Ce era de admirat la un bărbat mic de statură, chel și cu  nasul mare? Totuși, Louis de Funès a devenit celebru pe toată planeta. Rolul de jandarm agitat este cunoscut pe toate continentele. Avea și niște grimase de neegalat. Francezii l-au votat cel mai popular actor în 1968.

Louis de Funès, unul din cei mai mari actori de comedie din toate timpurile

Louis de Funès a jucat în 130 de filme și a avut roluri în circa 100 de piese de teatru. Nu a avut succes de la început. Era mai mereu concediat din locuri de muncă modeste. A cântat la pian prin diverse localuri ca să se poată întreține. Șansa lui a fost roluri în filme cu actori mari din acea vreme,  Jean Gabin și Bourvil. A muncit mult și abia la 49 de ani a cunoscut celebritatea.

Atunci, a jucat rolul jandarmului șef Ludovic Cruchot. Primul film din serie a avut un succes uriaș la public.

A avut succes şi cu rolurile din trilogia „Fantômas”: 1964 – „Fantômas”, 1965 – „Fantômas se déchaîne” („Fantômas în acțiune”) şi 1966 – „Fantômas contre Scotland Yard” („Fantômas versus Scotland Yard”).

Louis de Funes a fost regele de box – office al Franţei între anii 1960-1970, şarmul său cinematografic atrăgând peste 150 de milioane de spectatori la filmele sale.

În majoritatea filmelor sale, personajele interpretate de Louis de Funès au fost cam pe același tipic: un bărbat mic de statură, agitat, și cu grimase comice.

O femeie i-a ghidat viața lui Louis de Funès

Actorul francez nu a reușit să sucească mințile prea multor femei. Totuși, câteva femei i-au schimbat viața. Presa franceză scrie că s-a căsătorit cu Germaine Louise Elodie Carroyer, la vârsta de 22 de ani. La un an de la căsătorie, apare și primul copil al cuplului, Daniel Charles Louis. Nu prea aveau bani și femeia s-a retras cu copilul. El a rămas la Paris cu dorința de a deveni un mare actor.

Când s-a înscris la școala de muzică pentru a studia pianul, s-a îndrăgostit de secretara școlii, Jeanne-Augustine Barthélemy de Maupassant. Ei i se datorează începutul carierei. Ea a fost cea care l-a încurajat să ia în serios actoria. Jeanne era strănepoata scriitorului francez Guy de Mauppassant și avea o situație materială excepțională.

Louis avea doar 28 de ani când a divorțat de Germaine. La cinci luni de la pronunțarea divorțului, actorul s-a căsătorit cu Jeanne. Împreună vor avea doi băieți, Patrick și Olivier.

Chiar și după ce a devenit celebru, Jeanne a continuat să-i dea sfaturi în privința rolurilor. Ba chiar  și negocia cu regizorii pentru a-i pune în valoare expresiile faciale și ochii albaștri.

Spre sfârșitul carierei sale, de Funès a suferit de o problemă cu inima, ca urmare a unui atac de cord provocat de intensitatea rolurilor sale. A încetat din viață din cauza unei comoții cerebrale, pe 27 februarie 1983, la 68 de ani.

A fost înmormântat în grădina castelului soției sale, iar o specie de trandafir a fost numită în onoarea sa.

Unul din fiii săi, Olivier de Funès, a apărut în mai multe filme alături de el (câteodată în rolul fiului personajului interpretat de Louis), dar a renunțat la cariera de actor și a devenit pilot de avion la compania Air France.

Soția marelui actor, Jeanne de Funès, a murit în 2015, la vârsta de 101 ani.


Freddy Mercury, printre cei mai buni căntăreți din istorie. S-a născut în Africa, în Zanzibar

Anthony Quinn, o viață fabuloasă, plină de aventuri și iubite. S-a născut în deșert

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp