Simona Ionescu / Redactor Șef

Mărturia unui vârcolac german a îngrozit Europa anilor 1500. Ce a spus sub tortură

Mărturia unui vârcolac german a îngrozit Europa anilor 1500. Ce a spus sub tortură
Sub tortură, Peter Stumpp a mărturisit crime sălbatice - ceea ce a dus la probabil cel mai dur proces din timpul vânătorii vârcolacilor din Germania.

Cu aproximativ 200 de ani înainte de procesele vrăjitoarelor din Salem, Massachusetts, tribunalele din Europa condamnau bărbați, dar și pe unele femei pentru că se transformau în vârcolaci. Dintre aceștia, povestea lui Peter Stumpp a uluit o lume întreagă.

A făcut pact cu diavolul

Potrivit www.nationalgeographic.co.uk, la 31 octombrie 1589, o mare mulțime de oameni s-a adunat în orașul german Bedburg, în apropiere de Köln, pentru a asista la o execuție. Condamnatul era Peter Stump, un fermier în vârstă de 50 de ani care mărturisise că a făcut un pact cu diavolul. El nu căuta bogății, ci voia abilitatea de a se transforma în vârcolac.

Printre crimele sale șocante se numărau crime multiple și canibalism. Dintre cele 16 persoane pe care le-a ucis, 13 erau copii, printre care și propriul său fiu, al cărui creier se presupune că l-a devorat. De asemenea, a recunoscut că a întreținut relații sexuale cu fiica sa și cu un succubus (un demon sub forma unei femei frumoase). „Dintre toți ceilalți care au trăit vreodată, niciunul nu a fost comparabil cu acest câine al iadului”, a relatat el.

Imaginea unui vârcolac e tulburătoare

Una dintre cele mai brutale execuții din lume

Stump (numit Stubbe și Stumpf în unele surse) a suferit teribil în timpul execuției sale, una dintre cele mai brutale care se spune că au avut loc vreodată în lume. Acesta a fost legat de o roată și jupuit de viu, iar oasele i-au fost rupte. A fost decapitat și apoi trupul său a fost ars pe rug. Ca avertisment, capul său a fost tras în țeapă pe un stâlp în centrul satului.

Lupii și vrăjitoarele

Deși procesul și execuția lui Stump ies în evidență, acesta nu a fost un caz izolat. Între secolele al XV-lea și al XVIII-lea, în Europa, foametea, ciuma, războiul și luptele religioase au dat naștere unor credințe superstițioase, care includeau teama de vrăjitoare, de obicei femei, și de vârcolaci, de obicei bărbați.

Panica vârcolacilor din Europa a fost centrată în zonele cu lupi sălbatici, în regiunile împădurite, precum și în zonele cu o cultură puternică de creștere a animalelor, cum ar fi Germania și Franța. Teama de lupii adevărați care prădau animalele și copiii a crescut în temeri de lupi demonici. În cazul în care erau prezenți lupi turbați, vârcolacii puteau fi învinuiți pentru „crimele” lor.

Lupta unui vârcolac… Sursă foto: www.nationalgeographic.co.uk

300 de execuții ale vârcolacilor din Germania

Cea mai cuprinzătoare listă de procese cu vârcolaci din Germania modernă timpurie conține aproximativ 300 de cazuri. Deși nu este neglijabil, acest număr pălește în comparație cu cele 30.000 până la 45.000 de execuții pentru vrăjitorie în Germania în aceeași perioadă. Vârcolacii acuzați erau în mare parte, dar nu exclusiv, bărbați, iar majoritatea erau păstori.

„Lupii erau văzuți ca fiind puternici, violenți și agresivi, trăsături asociate de obicei cu bărbații”, a declarat Brian Levack, profesor emerit de istorie la Universitatea Texas din Austin. În cele mai multe relatări contemporane despre Stump, bărbatul s-a transformat în lup purtând o curea din piele de lup pe care i-o dăduse diavolul.

Prin îndepărtarea centurii, Stump putea reveni la forma umană. Levack subliniază că toți vârcolacii au folosit un instrument pentru a-și efectua transformarea, ceea ce este tipic pentru vrăjitoria masculină. „Toți foloseau un fel de instrument în magia lor, cum ar fi folosirea de către Stump a unei centuri magice… în timp ce formele inferioare de magie sătească presupuse a fi practicate de vrăjitoarele femei constau în principal în farmece, blesteme sau diverse amestecuri”, susține specialistul.

Cum a fost prins Stumped

În ciuda curiozității stârnite de proces, dovezile istorice rămase în urma calvarului lui Stump sunt puține. Nu au supraviețuit transcrieri ale interogatoriilor sau înregistrări ale instanței din timpul procesului. Pentru detalii despre Stump, istoricii trebuie să se bazeze pe o colecție de broșuri și pliante.

Ce s-a păstrat din procesul vârcolacului din Germania. Sursă foto: www.nationalgeographic.co.uk

Cel mai lung este un pamflet englezesc publicat în 1590. Textul de 16 pagini afirmă că este o traducere a unei lucrări germane, dar istoricii nu au găsit documentul original. În pamfletul englezesc, arestarea lui Stump este mai dramatică. După o serie de crime și morți de animale, sătenii formează patrule. Stump este reperat în timp ce se află în forma sa de lup și este urmărit de aceștia. Stump își scoate centura magică și revine la forma umană în văzul urmăritorilor săi. După ce mulțimea îi confirmă identitatea, este arestat.

Vârcolacul a mărturisit de bună voie

Vinovăția lui Stump se bazează pe mărturia sa ulterioară, care a fost obținută sub tortură: „Astfel, fiind prins, a fost pus la scurt timp după aceea în ștreang… dar, temându-se de tortură, a mărturisit de bunăvoie întreaga sa viață”. Unii istorici cred că este posibil ca Stump să fi fost un criminal, de altfel unul dintre ei a afirmat chiar că legendele despre vârcolaci își au originea în încercările de a explica prezența criminalilor în serie.

Chiar dacă nu a fost, este probabil ca orice atac al lupilor locali asupra animalelor sau oamenilor să îi fi fost atribuit tot lui. Un alt factor istoric ar fi putut foarte bine să-l facă pe Stump un țap ispășitor. Presupusele sale crime au coincis cu o perioadă cunoscută sub numele de Războiul din Köln (1583-88), un conflict între facțiunile protestante și catolice, când mercenari ambulanți au terorizat regiunea. Crimele nerezolvate ar fi putut da naștere unor povești populare sinistre despre un vârcolac care dădea târcoale pădurilor.

În consecință, Stump ar fi putut fi ales pentru a purifica ritualic comunitatea de rău prin execuția sa. Disputele religioase oferă, de asemenea, o altă posibilă interpretare a crimelor lui Stump. Până în 1589, facțiunea catolică și-a asigurat controlul asupra regiunii Bedburg. Un proces brutal i-ar fi descurajat pe protestanți de la gândurile de rebeliune, ceea ce ar fi întărit pretențiile catolicilor la putere. Stump, care s-ar fi convertit la protestantism, ar fi putut părea un exemplu potrivit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre