Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul cazului „Copiii uciși în Atlanta”. Poliția a redeschis dosarul după 40 de ani.

Misterul cazului „Copiii uciși în Atlanta”. Poliția a redeschis dosarul după 40 de ani.
Poliția americană a reluat ancheta în cazul „Atlanta Children Killed”, deși de la arestarea criminalului au trecut 40 de ani. Probele ADN vor fi trimise la un laborator privat în speranța că tehnica modernă va da un răspuns concludent.

Anunțul a fost făcut de către Primăria orașului Atlanta, Georgia, în această săptămână. Poliția va trimite probele ADN, descoperite în acel moment din 1981, la un laborator privat din Utah. Anchetatorii speră să aibă în cele din urmă „răspunsuri concrete de dat familiilor”. E vorba de 29 de copii și adolescenți uciși, iar familiile lor nu cred nici acum că bărbatul învinuit atunci și condamnat este cel care le-a luat viața fiilor lor.

Despre acest caz s-a scris mult de-a lungul anilor tocmai din acest motiv. Pe Netflix a rulat un serial Mindhunter, care s-a bucurat de un mare succes deoarece personajul principal era detectivul FBI care l-a descoperit pe criminal. Metoda anchetatorului era să pătrundă în mintea criminalilor.

Ce s-a întâmplat în urmă cu 40 de ani

Evenimentele au avut loc între anii 1979 și 1981. Seria crimelor a început pe 28 iulie 1979, când o femeie din Atlanta a dat peste două cadavre ascunse în tufișurile de pe marginea drumului.

Ambele victime erau băieți adolescenți, negri.

Edward Smith, în vârstă de 14 ani, raportat dispărut cu o săptămână înainte, a fost împușcat cu o armă de calibrul 22.

Cealaltă victimă, Alfred Evans, în vârstă de 13 ani, a fost dată ca dispărută cu trei zile înainte. Evans a fost ucis prin asfixiere.

Această descoperire a marcat începutul unui șir de crime care a durat 22 de luni în Atlanta.

La acea vreme, deoarece băieții erau adolescenți de culoare, poliția a stabilit că aceste cazuri erau legate de traficul și consumul de droguri.

Chiar și când Milton Harvey, în vârstă de 14 ani, și Yusuf Bell, în vârstă de 9 ani, au fost găsiți amândoi morți la sfârșitul anului 1979 (corpul lui Bell a fost găsit într-o școală abandonată) poliția din Atlanta nu a coroborat toate disparițiile și crimele raportate. S-a spus că primarul de atunci se temea că omorurile vor murdări reputația orașului.

Ancheta a fost luată în serios atunci când un băiat de 13 ani, Clifford Jones, a fost găsit strangulat. Era dintr-un alt oraș și își vizita rude din Atlanta.

FBI a intrat pe firul anchetei

Până la sfârșitul lunii mai 1981, 28 de copii și adolescenți fuseseră recuperați din zona orașului Atlanta.

Unele dintre aceste corpuri fuseseră recuperate din râul Chattahoochee și astfel anchetatorii au supravegheat 14 dintre poduri.

Dimineața devreme, pe 22 mai 1981, anchetatorii au auzit zgomotul unei căderi în râu în timp ce monitorizau un anumit pod. La scurt timp, au văzut o mașină gonind. Poliția a tras-o pe dreapta. La volan era un tânăr de culoare, Wayne Williams (foto sus). Poliția nu a avut dovezi ca să-l rețină și l-au lăsat să plece. Dar nu fără să ia niște fire de păr și fibre din mașină.

Două zile mai târziu, cadavrul lui Nathaniel Cater, 27 de ani, a fost pescuit din râu în aval.

Abia la 21 iunie, la aproape o lună după acest eveniment, polițiștii și procurorul au putut să-l rețină pe Wayne Williams. El a fost arestat după ce s-a constatat că alibiul său nu s-a  confirmat, iar el nu a trecut un test poligraf.

În timpul anchetei, un singur suspect

Wayne Bertram Williams, născut la Atlanta în 1958, era doar un tip care visa să fie fotograf independent, în 1981.

Mulți oameni care îl cunoșteau spun că Williams nu putea să omoare atâția copii. Totuși, el a primit două condamnări pe viață.

Și astăzi, Williams susține că este nevinovat.

Fibrele găsite pe o victimă se potriveau cu cele găsite la Williams în mașină și acasă, așa că a fost arestat.

Părul și fibrele de la Williams, de la câinii familiei sale, ridicate din mașina sa au fost găsite la două victime, ambele adulte, nu copii. Acestea aveau 21 de ani.

Convingerile detectivului Douglas de la FBI

A fost etichetat drept criminalul din cazul „Atlanta Child Murders” datorită dovezilor strânse și ADN-uri convingătoare. Polițiștii și FBI au crezut cu tărie că Williams este responsabil pentru moartea a 29 de persoane.

În dosarele sale cu privire la uciderea copiilor din Atlanta, Douglas (inspirația pentru personajul principal de pe Mindhunter) a raportat că el a crezut că acel criminal este negru și nu alb. El a teoretizat că, pentru ca asasinul să aibă acces la copii negri, ar fi trebuit să aibă acces la comunitatea neagră. O persoană albă pur și simplu nu ar fi putut realiza asta fără să trezească suspiciuni.

De aceea anchetatorii erau atunci în căutarea unui vinovat negru.

Mai mult, Douglas a detectat un motiv convingător pentru faptele comise de Williams Wayne. El a arătat numeroasele eșecuri pe care le-a cunoscut Williams în viața sa. Williams s-a mutat de la un job la altul, iar cariera sa de fotograf freelance nu a decolat niciodată. Williams poate a simțit că viața lui a scăpat de sub control, credea detectivul. Ulterior, crimele i-au dat un sentiment de control asupra vieții sale.

Este bărbatul din pușcărie criminalul sau nu?

Wayne Williams a fost arestat și ulterior a pronunțat două condamnări pe viață pentru uciderea ambelor persoane adulte, Payne și Carter.

De asemenea, crimele s-au oprit odată ce Williams Wayne a fost pus în arest, dar o lipsă de dovezi de necontestat a împiedicat urmărirea penală.

Acum, trimiterea probelor cu ADN la laboratorul privat, specializat în analizarea „ADN-ului deteriorat”, reprezintă ultima speranță că misterul crimelor din Atlanta va putea fi elucidat. Iar cel încă aflat în pușcărie, dacă e găsit nevinovat, să fie eliberat.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre