L-au prins abia după a patra victimă. Un caz de neînțeles care a dat de furcă autorităților din comunism. Pur și simplu, criminalul în serie nu era de găsit. Primul dosar a fost clasat cu mențiunea AN (autor necunoscut). Însă, crimele au continuat. Se părea că ucigașul venea în oraș doar ca să ucidă, apoi dispărea.
Asasinul de Anul Nou. L-a speriat și pe Nicolae Ceaușescu
Asasinul de Anul Nou nu era de găsit. Oamenii, dar și Nicolae Ceaușescu, erau îngroziți. Imediat după Revelion mai era găsit un adolescent înjunghiat cu furie, de mai multe ori.
Prima victimă, Cerasela Dimineț, un copil al străzii de 14 ani, fusese descoperită întro centrală termică, la 2 ianuarie 1985. Cadavrul fetei fusese străpuns de multe lovituri de cuțit. Moartea survenise chiar de la prima lovitură au spus medicii legiști. Aceștia au stability că omorul avusese loc chiar în noaptea de Anul Nou.
Criminalul era de negăsit, în ciuda unui efort intens depus de anchetatori. Autoritățile vremii au clasat dosarul cu AN (autor necunoscut). Un an mai târziu, tot în noaptea de Anul Nou, un al copil al străzii, un băiat în vârstă de 13 ani, a fost descoperit înjunghiat. Trupul acestuia fusese sfâșiat de câinii vagabonzi,dar medicii au putut identifica urmele lăsate de arma crimei. Același autor. În Buzău umblă în libertatea un criminal, un alt Râmaru, care ucidea din plăcere.
Neputința autorităților îl determină pe Nicolae Ceaușescu să ia o poziție tranșantă. Până și el era îngrozit de criminalul care acționa în orașul Buzău.
Câte o crimă în fiecare an
Era sfârșitul anului 1987, iar oamenii legii așteptau cu groază o nouă crimă. Într-adevăr, a apărut o a treia victimă, Cosmin Gruiu, un copil fără adăpost în vârstă de 14 ani. Fusese străpuns de 24 de ori cu un cuțit. Criminalul părea să fi intrat în pământ. Anchetatorii au tras concluzia că ucigașul venea în orașul Buzău doar pentru a ucide, o dată pe an.
Anul nou 1988 a însemnat însă sfârșitul asasinului. Anchetatorii aveau sub observație toate locațiile prin care criminalul ar fi putut pătrunde în oraș. Așa au putut autoritățile să îl identifice pe autorul abominabilelor crime. Grigore Uruc, un țăran analfabet din comuna Țintași, județul Buzău. În momentul arestării, ucigașul apucase să ia viața unei fetițe în vârstă de 13 ani.
Grigore Uruc a fost judecat rapid și condamnat la moarte. A fost executat la 11 iunie 1988. Era penultima condamnare la moarte din timpul regimului comunist. Însă, personajul şi crimele sale lipsesc din memoria foştilor criminalişti buzoieni. Un indiciu care generează dubii asupra veridicităţii acestei povești este menţionarea unei localităţi care nu există în judeţul Buzău, Ţintaşi. Există comuna Ţinteşti, lângă municipiul Buzău, însă bătrânii de aici nu-şi amintesc să fi avut printre ei un criminal în serie condamnat la moarte înainte de Revoluţie. Cea mai odioasă crimă înregistrată în judeţul Buzău, la sfârşitul anilor `80, ar fi fost uciderea de către un bărbat dintr-o comună buzoiană de la munte a propriilor copii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook