O misterioasă explozie radio, cu un model asemănător cu o bătaie a inimii, a fost detectată în spaţiu. Experții spun că FRB (Fast Radio Bursts), adică exploziile radio rapide sunt explozii intense de unde radio, de ordinul milisecundelor, ale căror origini sunt necunoscute.
Primul FRB a fost descoperit în 2007 şi, de atunci, au fost detectate sute, provenind din diverse puncte îndepărtate din univers. Unele dintre ele eliberează și unde luminoase extrem de scurte, apoi dispar în neant. Oamenii de știință care studiază fenomenul au concluzionat că aproximativ 10% dintre FRB se repetă şi au modele.
Bătăile „inimii lui Dumnezeu” cercetate cu un telescop canadian
Radiotelescopul Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, sau CHIME, de la Dominion Radio Astrophysical Observatory din British Columbia, Canada, observă constant cerul şi, pe lângă exploziile radio rapide, este sensibil la undele radio emise de hidrogenul îndepărtat din univers, potrivit CNN.
Astronomii care folosesc CHIME au observat pe 21 decembrie 2019, o explozie radio rapidă care era „deosebită în multe feluri”, potrivit lui Daniele Michilli, cercetător postdoctoral în cadrul Institutului Kavli pentru Astrofizică şi Cercetare Spaţială de la Massachusetts Institute of Technology. Semnalul, numit FRB 20191221A, a durat trei secunde, adică a fost de aproximativ 1.000 de ori mai lung decât FRB tipice.
„A fost neobişnuit. Nu numai că a fost foarte lung, durând aproximativ trei secunde, dar au existat vârfuri periodice care au fost remarcabil de precise, emiţând la fiecare fracţiune de secundă – bum, bum, bum – ca o bătaie de inimă. Aceasta este prima dată când semnalul în sine este periodic”, a spus Michilli.
Nu se știe ce sau cine generează exploziile care pulsează ca o inimă
Echipa de cercetare nu cunoaşte galaxia exactă din care a provenit explozia şi chiar şi estimarea distanţei de un miliard de ani-lumină este „foarte incertă”, conform lui Michilli. Dar, „CHIME a detectat acum multe FRB-uri cu proprietăţi diferite. Am văzut unele care trăiesc în interiorul unor nori care sunt foarte turbulenţi, în timp ce altele par să se afle în medii curate. Din proprietăţile acestui nou semnal, putem spune că în jurul acestei surse există un nor de plasmă care trebuie să fie extrem de turbulent”, mai arată specialistul.
„Această detecţie ridică întrebarea ce ar putea cauza acest semnal extrem pe care nu l-am mai văzut niciodată şi cum putem folosi acest semnal pentru a studia universul”, a declarat Michilli. „Telescoapele viitoare promit să descopere mii de FRB-uri pe lună, iar în acel moment am putea găsi mult mai multe astfel de semnale periodice”, mai spune el.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook