Simona Ionescu / Redactor Șef

Legendă sau fenomen paranormal? Fantomele bântuie holurile Casei Poporului. Sufletele neliniștite distrug totul în cale

Legendă sau fenomen paranormal? Fantomele bântuie holurile Casei Poporului. Sufletele neliniștite distrug totul în cale
Casa Poporului, celebra construcție a fostului dictator Nicolae Ceaușescu nu este doar cea mai mare din Europa și a doua din lume, după sediul Pentagonului de la Washington. Despre ea s-au creat și tot felul de legende, iar multe locuri din construcție au rămas necunoscute.

Fosta casă a lui Nicolae Ceaușescu finalizată în anul 1997 ascunde multe secrete. Dar și fantome care nu și-au găsit liniștea și se plimbă nestingherite pe holuri.

Băiatul de 21 de ani, zidit în stâlpii de susținere ai construcției

Una dintre cele mai dureroase povești legate de construcția Casei Poporului este a unei femei din Iași al cărei băiat, de doar 21 de ani, a fost victima unui accident. Femeia spune că a auzit de moartea copilului său când se afla în tren spre București, alături de ea fiind câțiva muncitori.

Venea să-și strângă băiatul în brațe… Se spune că sărmana mamă nu a putut nici măcar să-și conducă copilul pe ultimul drum,  pentru că acesta ar fi fost zidit într-unul din stâlpii de susținere ai construcției. Comuniștii nu ar fi acceptat niciodată să se afle ce s-a întâmplat în spatele acestei construcții…

Machete Casa Poporului

Năluca cu rochie de vară colorată, care se arată celor în uniformă militară și cere ajutor

O altă legendă este cea a unei fantome care ar fi apărut cu câțiva ani în urmă pe holurile Casei Poporului. Se spune că năluca ar fi a unei fete de 21 de ani, îmbrăcată într-o rochiță de vară colorată și s-ar fi arătat doar celor în uniformă, cerând ajutor. Dar nu ar fi singura fantomă din cea mai mare construcție din Europa.

Lângă fantoma Ancăi ar sta mereu cea a unui alt tânăr, pe care tânăra îl strigă… Ștefan. Se spune că alte fantome care și-au făcut simțită prezența cu zece ani în urmă sunt supărate și fluieră, rup sigilii, ba chiar fac că țiuie sistemele de securitate.

Interior Casa Poporului

„Li se făcea vânt într-un puţ şi se arunca alcool peste ei că să se creadă că au murit din cauza băuturii”

„Grupele de muncitori erau schimbate precum şosetele. Eu nu am stat decât vreo două săptămâni acolo, că să-mi ajungă la urechi avertismentul că nu trebuie să vorbesc prea multe despre ce văd, ca să-mi fie bine.

Celor care lăsau impresia că-s mai «curioşi» li se făcea vânt într-un puţ şi se arunca alcool peste ei că să se creadă că au murit din cauza băuturii. Mulţi şi-au găsit sfârşitul astfel, aşa am auzit”, a povestit cu mult timp în urmă un bărbat care ar fi participat la construcția Casei Poporului.

Cilindrul îngropat de Ceaușescu

Există și zvonuri potrivit cărora în anul 1984, însuși Ceaușescu ar fi îngropat sub scara principală un cilindru de oțel, unde se găsesc date despre lucrări. „Las vouă această Casă…“, ar fi fost formula folosită de fostul dictator.

Cea mai mare clădire din Europa

Draperii brodate de călugărițe

În Sala Drepturilor Omului există un candelabru uriaș din cristal de Mediaș de două tone, iar covorul imens este format din mai multe covoare lucrate la Cisnădie din lână. În acest loc de lângă 60 de scaune de lemn cu tapițerie de catifea lipsește scaunul președintelui, cu tapițerie cusută cu argint și aur. Capitelele din sala Nicolae Bălcescu este din bronz, iar draperiile de mătase sunt țesute la Sighișoara, în timp ce radiatoarele sunt lucrate manual, din alamă.

De asemenea, draperiile din sala Ion. I. C. Brătianu din catifea roșie, sunt cusute cu fir de aur  și argint, ciucuri și pasmanterii care se spune că ar fi fost brodate de călugăriţele din mănăstirile Agapia şi Văratec. Tavanul din Sala Tache Ionescu este acoperit cu o foiță de aur, iar prin orificiile sale circulă aer naturale, pentru că lui Ceaușescu îi era frică să nu fie otrăvit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre