Simona Ionescu / Redactor Șef

Bestia din castelul Scoției. Fantoma unui „monstru regal” bântuie locul de sute de ani

Bestia din castelul Scoției. Fantoma unui „monstru regal” bântuie locul de sute de ani
Thomas Lyon-Bowes a venit pe lume ca moștenitor al unuia dintre cele mai nobile titluri din Scoția, fiind primul copil născut al celui de-al 11-lea conte de Strathmore și Kinghorne. El a fost „monstrul” din castelul Glamis?

Din nefericire, băiatul nu avea să moștenească niciodată, iar legenda spune că a fost închis cu multă cruzime într-o cameră secretă. Numit „monstrul din Glamis” din cauza faptului că avea corpul deformat, se spune că acesta bântuie până în ziua de azi vechiul castel scoțian.

Întâlniri cu o creatură ciudată în incinta și în jurul castelului

Thomas a văzut lumina zilei pe 21 octombrie 1821, la Castelul Glamis, în apropiere de Angus, în Scoția. În registrele oficiale se precizează că băiețelul nou-născut a murit în aceeași zi în care s-a născut, dar se pare că totul a fost doar un zvon, iar copilul ar fi supraviețuit.

Oamenii au început să vorbească după ce au constatat că nu există o piatră funerară a băiețelului Thomas. Au început să circule povești despre întâlniri întâmplătoare cu o creatură ciudată în incinta și în jurul castelului, tăinuite de familie. Erau acestea doar zvonuri sau copilul fusese ascuns de familie? Cine a fost monstrul de la Castelul Glamis?

Castelul Glamis în 1852

Un secret disperat

Poveștile păreau să aibă cu siguranță o anumită substanță. Un muncitor de la castel care l-a văzut pe Thomas într-un pasaj din apropierea capelei familiei a fost mituit cu bani pentru a nu dezvălui ceea ce văzuse. Acesta a emigrat imediat în Australia.

Mai târziu, un administrator de moșie a refuzat să intre în castel după ce a auzit poveștile și zvonurile despre o cameră secretă ascunsă adânc în cea mai veche parte a clădirii, unde ar fi fost închis un suflet disperat, care noaptea făcea zgomote ciudate. Oaspeții din epoca victoriană ai celui de-al 11-lea conte au fost intrigați de zvonuri și s-au făcut mai multe încercări de a localiza camera secretă. Toată lumea dorea să dezvăluie misterul.

O figură monstruoasă

Oamenii din sat și muncitorii din jurul castelului aveau o idee clară despre cum arăta Thomas. În relatările din secolul al XIX-lea, oamenii se refereau la Thomas ca fiind „o broască umană”. Dar nu s-a furnizat niciodată nicio dovadă a înfățișării sale, ci doar descrieri și zvonuri.

Scriitorul James Wentworth Day a abordat familia Bowes-Lyon în anii 1960 pentru a propune scrierea unei istorii a conților și a descendenților lor. El a cerut să poată petrece timp la Castelul Glamis în timpul cercetărilor sale. În interviurile acordate, contele de atunci și alte rude i-au confirmat că în familia lor se născuse un „monstru” și că acesta era într-adevăr moștenitorul unui titlu regal. Aceștia au fost în măsură să furnizeze descrieri pentru scriitor.

Cum ar fi arătat Thomas

Thomas a fost descris ca având un piept imens ca un butoi, fiind excesiv de păros „ca un preș”, cu un cap mare care ajungea direct în umeri și cu brațe și picioare micșorate. Corpul său era complet deformat și răsucit. Sărmanul copil a fost ținut departe de ochii curioșilor într-o cameră secretă, cu un administrator de moșie însărcinat cu îngrijirea sa. I se permitea să iasă din cameră pentru a face exerciții fizice, dar familia se străduia mereu să îl țină ascuns.

Unde se află camera secretă?

Secretul acestei camere era cunoscut doar de conte, de soția sa și de administratorul proprietății. Nimănui altcuiva nu i se permitea să cunoască locația și chiar existența camerei era negată. Documentele de proprietate și planurile arhitecturale ale Castelului Glamis dezvăluie un spațiu mic, adiacent camerei de cartă de la baza turnului principal.

De asemenea, a supraviețuit o înregistrare a unuia dintre oaspeții aristocrați, Lordul Ernest Hamilton, care a scris că a descoperit un pasaj secret în castel. Intrarea era ascunsă sub o trapă încastrată pe podeaua unei camere de garderobă cunoscută sub numele de Camera Albastră. Cu toate acestea, majoritatea surselor plasează camera secretă în apropierea capelei, ascunsă în spatele zidăriei antice.

Încă se mai aud zgomote din adâncul castelului

Multe alte povești de groază au fost legate de camera secretă a Castelului Glamis. Se spune că, în cea mai adâncă parte a nopții, încă se mai aud zgomote de undeva din adâncul castelului. Renovările arhitecturale ale castelului au scos la iveală schelete într-o cameră zidită.

Și chiar și astăzi, oamenii raportează că simt o prezență neliniștitoare în anumite încăperi. Conții care au venit după cel de-al 11-lea conte au crezut și ei în zvonuri, iar povestea lui Thomas a rămas ca un secret de familie. Fantoma unui copil trist, diform, ascuns de părinți, își caută și acum, cu disperare, salvarea… Cine au fost, de fapt, adevărații monștri?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre