Simona Ionescu / Redactor Șef

Dovezi ale unei civilizații „pierdute”, vechi de 4.000 de ani, sunt descoperite în America de Sud

Dovezi ale unei civilizații „pierdute”, vechi de 4.000 de ani, sunt descoperite în America de Sud
Arheologii au descoperit dovezi ale unei civilizații pierdute care a trăit în America de Sud acum cel puțin 4.000 de ani. Arta rupestră a fost descoperită în Parcul Național Canaima din statul Bolivar, care se întinde pe mai mult de 11.500 de mile pătrate.

Arheologii au găsit desene antice pe un munte cu vârf plat din Venezuela, care prezentau desene colorate cu modele de puncte, motive de frunze și figuri de băț care ar fi putut face parte dintr-un ritual misterios. Dovezi ale unei civilizații „pierdute” vechi de 4000 de ani.

O nouă cultură de vânători-culegători

Cercetătorul principal José Miguel Pérez-Gómez a declarat pentru DailyMail.com că studiile anterioare nu au găsit niciun semn de activitate umană în regiune, sugerând că arta a fost realizată de o civilizație necunoscută anterior. Arta rupestră a fost descoperită în Parcul Național Canaima din statul Bolivar, care se întinde pe mai mult de 11.500 de mile pătrate.

„Ceea ce vedem este o nouă cultură de vânători-culegători care probabil au ajuns în zona Parcului Național Canaima la sfârșitul Pleistocenului’, care a durat între 2,5 milioane și 11.700 de ani în urmă. S-au așezat, au evoluat acolo și apoi s-au răspândit în restul regiunii, ajungând în locuri atât de îndepărtate precum Bazinul Amazonului”, a declarat Pérez-Gómez.

„Comparațiile stilistice de până acum arată similitudini cu picturile rupestre din apropierea graniței cu Brazilia”

„Vânătorii-culegători foloseau ocru roșu – un pigment de oxid natural obținut din lut, cuarț și cretă măcinate”
Unele dintre desene, precum cele care păreau să înfățișeze o frunză, se află în zone greu accesibile și ‘sunt situate pe un spațiu curat de rocă de formă ovală care ar fi putut inspira artistul să creeze acest desen special”, se arată în studiul publicat în revista Rock Art Research.

Vânătorii-culegători foloseau ocru roșu – un pigment de oxid natural obținut din lut, cuarț și cretă măcinate – care avea o ușoară nuanță portocalie. Alte motive semănau cu claviforme, o imagine sau un simbol în formă de bâtă, cu figuri estompate dedesubt și de jur împrejur, care ar putea fi un semn al reușitei activităților de vânătoare.

Potrivit studiului, trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a înțelege semnificația din spatele desenelor și ce reprezintă acestea. ”Comparațiile stilistice de până acum arată similitudini cu picturile rupestre din apropierea graniței cu Brazilia, care au fost datate cu aproximativ 4.000 BP. Cu toate acestea, arta rupestră nou descoperită este mult mai crudă, sugerând că ar putea fi chiar mai veche”, mai spun specialiștii.

„A avut probabil o semnificație și o importanță în peisaj”

Dovezi ale unei civilizații „pierdute” vechi de 4.000 de ani sunt descoperite în America de Sud. Sursă foto: Daily mail

Deși unele desene prezentau semne de perturbări organice, cum ar fi licheni, alge, rădăcini sau cuiburi de viespi, arheologii au observat că zona înclinată a muntelui a conservat panourile. „Aceste descoperiri sunt excepționale deoarece sunt noi pentru știință, umplând un gol într-o regiune care nu a mai fost niciodată explorată din punct de vedere arheologic.

Ele oferă, de asemenea, un context pentru alte studii regionale din nordul Braziliei, Guianas și chiar sudul Columbiei”, a declarat Pérez-Gómez. Pérez-Gómez a spus că reprezentările ar putea fi legate de naștere, boală, natură sau vânătoare, dar locația „a avut probabil o semnificație și o importanță în peisaj, la fel cum bisericile au o semnificație pentru oamenii de astăzi”.

Pérez-Gómez a mai precizat că pe peretele de stâncă au fost găsite și graffiti șterse, datând din 1947, care par să aparțină căpitanului explorator spaniol Felix Cardona Puig, care a descoperit zona.

„Parcul în sine este mai mare decât țări precum El Salvador sau Belgia”

De asemenea, fragmente de ceramică și unelte de piatră au împânzit zona, sugerând că acestea ar fi fost folosite de vânătorii-culegători care au creat arta. „Toate aceste dovezi indică faptul că ne aflăm în prezența unei noi culturi”, a declarat Pérez-Gómez pentru DailyMail.com.

El și coautorul său au cerut ca situl să fie protejat și sunt optimiști că vor descoperi mai multe situri de artă rupestră în parcul care se întinde pe 11.583 de mile pătrate. „Parcul în sine este mai mare decât țări precum El Salvador sau Belgia, așa că nu ar fi surprinzător să găsim și mai multe urme dacă cercetarea continuă mai în profunzime, în funcție de resurse”, a declarat Pérez-Gómez pentru Axios.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre