Moartea misterioasă a soției lui Stalin. O poveste de dragoste care s-a terminat tragic

Iosif Stalin, liderul Uniunii Sovietice, a fost căsătorit de două ori și a avut în total trei copii. Se crede că a avut și mai multe aventuri în timpul căsătoriei cu prima sa soție, Kato Svanidze. Cu cea de-a doua soție, Nadejda Alliluieva, a avut doi copii.
Se cunosc foarte puține informații despre viața privată a acestui lider brutal. Totuși, istoricii spun că a avut o relație extraconjugală cu o menajeră pe nume Lidia Pereprygia. Dintre cei trei copii ai săi, doar Vasili Djugașvili a supraviețuit suficient de mult încât să-și urmeze tatăl în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
Datele sugerează că soția sa, precum și aventurile pe care Stalin le-a avut în timpul mariajului, au avut un impact major atât asupra conducerii sale, cât și asupra vieții personale.
Prima soție a lui Stalin, Kato Svanidze, i-a fost soție doar șaisprezece luni. S-au căsătorit în 1906, iar ea a murit în 1907. A trecut peste un secol de la moartea ei, însă ea rămâne cea mai misterioasă dintre soțiile lui Stalin. Svanidze avea doar 23 de ani când a murit. În ciuda morții sale premature, a fost o persoană importantă pentru soțul ei. Stalin spunea mereu că ea a fost iubirea vieții sale și nu a reușit niciodată să o uite.
Trei ani după moartea primei soții, Stalin s-a recăsătorit. Căsnicia cu Nadejda Alliluieva nu a durat prea mult nici ea. Cei doi au fost căsătoriți din 1919 până în 1932, iar povestea de iubire s-a terminat tragic, cu sinuciderea Nadejdei.
Atunci când Stalin a cunoscut-o pe Nadejda, ea avea doar 16 ani și a fost fermecată pe loc de el. La rândul său, dictatorul și-a găsit și el liniștea, la trei ani de la moartea primei soții și proaspăt întors din exil.
Într-un studiu de istorie publicat în 1966, pe nume Staline. Vie Privee, Lilly Marcou vorbește despre povestea de iubire dintre Nadejda și Stalin, poreclit și Koba. Autoarea notează că Nadejda era născută în 1901 în Baku, și avea „ca și frații și surorile sale, trăsături meridionale”. E descrisă ca fiind o femeie puternică, ce avea un caracter demn de liderul sovietic de care s-a îndrăgostit.
Și atunci, ce a determinat-o să-și tragă un glonț în cap, în seara zilei de 8 noiembrie 1932?
Să fi fost gelozia faptului că Stalin făcea ochi dulci altor femei? Sau poate faptul că în seara respectivă, la cină, Nadejda i-a transmis lui Stalin o înțepătură, de față cu toți invitații, iar acesta a făcut-o „proastă”?
Nu se știe nici acum, însă sunt cunoscute detaliile acelei seri tragice. După ce Stalin a făcut-o „proastă” de față cu toată lumea, Nadeja s-a ridicat de la masă și a mers în apartamentul ei. A două zi, a fost găsită moartă în pat, întinsă pe burtă, cu perna pe cap și cu un mic revolver în mană.
Ușa era închisă pe interior, iar în birou său Stalin a găsit două scrisori lăsate în grabă: una pentru el, cealaltă pentru copii. Pentru că nici teoria geloziei și nici cea a jignirii de la cină nu stau în picioare drept motive plauzibile pentru ca o femeie să-și pună capăt zilelor, s-a găsit o altă teorie: politicile de dezchiaburire practicate de Stalin, cu care Nadejda nu era de acord.
La acea vreme, chiaburii, sau kulacii cum li se mai spunea, erau țărani înstăriți în Uniunea Sovietică. În ochii regimului, aceștia erau considerați „exploatatori” și „dușmani ai clasei muncitoare”. Politica de dezchiaburire însemna confiscarea proprietăților chiaburilor, deportarea lor în Siberia sau în lagăre de muncă, uneori execuții, și eliminarea lor din viața economică și socială.
În momentul în care Nadejda și-a arătat nemulțumirea față de politica de dezchiaburire a soțului pe care îl venerase până atunci, acesta i-ar fi răspuns cu ropote de injurii. Ulterior, Nadeja s-ar fi omorât.
La început, Stalin era un familist convins, notează autoarea Lilly Marcou. Amenajase o vilă în Zubalov, al cărei parter era rezervat copiilor și oaspeților, în timp ce etajul era folosit doar de el și Nadejda. Curtea era și ea aranjată cu grijă: livadă, loc de joacă pentru copii și chiar și o sală de biliard, unde Stalin petrecea timpul alături de cumnatul său, Pavel.
La începutul anilor 1930, când Stalin a început ascensiunea politică, Nadejda a trebuit brusc să se adapteze, căci i se dăduse inclusiv o mașină personală cu șofer și pază, pentru a merge la serviciu. Brusc, Stalin devenea cel mai puternic om din Rusia și nu mai avea timp de soția lui iubită, care era din ce în ce mai singură, pe zi ce trece.
După ce fuge de două ori de acasă, Nadejdei nu îi mai rămâne altceva de făcut decât să se resemneze că soțul ei aparține acum de „Mama Rusia” și nu mai este doar al ei. Nu se mulțumește însă cu această concluzie, iar divorțul nu este o opțiune, căci nimeni nu-l părăsește legal pe cel mai puternic om din Uniunea Sovietică. La final, alege singura opțiune care, în ochii ei, îi aduce pacea: sinuciderea.
Detaliile nopții în care Nadejda și-a luat viața, precum și motivele, rămân un mister și azi. Sigur, dintre teoriile emise mai sus, e posibil ca niciuna să nu fie cea reală. Poate că moartea soției lui Stalin este încă una din decesele misterioase din Rusia, care de fapt au loc și azi, fără explicație.
Sau poate că explicația este cea simplă, a îndepărtării fără echivoc dintre cei doi soți, care a dus la o depresie mascată a Nadejdei și care s-a încheiat așa cum știe deja toată lumea.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook