Bethlen se crede că este cel mai frumos castel renascentist din zonă, iar povestea sa cu fantome și uriașul balaur cu măr în gură se spune și acum la gura sobei.
Castelul Bethlen este o poartă în trecut, dar odată ce vizitatorul trece de ea se întoarce în vremuri demult uiutate. Istoria castelului se întinde pe multe secole, fiind construit înainte de anul 1300. Legenda fortificației îl are în prim plan pe un cavaler al cărui nume de titlu nobiliar se spune că l-ar fi luat chiar de la orașul de pe pământul sfânt în care a luptat: Bethleem.
În ceea ce privește blazonul familiei, ce reprezintă un balaur cu o coroană princiară pe cap, care ține în gură un măr, ascunde o altă legendă dar e posibil chiar și apartenența la Ordinul Templier sau chiar la Ordinul Frăția Dragonului.
Războinicul a aruncat un măr în gura balaurului și acesta a murit
Se crede că în trecut, în acest loc ar fi trăit un balaur care omora locuitorii zonei. Războinicul ar fi găsit soluția pentru a scăpa de balaur și i-a aruncat un măr de aur în gură, iar acesta a murit. „De atunci, blazonul familiei a devenit șarpele cu măr de aur în gură”, se arată pe site-ul primăriei Daneș. Pe de altă parte, mărul reprezentând cunoașterea interzisă, care face trimiterea la păcatul biblic. Șarpele poate fi văzut ca un element de comunicare, spun specialiștii, dar chiar și așa rămâne un mister care încă nu a putut fi descifrat.
Locul unde fantomele își șoptesc dramele
Castelul Bethlen este și locul unde fantomele bântuie și astăzi disperate, șoptindu-și dramele, semn că nici acum după atâția ani nu și-au găsit liniștea. Se spune că pe zidurile castelului au avut loc nenumărate tragedii. Istoria povestește că o contesă tânără a fost obligată de familie să se căsătorească, dar nu l-a iubit niciodată pe acel soț.
Dar inima ei bătea cu putere pentru alt bărbat. Contesa a suferit atât de mult din dragoste că într-o bună zi și-a pierdut mințile și s-a sinucis. Și acum, spun martorii, fantoma tinerei se plimbă pe holurile castelului. Dar nu e singurul lucru care e tulburător la acest castel. Se spune că din când în când din turn se văd coborând plângând tinere mirese. Tot din dragoste neîmplinită…
Cel mai bun loc pentru filme de groază
De-a lungul timpului, Castelul Bethlen a atras atenția multor regizori străini și români. În acest loc a filmat regretatul Sergiu Nicolescu pentru „Mihai Viteazul”, „Ultimul Cartuș” și „Nemuritorii”. Și tot la Castelul Bethlen au fost trase cadre din „Enigma Otiliei” sau „Horea”. După 2010, fortăreața a fost preferata americanilor pentru filme de groază cu vârcolaci, fantome sau vampiri, cum ar fi „Werewolf: The Beast Among Us“ și „The Nun“.
În anul 1948, proprietarii castelului au fost alungați, iar clădirea a fost preluată de Sfatul Popular din Daneș și transformată într-un CAP. Abia în 2007 moștenitorii familiei nobiliare au recuperat castelul, iar șapte ani mai târziu, în 2014, custodia a fost oferită Fundației Sfântul Francisc din Deva pentru o perioadă de 50 de ani.
Sursă foto: youtube
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook