În anul 1938, lumea zoologilor a fost zguduită de o descoperire fără precedent: în apele Oceanului Indian trăia o creatură uimitoare. Un peşte straniu, cu înotătoare prevăzute cu un fel de „labe”, care aminteau de membrele vertebratelor terestre.
Misteriosul animal a devenit una dintre „vedetele” lumii. Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că aveau de-a face cu o specie considerată dispărută în urmă cu 65 de milioane de ani.
Ființa misterioasă din adâncuri. Peștele cu ”picioare”
Peştele cu picioare a revenit în atenţia lumii. Geneticienii au reuşit să afle informaţii noi şi captivante despre această „fosilă vie”, scrie evz.ro.
Descoperirea „peştelui cu picioare” în 1938 a fost considerată extreme de important. Biologii spun că au găsit „veriga lipsă” dintre peşti şi animalele cu patru membere.
Celacanții, un grup de pești de dimensiuni umane, considerați odată dispăruți, pot trăi până la 100 de ani. Adică, de cinci ori mai mult decât au sugerat estimările anterioare, arată un nou studiu.
Cercetătorii au făcut descoperirea prin analiza structurilor de creștere calcificate, de pe oasele celacanturilor. La fel ca inelele copacilor, circulii acționează ca o înregistrare a vârstei peștilor. Analiza acestora a arătat că celacanții probabil nu ating maturitatea sexuală până la vârsta de 55 de ani. Abia apoi gestează pentru o perioadă remarcabil de lungă – cinci ani în total.
„În concluzie, lucrarea relevă faptul că celacantul este unul dintre animalele cu cea mai lentă creștere și cu cea mai lentă reproducere din lume”, a declarant, pentru Live Science, cercetătorul principal al studiului, Kélig Mahé. El este specialist în domeniu, la Unitatea de Cercetare a Pescuitului de pe Canalul Mării Nordului -Institutul Național pentru Știința Oceanului ( IFREMER) din Boulogne-sur-mer, Franța.
Acest pește poate crește până la 2 metri
Celacanții cu aripioare lobate au existat încă din perioada Devoniană, acum aproximativ 400 de milioane de ani. Însă cercetătorii, care au început să găsească fosile de celacant în secolul al XIX-lea. Au crezut că această descendență veche dispăruse cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă la sfârșitul perioadei Cretacice. Atunci, un asteroid a lovit Pământul și a ucis dinozaurii. Această percepție s-a schimbat în 1938, când un pescar a prins un celacant viu pe coasta Africii de Sud.
Dar acești pești de mare adâncime au rămas un mister pentru oamenii de știință. De exemplu, celacantul african (Latimeria chalumnae) poate crește până la 2 metri lungime și cântărește până la 105 kilograme. În mod ciudat, studiile anterioare au sugerat că acești pești au crescut la dimensiunile lor uriașe în doar 20 de ani. Dar celacantele au un metabolism scăzut și o fecunditate scăzută, doi factori care nu sunt de obicei observați la speciile cu rate de creștere rapide, potrivit cercetătorilor.
În noul studiu, cercetătorii au analizat 27 de celacanți capturați în apropiere de Comore, un grup de insule aflat între Mozambic și Madagascar. Acești pești au fost capturați între 1953 și 1991 și fac acum parte dintr-o colecție de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris.
Noua echipă de cercetători a folosit microscopuri cu lumină polarizată care „au făcut mult mai ușor să vezi contrastul”. Această metodă a dezvăluit că, din cei 27 de celacanti, șase aveau 60 de ani și unul avea 84 de ani. Toți păreau că au crescut foarte încet.
Peștele ăsta devine matur abia la 55 de ani
Cercetătorii au analizat solzii celor doi embrioni. Celacanții sunt ovovivipari, ceea ce înseamnă că descendenții lor se dezvoltă în interiorul ouălor în interiorul mamei. Apoi ouăle se clocesc. Ambii embrioni aveau 5 ani, a descoperit echipa.
La această vârstă are lungimea de aproape 14 inci (35 centimetri), sugerând că peștii își gestează puii timp de o jumătate de deceniu.
Această descoperire face ca celacantul să fie una dintre cele mai lungi vertebrate care gestează. Chiar mai mult decât rechinul de mare adâncime, care are o gestație de trei ani, au spus cercetătorii.
Pe baza lungimii cunoscute a celacantelor la maturitatea sexuală, cercetătorii „au estimat vârsta maturității sexuale în jur de 55 de ani”, a adăugat Mahé. Modelul de creștere, precum și descoperirea individului în vârstă de 84 de ani, sugerează că acești pești pot atinge marca secolului, a spus Mahé.
Moby Dick, balena ucigașă, a existat cu adevărat
Aleea oaselor de balenă există. E singurul exemplu al culturii eschimoșilor. Foto
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook