Lacul Natron și-a câștigat reputația pentru efectul său de pietrificare a animalelor care mor în apele sale. Unii spun că e lucrarea diavolului, dar „vinovate” de calcificarea păsărilor și a altor animale sunt nivelurile ridicate de bicarbonat de sodiu.
Loc unic și intrigant
Interesant este însă faptul că bicarbonatul de sodiu a fost folosit istoric de egipteni pentru mumificare. Chiar dacă Natron este cunoscut că „transformă animalele în piatră”, acestea nu ar fi murit pentru că au intrat în contact cu apa lacului.
„Carcasele” lor ar fi fost conservate de substanțele chimice din apă, devenind statui sărate. În peisajele vaste și variate ale Tanzaniei, Lacul Natron iese în evidență ca un loc unic și intrigant.
Acest lac alcalin nu seamănă cu niciun altul, fiind cunoscut pentru frumusețea sa din altă lume și pentru mediul său extrem. Acesta oferă un contrast puternic cu destinațiile mai cunoscute, precum Serengeti și craterul Ngorongoro, oferind o experiență unică celor care se aventurează pe malurile sale.
Paradis pentru flamingo
Lacul Natron acoperă o suprafață de aproximativ 150 de kilometri pătrați, dar dimensiunea sa variază semnificativ în funcție de sezon și de cantitatea de precipitații. Este un sit ecologic și geologic important, zona din jurul său inclusiv lacul în sine fiind protejată într-o anumită măsură.
Eforturile de conservare din zona lacului Natron se concentrează în principal pe protejarea zonelor de reproducere a flamingo, fiind singurul loc din lume unde se naște flamingo mic. Natura apei lacului ține prădătorii la distanță, ceea ce face zona un paradis sigur pentru cuiburile acestor păsări.
Este cunoscut ca și Lacul Roșu Mortal
Algele care prosperă în apele saline oferă, de asemenea, o sursă de hrană abundentă pentru aceste păsări. Întrucât PH-ul său ridicat îl face un mediu neospitalier pentru majoritatea formelor de viață, lacul Natron a fost numit Lacul Roșu Mortal.
Nivelul pH-ului său depășește adesea 10 și poate ajunge la un pH de 12, asemănător cu cel al amoniacului. Prin urmare, apele lacului sunt caustice, pot provoca arsuri și iritații ale pielii și ochilor oamenilor, iar temperatura apei poate depăși 38°C.
Unul dintre fotografi a declarat că apa toxică i-a ars ochii
În 2007, un elicopter în care se afla un grup de fotografi de animale sălbatice s-a prăbușit în lac. În urma accidentului, pilotul a rămas cu un picior rupt, iar un pasager cu șoldul rupt. Cu toate acestea, cei nouă membri ai echipajului au fost scoși de localnicii Maasai și toți au supraviețuit.
Unul dintre fotografi a declarat însă că apa toxică i-a ars ochii. Lacul Natron a fost mediatizat atunci când fotograful Nick Brandt a publicat imagini crude cu animalele moarte într-o carte intitulată „Across the Ravaged Land” (Abrams Books, 2013). În carte, Brandt a scris: „Am luat aceste creaturi așa cum le-am găsit pe țărm și apoi le-am plasat în poziții «vii», readucându-le la «viață», cum ar veni”.
Lacul găzduiește 2,5 milioane de flamingo
Deși alcalinitatea lacului este ostilă pentru majoritatea formelor de viață, anumite tipuri de alge și microorganisme s-au adaptat la condițiile saline ridicate. Există, de asemenea, tilapii alcaline care trăiesc în apele de la marginile intrărilor izvoarelor termale, care sunt mai puțin sărate.
Lacul găzduiește 2,5 milioane de flamingo, una dintre cele mai mari concentrații din Africa de Est. Păsările sunt bine adaptate pentru supraviețuirea în acest mediu, au o piele dură și solzi pe picioare care previn arsurile și au glande în cap care elimină sarea din apă, drenând-o prin cavitatea nazală.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook