Group și Tiffany & Co. Dincolo de aceste realizări financiare remarcabile, Prințesa Moza bint Nasser al-Missned este una dintre cele mai influente figuri din Qatar și din lumea arabă.
Femeia care a schimbat fața Qatarului
În vârstă de 64 de ani, vârstă pe care nu și-o arată deloc, Moza bint Nasser este soția șeicului Hamad bin Khalifa Al Thani, fostul Emir al Qatarului între 1995 și 2013 (când a predat ștafeta fiului lor), și mama actualului Emir, Tamim bin Hamad Al Thani.
Este licențiată în sociologie, iar de-a lungul anilor și-a consolidat educația cu diverse cursuri și formări în domenii precum managementul și politica educațională. Este cunoscută pentru viziunea sa progresistă asupra modernizării Qatarului, susținând inițiative care îmbină tradiția cu inovația. Sub influența sa, Qatar a devenit un centru important pentru educație, cercetare și cultură în Orientul Mijlociu. Practic, imaginea și viața modernă a Qatarului i se datorează.
Prințesa războinică: s-a căsătorit și a orchestrat lovitura de stat
Prințesa Moza bint Nasser al-Missned are o poveste de viață care întrece orice scenariu de la Hollywood, marcată de evenimente dramatice, inclusiv arestarea și detenția tatălui ei, un cunoscut opozant politic în Qatar, când ea era foarte mică.
Nasser bin Abdullah Al-Missned, tatăl Prințesei Moza, a fost un critic vocal al regimului din Qatar în anii 1960 și 1970. Din cauza pozițiilor sale politice și a opoziției față de guvern, el a fost arestat în anul 1961, când fiica sa avea doar doi ani. A stat la pușcărie peste 30 de ani.
Când regele Khalifa i-a închis tatăl, le-a exilat pe Moza și pe mama ei în Kuweit. Crescând fără tată, dar conștientă de nedreptatea ce i s-a făcut, Moza bint Nasser și-a făcut un plan și s-a ținut de el. Ani mai târziu, Moza s-a întors în țara natală, obținând un loc la Universitatea din Qatar. La 18 ani, în 1977, s-a căsătorit cu fiul lui Khalifa, Hamad bin Khalifa Al Thani, devenind membră a familiei regale din Qatar.
La 26 de ani, ea gestiona deja finanțele familiei regale, iar la 27 de ani, a devenit prima președintă a grupului privat de investiții al familiei regale. Apoi, la 36 de ani, ea a orchestrat lovitura de stat a soțului ei împotriva tatălui său, Khalifa, și și-a salvat tatăl din închisoare.
Acest eveniment a avut loc pe 27 iunie 1995, când Șeicul Hamad bin Khalifa Al Thani, soțul Prințesei Moza, l-a înlăturat de la putere pe tatăl său, Șeicul Khalifa bin Hamad Al Thani, printr-o lovitură de stat pașnică, și a preluat conducerea țării. Una dintre primele acțiuni ale noului Emir a fost să dispună eliberarea lui Nasser bin Abdullah Al-Missned, socrul său.
Cea mai influentă femeie din spațiul islamic
Prințesa Moza a fost un susținător puternic al modernizării și dezvoltării sociale în Qatar. Nu s-a mulțumit doar cu lovitura de stat care i-a eliberat părintele după 34 de ani de pușcărie. A devenit consilierul de încredere al soțului său, iar ideile și valorile sale au contribuit la modelarea direcției politice și economice a țării după lovitura de stat.
Moza a început să dezvolte îndrăzneț economia, generând bogăție pentru națiune și creând condiții de viață mai bune pentru oameni. Astăzi, chiar și cei cu veniturile cele mai mici din Qatar dețin mașini și case, iar ea este iubită.
Astfel, după preluarea puterii de către Șeicul Hamad, Prințesa Moza a devenit o figură centrală în inițiativele de reformă și modernizare din Qatar. Ea a înființat Qatar Foundation în 1995, organizație care a devenit un pilon al dezvoltării educaționale și științifice în țară.
Prin proiectele sale, Prințesa Moza a promovat educația de înaltă calitate, cercetarea și inovarea, contribuind semnificativ la transformarea Qatarului într-un centru regional de excelență academică. În plus, angajamentul Prințesei Moza față de drepturile femeilor, educație și dezvoltare socială a jucat un rol crucial în reformele implementate de noul regim.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook