Simona Ionescu / Redactor Șef

Luna aceasta e… dreptunghiulară. Să vedeți de ce

Luna aceasta e… dreptunghiulară. Să vedeți de ce
Ați mai auzit de „februarie dreptunghiular”? E un concept interesant, care ni se întâmplă toată luna aceasta. Credem că ar trebui să fie luna preferată a arhitecților și matematicienilor. Sa vedeți de ce.

A doua lună din 2021 ne-a pregătit o mică surpriză, astfel că luna aceasta e… dreptunghiulară.  Vă întrebați ce este acela februarie „dreptunghiular”? O să aflați imediat.

Luna februarie are 28 de zile (cu excepția anilor bisecți, când are 29). Anul acesta nu este bisect, deci februarie 2021 are 28 de zile. Iar acest lucru înseamnă o lună cu exact 4 săptămâni. Și acum să aflați de ce e „dreptunghiular” acest februarie.

Luna februarie este dreptunghiulară atunci când data de 1 februarie pică într-o zi de luni, prima zi a săptămânii, așa cum s-a întâmplat acum. Automat, asta face ca ultima zi din lună să cadă într-o duminică, ultima zi din săptămână. Deci, luna se încadrează perfect în patru săptămâni, ziua de 28 picând într-o zi de duminică.

Luna aceasta e… dreptunghiulară

Dintre toate lunile anului, februarie este singura care are posibilitatea să fie „dreptunghiulară”. Acest lucru se datorează numărului de zile, număr care este divizibil cu 7. Totuși, faptul că odată la patru ani lunii februarie i se mai adaugă o zi, poate întârzia reapariția acestui fenomen. Ultimul februarie dreptunghiular a fost în anul 2010.

Și mai e ceva interesant de știut cu această lună aparte în care deja ne aflăm. Februarie 2021 e singura zi  din an cu număr egal de zile ale săptămânii. Vor fi 4 zile de luni, 4 de marți și așa mai departe.

Pentru români, dreptunghiular sau nu, februarie e un motiv în plus de bucurie. După ce România a adoptat cu brațele deschise Valentine’s Day, în ultimii ani se acordă o atenție deosebită și sărbătorii tradiționale a iubirii. Dragobetele se celebrează pe 24 februarie.

Dragostea rănește. Un bărbat a aflat pe propria-i piele

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre