Simona Ionescu / Redactor Șef

Scenariu înfricoșător. Cercetătorii au descoperit cum va veni sfârșitul lumii

Scenariu înfricoșător. Cercetătorii au descoperit cum va veni sfârșitul lumii
Cum și când va veni sfârșitul lumii au fost gânduri care au preocupat omenirea dintotdeauna. Biblia vorbește despre călăreții Apocalipsei, iar în zilele noastre există tot felul de teorii. Un scenariu nou este pus pe tapet de oamenii de știință. Este, de departe, cel mai verosimil. Pământenii ar putea trece exact prin ceea ce ei spun.

Oameni de știință de la Universitatea Berkeley din California au lansat un scenariu înfricoșător. Ei au publicat descoperirile în jurnalul Nature Astronomy, explicând cum va veni sfârșitul lumii, după ce au descoperit o planetă îndepărtată, asemănătoare Pământului. Aceasta oferă o imagine sumbră a modului în care planeta noastră va muri peste miliarde de ani.

Această planetă recent descoperită a fost, probabil, locuibilă (și, probabil, locuită) odată și orbita o stea, la fel cum Pământul orbitează Soarele. După ce steaua acestei planete îndepărtate s-a stins, planeta a „murit” și ea: s-a dezorientat de la locul ei și a ajuns să se îndepărteze tot mai mult în spațiu.

Scenariu înfricoșător pus pe tapet de oamenii de știință

Există deja studii care sugerează că soarele nostru se va stinge la un moment dat și va muri. Când va veni acest moment, Pământul ar putea avea aceeași soartă ca și această planetă nou descoperită. Noua planetă și steaua sa gazdă se află aproape de zona centrală a galaxiei Calea Lactee, la aproximativ 4.000 de ani-lumină de noi. A fost observată pentru prima dată în 2020, dar o echipă de astronomi de la Universitatea Berkeley din California, a analizat recent din nou acest sistem planetar, folosind telescopul Keck de 10 metri din Hawaii.

Peste un miliard de ani soarele nostru se va stinge. odată cu el va dispărea viața de pe Terra

Studiul lor a determinat că această planetă de dimensiunea Pământului orbitează o stea pitică albă, adică miezul dens și fierbinte al unei stele care a murit. Înainte ca steaua să moară, acest sistem planetar ar fi arătat foarte asemănător cu Pământul orbitând Soarele. Și nu este imposibil ca această planetă să fi susținut forme evoluate de viață. Astăzi, această planetă stâncoasă și pustie există în afara zonei locuibile a piticei albe – regiunea din jurul unei stele capabile să susțină viața.

Cum va veni sfârșitul lumii

Soarele nostru va trece prin același proces de moarte. Singura veste bună este că noi nu vom mai fi în viață atunci. Studiile sugerează că Soarele mai are încă un miliard de ani de viață. Oamenii de știință au stabilit cum va veni sfârșitul lumii după această perioadă. Există două scenarii. Moartea Soarelui va vaporiza oceanele Pământului și va dubla raza orbitei sale. Celălalt scenariu este la fel de înfricoșător.

Pământul va avea soarta unei planete fără viață descoperite recent de cercetători (Pixabay)

Când Soarele va intra în faza de gigant roșu – ultima etapă înainte de moarte – se va umfla ca un balon, înghițind și incinerând Mercur și Venus. Simultan, masa sa în scădere va face ca planetele supraviețuitoare – poate și Pământul – să-și extindă orbitele. Acest lucru va oferi Pământului o mică șansă de supraviețuire. Dar este posibil ca planeta noastră să fie înghițită alături de Mercur și Venus în timpul fazei de gigant roșu a soarelui, arată Daily Mail, care citează cercetările savanților americani.

Cât timp vor mai trăi oameni pe Pământ

„Pământul va fi locuibil doar pentru încă aproximativ un miliard de ani, moment în care oceanele Pământului vor fi vaporizate de efectul de seră necontrolat – cu mult înainte ca riscul de a fi înghițit de gigantul roșu să apară”, a declarat cercetătorul Keming Zhang, de la Universitatea din Berkeley California.

Această imagine sumbră a viitorului planetei noastre seamănă remarcabil de mult cu starea actuală a acestei planete recent descoperite. „Sistemul pe care l-a descoperit Keming este un exemplu de planetă asemănătoare Pământului, inițial pe o orbită similară cu cea a Pământului – care a supraviețuit fazei de gigant roșu a stelei gazdă”, a declarat Jessica Lu, profesor asociat și director al departamentului de astronomie de la UC Berkeley.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre