Simona Ionescu / Redactor Șef

Legenda scării miraculoase a Capelei Loretto. Sunt doar 33 de trepte…

Legenda scării miraculoase a Capelei Loretto. Sunt doar 33 de trepte…
În Sante Fe din sud-vestl SUA, orașul sfintei credințe șapte călugărițe au înființat în anii 1800 o școală pentru fete, apoi au construit o capelă. De aici a început legenda scării miraculoase a Capelei Loretto.

Și tot din acea perioadă, credincioșii se adună la biserică pentru a vedea că miracolele sunt la orice pas. Iată legenda scării Capelei Loretto.

Istoria Capelei Loretto

În 1872, episcopul arhidiecezei din Santa Fe, Jean-Baptiste Lamy, francez la origine, primul episcop al diecezei, a comandat și supravegheat construcția unei capele numite Our Lady of Light în 1873. Capela va fi întreținută de un ordin religios numit Surorile din Loretto. Ridicată în stil gotic renascentist, întreaga capelă a fost proiectată de renumitul arhitect francez Antoine Mouly.

Din păcate, Mouly nu a trăit niciodată pentru a vedea lucrarea finalizată, singurul lucru care lipsea fiind un mijloc de a urca în podul corului. Dar surorile au respins ideea ridicării unei scări, din cauza ținutei lor. Doar că fără așa ceva, capela nu ar fi putut funcționa așa cum trebuie.

Rugăciuni la sfântul Iosif, patronul tâmplarilor

Pentru ca problema să se rezolve, în jurul anului 1880, întregul ordin a început să se roage Sfântului Iosif, patronul tâmplarilor, să-i ajute cu o soluție pentru scările capelei. În cea de-a 9-a zi de rugăciune, un vizitator a sosit la ușa lor cu catârul său și câteva unelte. Primul lucru pe care bărbatul l-a dezvăluit surorilor a fost că era tâmplar de meserie.

A fost invitat înăuntru și a descoperit dilema lăsată în urmă odată cu dispariția prematură a arhitectului inițial. Muncitorul solitar, spre deosebire de mulți meseriași care au aruncat o privire înaintea lui, a spus că era posibil să se construiască o scară utilă la mansardă fără a deveni o pacoste în spațiul disponibil. Singura condiție pe care a pus-o surorilor a fost că va trebui să lucreze singur.

Dispariția misterioasă a tâmplarului

Surorile au fost prea bucuroase să accepte aceste condiții dacă asta însemna să le fie făcută scara. În timp ce ele foloseau capela pentru propriile activități, tâmplarul revenea atunci când aceasta era goală. Când scara în spirală a fost terminată, toată lumea a fost extrem de încântată de cum a ieșit, încât a fost organizat un banchet în cinstea tâmplarului.

Acesta a fost momentul în care s-a descoperit că lipsește. Și mai ciudat a fost faptul că au realizat că acesta nu a cerut și nici nu a primit plată pentru munca sa sau pentru provizii. Cine a fost exact acest om este doar unul dintre multele mistere care înconjoară scara Capelei Loretto.

Scara miraculoasă din capela Loretto. Sursp foto: www.historicmysteries.com

Misterele construcției

Un alt mister este construcția scării Loretto în sine. Nu există nicio coloană centrală sau grinzi de susținere și se pare că toată greutatea este auto-susținută la bază. Meșterul nu a folosit cuie de metal sau lipici, ci doar cuie de lemn pentru a fixa treptele. În plus, nu existau balustrade.

Sunt doar 33 de trepte, iar scara se înfășoară de două ori la 360 de grade. Numărul 33 este o cifră semnificativă, fiind vârsta lui Iisus la momentul crucificării sale. Surorile au fost categorice că însuși Iosif a fost cel care le-a salvat, de aceea oamenii au dat scărilor porecla, Scara Sfântului Iosif.

Lemnul folosit la ridicarea scării s-a dovedit a fi de un tip necunoscut

În încercarea de a da de meșterul care a făcut scara, au fost contactați furnizorii locali, dar nici unul nu a putut să dea vreun detaliu. Nu a existat nici o factură de vânzare sau cumpărare, iar lemnul folosit s-a descoperit a fi de un tip necunoscut. De altfel, analizele moderne au arătat că lemnul era molid, dar o varietate pe care nimeni nu o cunoștea.

S-a ajuns la concluzia că cea mai apropiată locație posibilă pentru un lemn de acest tip ar fi fost undeva în Alaska. Dar de ce ar fi transportat un tâmplar victorian zeci de bucăți de lemn cu un catâr, pentru a construi o scară la mii de kilometri distanță?

Membru al unei societăți secrete franceze de meșteșugari

Potrivit www.historicmysteries.com, pe de altă parte însă, istoricul Mary J. Straw Cook, a cercetat scările din Sante Fe timp de șapte ani și a adunat dovezi despre misteriosul tâmplar, încât a reușit să scrie o carte intitulată „Loretto: The Seven Sisters and Their Santa Fe Chapel”, în 1984. Cook spune că a găsit o însemnare în jurnalul de zi al călugărițelor, datată 1881, care indica faptul că acestea au plătit un bărbat pe nume Rochas „pentru lemn”.

Dar și un articol din The New Mexican de unde a aflat că Rochas fusese împușcat în piept în casa sa din Dog Canyon. Și că fusese un tâmplar priceput care a construit impresionanta scară a Capelei Loretto.

Lemnul ar fi fost trimis din Franța

Potrivit lui Cook, Francois-Jean Rochas ar fi fost membru al unei societăți secrete franceze de meșteșugari și artizani foarte pricepuți, numită Compagnons, care exista încă din Evul Mediu. Cook spune că Rochas a venit în SUA special pentru a construi scara din Sante Fe și că a trimis lemnul din Franța.

Rochas este înmormântat la cimitirul catolic Our Lady of the Light. În timp ce unele dintre legende au fost demistificate cu informații despre presupusul său constructor, mulți oameni care au văzut scările susțin că acest lucru nu ar fi fost posibil. Și că totul vine de la Dumnezeu…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre