Simona Ionescu / Redactor Șef

Leonard Doroftei și-a luat revanșa în Canada, după ce autoritățile române și-au bătut joc de el. Fiul lui e milionar

Leonard Doroftei și-a luat revanșa în Canada, după ce autoritățile române și-au bătut joc de el. Fiul lui e milionar
Fostul campion la box profesionist, cândva mândria României, a fost nevoit să părăsescă țara în urmă cu 3 ani. Mureau de foame, el și familia lui. Povestea lui va rămâne în istoria sportului românesc.

Leonard Doroftei (51 de ani) e un sportiv cu un simț patriotic accentuat. Își iubește țara fără limite și cei care au stat mai mult de vorbă cu el știu că este așa. Este un sportiv care mereu a dat totul la o parte ca să-și ajute semenii. L-am cunoscut, i-am cerut ajutorul pentru copii bolnavi sau oameni nevoiași. A lăsat totul, și-a schimbat programul și, fără niciun fel de fiță, a sărit să ajute. Nu a avut atitudinea aceasta doar cu mine, ci cu toți care-l solicitau. Așa și-au crescut și educat cei trei copii, el și Monica Doroftei.

Când deja era în gloria sportivă, a fost atras de un impresar către boxul profesionist, cu gale celebre în Canada. A făcut performanță acolo, peste tot în lumea sportivă internațională se vorbea de românul Leonard Doroftei și de România. A fost într-un fel înaintașul boxerului Lucian Bute.

În Canada, el și Monica și-au cumpărat o casă și au făcut trei copii, doi băieți și o fetiță. La începutul anilor 2000, după ce a luat titlul de campion mondial la profesioniști, Leonard Doroftei s-a hotărât să revină în țară, să-și crească băieții și fetița aici, să-și facă o afacere din banii câștigați.

Familia Doroftei (foto) și-a cumpărat o locuință în Ploiești și și-a deschis un bar la parterul unui bloc din oraș. Administrația locală, politicienii roiau în jurul lui. L-au făcut cetățean de onoare al orașului. Ploieștenii îl iubeau, se lăudau cu el și umpleau des micuțul local deschis de campionul lor.

Leonard Doroftei era asaltat de televiziuni ca să vină în platou să povestească despre meciurile sale, despre familie și reîntoarcerea lui din Canada. Presa l-a tratat întotdeauna frumos și cu respect pentru că jurnaliștii au văzut că e un om cu suflet mare, care iubește enorm România.

De exemplu, în 2010 eu l-am rugat pe Doroftei, în două rânduri, ca să participe la evenimente caritabile în sprijinul unor copii cu grave probleme medicale. Trebuia să strângem niște fonduri pentru a le plăti niște intervenții chirurgicale în străinătate. Nicio clipă nu a ezitat. A venit de la Ploiești în București și a făcut pe ospătarul și barmanul în două restaurante pentru a ajuta campania „Din inimă pentru copii”.

”Moșu”, cum e cunoscut marele campion modial la box, a servit clienții, a intrat în dialog cu ei și, inevitabil, le-a povestit multe despre cele mai faine competiții din cariera sa. A dat autografe inclusiv pe nota de plată a clientului.

Într-o zi, cineva i-a dat lovitura fatală

În Canada, Leonard Doroftei a lichidat tot, dar a păstrat casa, la insistențele soției. Au închiriat-o și abia ani mai târziu și-au dat seama ce decizie bună au luat. Pentru că într-o zi totul s-a schimbat.

Leonard Doroftei în PUB-ul său din Ploiești de unde a fost dat afară de primărie

Problemele au venit dinspre Primăria Ploiești, începând cu 2016. În anul 2017, Leonard Doroftei a fost înștiințat de autoritățile locale că trebuie să părăsească spațiul din centrul orașului, acolo unde avea PUB-ul în care a investit o mare parte dintre banii câștigați în cariera de sportiv, deoarece clădirea era clasată cu risc seismic ridicat.

Au urmat audiențe, cereri și sesizări pe la ministere, la Guvern și Președinție. Într-un final a fost evacuat din localul în care-și investise toată averea și-l ajuta să-și crească copiii, să-și întrețină familia.

Și-au bătut joc de el

Strigătul de disperare al fostei glorii sportive, mândria României cândva, a rămas consemnat în paginile ziarelor vremii.

„Măcar să-mi termin contractele cu furnizorii. Am înțeles, nu se mai poate aici, dar ajutați-mă să nu mor de foame. Vă roagă Leonard Doroftei, cetățean de onoare al municipiului Ploiești! Am o stradă și o sală de sport în Ploiești care-mi poartă numele, dar mor de foame! Am fost aruncat ca o măsea stricată!”.

În 2017, după evacuare, lui Leonard Doroftei i s-a aprobat să-și deschidă o terasă pe stadionul Ilie Oană din Ploiești. Clienți erau doar în ziua când erau meciuri sau evenimente sportive. În rest, soseau acolo doar cei care doreau să-l vadă pe Doroftei, să le mai povestească câte ceva, lângă o halbă cu bere sau o baterie de vin.

“Muncesc la terasă ca să am o pâine. Este o afacere de familie, trăim din asta. Deocamdată, sunt la început şi mă chinuiesc să fac vad. Am câteva mese, vreo doi angajaţi, plus bucătarul, este o improvizaţie. Nu mă plâng şi încerc să fac treabă bună şi aici”, spunea „Moșu” în toamna lui 2018. Se pregătea de sezonul rece.

“Am să închid terasa cu folie pentru a avea spaţiu pentru fumători, iar în interior voi organiza seri tematice: stand up comedy, concerte, program de saxofon, de vioară”, declara marele boxer.

Fiul cel mare a fost cel care a decis că le trebuie un alt viitor

Cel care a luat o decizie radicală pentru a-și salva familia de zbucium a fost Adrian Doroftei, fiul cel mare al lui Leonard și Monica. A plecat în Canada ca să înceapă o altă viață și cu gândul de a-și aduce acolo și familia.

De curând, într-o intervenție telefonică în emisiunea lui Teo de la Kanal D, Adrian Doroftei a povestit cum a reușit să-și facă o carieră, să facă bani mulți și să-și aducă toată familia lângă el.

”Departe de România mă ocup cu tot ce nu aș fi putut să mă ocup aici. Sunt independent, sunt antreprenor. Am intrat în lumea dezvoltării imobiliare. Prima dată am plecat în 2016, în timpul Facultății de Drept.

Primul job a fost în Resurse Umane într-o mare companie aeriană din Canada. Acolo am învățat ce înseamnă mediul corporatist și asta mi-a consolidat ideea că nu vreau să lucrez pentru nimeni altcineva decât pentru mine.

Eu am început să investesc. Câștigam destul de bine. În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc. Am făcut primele investiții la bursă la 21 de ani, iar până la 25 de ani pot să spun că lucrul acesta mi-a oferit o bază de capital, care mi-a permis să nu am limitări în investițiile în care mi le doream”, a declarat Adrian Doroftei la Teo Show.

Fiul lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada, dar este foarte cumpătat și nu vrea să riște să piardă din ce a câștigat. A povestit ce s-a întâmplat când a vrut să-și cumpere o mașină.

”Am vrut să-mi iau mașină. În momentul în care eram în punctul de a da câteva sute de mii de dolari pe o mașină, am stat și m-am gândit că sunt oameni la mine în țară care abia își permit să mănânce și mi se pare o aroganță supremă. (…) Am devenit un tip extrem de simplu. Locuiesc cu ai mei, nu am nevoie să mă lăfăi și nu simt nevoia de a petrece și a ieși la club. Sora mea va ajunge doctor, pentru că asta și-a propus. Fratele meu vrea să devină inginer de rețea”, a spus tânărul.

L-a durut că părinții lui au fost tratați cu lipsă de respect

Leonard și Monica Doroftei au decis că e timpul să părăsească România unde deja nu mai erau siguri că își pot crește și educa ceilalți doi copii rămași lângă ei. Desigur, Adrian a fost cel care a insistat că în Canada și frații lor vor avea un alt viitor. Părinții săi au închis terasa de la stadion, au vândut apartamentul din Ploiești și l-au urmat, în vara lui 2019.

”Am fost mereu genul de persoană care ia inițiativa. În momentul în care am văzut că părinții mei sunt tratați cu lipsă de respect de autorități, am decis că poate este momentul să-și încerce norocul în altă parte.

Părinții mei au plecat din România cu un gust amar, pentru că altfel nu ar fi plecat. Părinții mei au venit primii cu sora mea, Vanesa. A venit și fratele meu Alex în urmă cu două săptămâni.

Mama are grijă de familie și este o sfântă. Tata face ce știe cel mai bine, adică împărtășește dragostea lui față de box. Și-a deschis o mică sală alături de niște prieteni de familie. Tata indiferent unde ar fi, în afară de România, cred că va prospera, pentru că e un timp descurcăreț. El și-a dorit întotdeauna să fie acasă”, a povestit fiul lui Leonard Doroftei.

Și „Moșu” a avut o declarație pentru ProSport, unde a povestit ce face acum în Canada

“E important că am un job aici. Fac exact ceea ce îmi place. Locuiesc la o stradă distanță de cel mai bun prieten al meu, Adi Diaconu. Am și dat 15 kilograme jos de când am venit în Canada.

Acum lucrez la un club de box care aparține unei rude a lui Gigi Becali. Voi reveni în România într-o bună zi. La federație nu am fost dorit. Nu au vrut nici să fiu antrenor la lot. În sală la Nea Titi (n.r. – Titi Tudor supranumit Titi Prosop) intram cu greu”, a declarat Leonard Doroftei pentru ProSport.

Cartea de vizită a boxerului român Leonard Doroftei

Leonard Doroftei s-a născut la data de 10 aprilie 1970 în Ploiești, România.

Este unul dintre cei mai mari pugiliști din țară, campion mondial WBA la categoria semi-ușoară în perioada 5 ianuarie 2002 și 24 octombrie 2003.

Doroftei a început să practice boxul de la vârsta de 14 ani la clubul Prahova Ploiești, avându-l ca antrenor pe Titi Tudor.

În perioada 1986-1988 a cucerit în fiecare an titlul național la juniori.

Leonard Doroftei a obținut cinci titluri naționale la seniori în anii 1992, 1993, 1994, 1996 și 1997. El a câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona în anul 1992 și la Atlanta în 1996.

A fost campion mondial în anul 1995 și campion european în 1996 și 1997. A avut un bogat palmares la amatori de 239 de victorii și doar 15 înfrângeri.

Începând cu anul 1997, jucătorul de box trece la profesioniști și încheie un contract cu clubul canadian Interbox.

Pe data de 5 ianuarie2002, Doroftei cucerește titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-ușoară a versiunii WBA, învingându-l la puncte pe argentinianul Raul Horacio Balbi. Pe 31 mai 2002 a jucat la București împotriva lui Balbi, dar de data aceasta Doroftei s-a impus în mod clar.

În anul 2003, românul trebuia să aibă un meci cu panamezul Miguel Callis, dar meciul a fost anulat, deoarece Doroftei a depășit greutatea la categoria sa la cântarul oficial. Astfel a pierdut titlul de campion mondial WBA.

În anii 2002 și 2003, Doroftei a fost adulat de români pentru spectacolul meciurilor sale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre