Simona Ionescu / Redactor Șef

Legendele din Capela Rosslyn. Unul dintre misterioasele locuri din Marea Britanie

Legendele din Capela Rosslyn. Unul dintre misterioasele locuri din Marea Britanie
Capela Rosslyn de lângă Edinburgh a fost de mult unul dintre locurile cele mai liniștite și misterioase din Marea Britanie. Romanul și filmul „Codul lui Da Vinci” au adus recent o celebritate neobișnuită acestei locații. 

Legendele din Capela Rosslyn. Unul dintre cele mai misterioase locuri din Marea Britanie. De ce o mică capelă continuă să intrige lumea, la sute de ani după ce a fost construită pentru prima dată. Care este istoria reală din spatele ficțiunii?

Legendele Capelei Rosslyn

Capela Rosslyn este un loc înfășurat în legende și majoritatea acestora sunt asociate cu Templierii. Templierii au fost un ordin de cruciadă, o bandă de călugări războinici care au promis să protejeze pelerinii creștini care călătoresc în Orientul Mijlociu. Cauza lor a fost una populară. 

Oamenii bogați au lăsat de multe ori bani sau pământ templierilor în voința lor și, în timp, ordinul a devenit imens de bogat. Atât de bogat, de fapt, încât chiar și regii au început să se teamă de templieri. 

Regele francez, Filip al IV-lea, care deținea de fapt controlul papalităților, în 1312 și-a convins marioneta de pe tronul papal să emită un edict prin care să acuze templierii că practică magia neagră, dizolvând ordinul și confiscându-i bogăția.

Potrivit legendei, templierii au fugit apoi în Scoția și au locuit acolo. De ce Scoția? Ei bine, regele Scoției a ucis odată pe unul dintre rivalii săi într-o biserică și, în consecință, fusese excomunicat. Prin urmare, Scoția a fost unul dintre puținele locuri din Europa în care nu s-a publicat scrisoarea papalității. 

Hugo de Payns, comoara și Sfântul Graal

Fondatorul ordinului templier, Hugo de Payns, fusese, de asemenea, căsătorit cu Catherine de St Clair din Roslin, astfel încât ordinul avea legături istorice cu Scoția. Conform legendei, templierii și-au pus apoi rădăcinile în noua lor țară.

După ce au acumulat un vast depozit de cunoștințe oculte în Est, unde fuseseră expuși la o varietate de tradiții mistice, au ales să o întruchipeze în sculpturile Capelei Rosslyn când a început construcția ei în 1446, poate chiar îngropând fabula lor comoară în bolți – despre care unii spun că au inclus chiar Sfântul Graal. 

Zvonurile despre artefacte misterioase, fie conținute în bolți secrete de sub capelă, fie încorporate în Pilonul Ucenic, unul dintre cei mai ornamentați stâlpi din clădire, au circulat de mult timp. S-a spus că aceste comori ascunse includ Sfântul Graal, capul mumificat al lui Isus și documente din perioada timpurie a credinței creștine.

Un descendent al familiei St. Clair a fost primul Mare Maestru al Ordinului francmasonilor din Scoția. Acest lucru a dat naștere credinței că masoneria își are rădăcinile în tradiția templieră.

Un mister al muzicii

La 30 aprilie 2007, ziarul record al Scoției, The Scotsman, a publicat un scurt articol cu ​​titlul „Secretul muzical descoperit în sculpturile din capelă”. Acesta vorbea despre o echipă tată-fiu de muzicieni din Edinburgh, Tommy și Stuart Mitchell. Ei pretindeau că au „găsit o piesă secretă ascunsă în sculpturi la Capela Rosslyn.”

„A fost ca și cum ai găsi un disc compact din secolul al XV-lea”, a spus  Stuart.

Adevărul din spatele legendei

Legendele din Capela Rosslyn. Cât de mult adevăr există în legendă? Unii istorici contestă pretențiile unei legături între templieri și capela Rosslyn. Ei susțin că Sir William St Clair, departe de a fi membru al templierilor, li s-a opus de fapt, după ce a dat dovezi împotriva lor la un proces.

Întrebarea despre tezaurul îngropat rămâne fără răspuns. Unii au cerut deschiderea seifelor, astfel încât să poată fi așezate odată pentru totdeauna. Conform tradiției, membrii bărbați ai familiei St Clair au fost îngropați acolo fără coșciuge, în deplina lor înțelegere cavalerească. Au fost chiar auzite câteva voci, care cereau ca Pilonul Ucenic să fie deschis pentru a vedea dacă există ceva înăuntru.

Cu toate acestea, Trustul Capelei Rosslyn nu va avea nimic din toate acestea. Nici Historic Scotland, agenția guvernamentală ale cărei responsabilități includ protejarea clădirilor istorice, nu ar putea privi favorabil aceste propuneri. 

Ar exista chiar bariere legale în calea unei astfel de acțiuni. Întrucât capela Rosslyn este un loc de înmormântare, se va aplica Dreptul legal al Mormântului și ar trebui parcurse o serie de proceduri legale complexe înainte ca săpăturile să poată avea loc. 

O anchetă neinvazivă, întreprinsă în anii 1980, a dezvăluit obiecte metalice. Acestea erau depozitate în seifuri, dar propunerile pentru scanări ulterioare au întâlnit un cor de opoziție în 2003 și nu pare să aibă loc alte investigații în viitorul apropiat.

Concluzie

Oricare ar fi adevărul unora dintre afirmațiile mai extravagante formulate cu privire la Capela Rosslyn, nu există nicio îndoială că imaginea vizuală bogată a sculpturilor sale, cu simboluri dintr-o varietate de tradiții religioase, va continua să captiveze și să mistifice oamenii pentru generațiile viitoare.

Celebra trupă Boney M, prima invitată să cânte în Uniunea Sovietică. Cei patru membri l-au impresionat pe liderul rus

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre