Dealul Lunganilor se află aproape de Botoșani și are renumele de unul dintre cele mai bântuite locuri din țara noastră. Localnicii se plâng că zeci de ani i-au auzit pe soldați bântuind locul. Nu sunt doar câteva fantome, ci peste o mie.
Legenda soldaţilor-fantomă de pe Dealul Lunganilor
Dealul Lunganilor din județul Botoșani este considerat unul dintre cele mai bântuite locuri din țară. Localnicii se plâng de peste 100 de ani că sunt bântuiți de fantome. Nu una, două, ci peste o mie. Un întreg batalion de soldați români din timpul Primului Război Mondial. Au fost răpuși de gloanțe, obuze sau tifos și au fost îngropați în mare grabă, în gropi comune.
Mihail Sadoveanu a scris „Țara de dincolo de negură”, inspirat din această legendă. „Armata fantomelor”, spun locuitorii zonei. Par că s-au mai liniștit abia după ce a fost ridicată o biserici pe Dealul Lunganilor.
În 1917, peste o mie de militari au murit de tifos pe dealul cu pricina şi au fost înmormântaţi fie în gropi comune. Alții au fost doar acoperiți acolo unde cădeau doborâţi de boală. În Al Doilea Război Mondial, Dealul Lunganilor a devenit loc de odihnă veșnică pentru soldaţii căzuţi în luptă la spargerea frontului.
Întâmplări stranii au speriat trecătorii
Mulţi dintre morţii de pe Dealul Lunganilor au fost descoperiți în timpul săpăturilor din perioada CAP-urilor. Au fost reînhumaţi creştineşte în cimitirul de pe Dealul Goeştilor. Mulți au rămas şi acum fără slujbă şi fără pomenire, iar oamenii sunt convinşi că stafiile lor bântuie prin zonă.
Pe drumul dinspre Sarca, la intersecţia spre Crucea, Goeşti şi Lungani se întâmplă lucruri stranii. De pildă, la coada iazului secat, şi-au făcut adesea apariţia siluete care i-au băgat în sperieţi pe trecători. Albe şi tăcute, fantomele mărşăluiesc pe marginea drumului.
Merg la pas până la fosta moară a lui Târziu, unde dispar brusc. Cei care cunosc legenda soldaţilor-fantomă cred că ei se arată muritorilor în speranţa că aceştia îi vor ajuta cu o slujbă de sfinţire a locului.
A apărut și Diavolul
Se pare însă că în zonă sunt și alte duhuri necurate. O altă legendă locală a fost spusă de un localnic care s-a întâlnit cu Dracul. Povestea este relatată într-o nuvelă scrisă de Dumitru Păpuşoiu. Se spune că un localnic care participa la ridicarea unei biserici în Brăeşti a fost „atacat” de spirite rele. Mergea pe drumul dinspre Lungani şi Brăeşti, când a avut o experiență teribilă. A început să audă tot felul de voci, care chicoteau malefic.
Îi spuneau că va plăti pentru că s-a apucat de clădit biserici. Bărbatul a povestit că duhurile îi surpau drumul în cale. Oriunde ar fi încercat să păşească, drumul se rupea. A hoinărit aiurea ore întregi, până în zori, când a ajuns la o stână. Ciobanul l-a adăpostit şi i-a spus că a avut mare noroc să scape din încercarea la care l-a pus Necuratul.
Pe alții, Diavolul i-a fi făcut să-şi piardă minţile şi să lase în drum căruţa şi caii pentru a o apuca aiurea pe câmp, rătăcind drumul spre casă. Cu mintea altora, Diavolul se joacă arătându-se în chip de animale sau de păsări care îi hărţuiesc. Alții au povestit că au văzut imagini mult mai înfricoşătoare, de schelete sau oameni fără cap care mergeau pe şosea.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook