Licitație rară. S-a scos un dinozaur adevărat la vânzare. E singurul din lume!

Licitație rară. S-a scos un dinozaur adevărat la vânzare. E singurul din lume!
O licitație rară se anunță la New York. Un schelet complet de dinozaur gigantic este scos la vânzare, iar valoarea acestuia este de milioane de dolari.

Un schelet complet de Gorgosaurus, o specie de dinozaur rudă cu T-Rex care a trăit în urmă cu peste 77 de milioane de ani, va fi vândut la licitaţie de casa Sotheby’s din New York, relatează, miercuri, AFP. Exemplarul măsoară aproape 3 metri înălţime şi 6,7 metri lungime. Scheletul a fost descoperit în 2018 în formaţiunea geologică Judith River, în statul american Montana, şi, caz unic, a rămas în proprietatea unei persoane private.

Este singurul din lume care poate fi cumpărat

„Aproape toate exemplarele de Gorgosaurus care au fost găsite se află în muzee. Este singurul din lume care poate fi cumpărat”, a declarat marţi Cassandra Hatton, şefa departamentului de ştiinţă şi cultură populară de la Sotheby’s, afirmând că este vorba despre o premieră pentru această specie, ca un schelet complet să fie în proprietate privată și, mai mult, să fie scos la licitație. Cunoscuta casă de licitații transmite că valoarea de piață a scheletului de dinozaur este între 5 și 8 milioane de dolari.

Tot ce trebuie să știți despre Gorgosaurus

Membru, la fel ca T-Rex, al familiei Tyrannosauridae, Gorgosaurus (nume care se traduce prin „şopârlă feroce”) a trăit în perioada Cretacicului târziu şi a dispărut în urmă cu aproximativ 77 de milioane de ani.


Exemplarul scos la licitație este într-o „stare remarcabilă”, și va fi expus la sediul casei de licitaţii din New York începând cu 21 iulie. Vânzarea e programată o săptămână mai târziu.

Schelete mai mici și mai „tinere” au mai fost licitate și în trecut

Vânzările de schelete de dinozaur la licitaţii reprezintă un motiv de nemulţumire pentru paleontologi, care consideră că acest lucru reduce şansele ca aceste exemplare să fie expuse în muzee.

În luna mai, casa de licitații Christie’s din New York a vândut un schelet de Deinonychus antirrhopus. Animalul e cel care a inspirat Velociraptorul din filmul lui Steven Spielberg „Jurassic Park” (1993). Scheletul s-a tranzacționat pentru suma de 12,4 milioane de dolari, cumpărătorul fiind un client asiatic. Prețul a fost mai mare decât dublul estimat. În 2020 a fost vândut și un schelet de Tyrannosaurus Rex, cu  31,8 milioane de dolari.

Sursa foto: captură video Sotheby’s