Acești oameni au montat oglinzi gigantice ca să își aducă soarele pe străzi. Știați că în lume există două sate, unul în Italia și altul în Norvegia, unde soarele nu ajunge din cauza reliefului. Secole la rând, oamenii au îndurat situația, însă, după intrarea în mileniul trei a apărut și o soluție tehnică salvatoare. Iar aici nu este vorba de electricitate, ci de a aduce lumina naturală a soarelui pe străzi într-un mod mai natural.
Localitățile Rjukan, din Norvegia, și Viganella, din Italia, sunt ambele situate în văi adânci, unde munții blochează razele soarelui timp de până la șase luni în fiecare an. Cel mai grav este iarna. Pentru a lumina cele mai întunecate luni de iarnă, cele două comunități au construit fiecare oglinzi gigantice.
Aceste suprafețe reflectorizante uriașe urmăresc soarele și reflectă lumina zilei în jos. Viganella și-a finalizat oglinda uriașă controlată de computer în anul 2006, iar Rjukan a urmat exemplul în 2013, montând o oglindă care reflectă un fascicul de soare de 600 de metri pătrați (care acoperă 6.500 de metri pătrați) în piața orașului de dedesubt, scrie The Atlantic.
Orășelul de lângă Oslo s-a inspirat din Italia
Rjukan este un mic oraș industrial situat la 150 km vest de Oslo. El se găsește în partea de jos a unei văi între munții abrupți din regiunea Telemark. Astfel, orășelul ajunge să fie izolat de lumina directă a soarelui timp de cinci până la șase luni pe an.
Acum, trei oglinzi gigantice montate pe un munte din apropiere reflectă lumina soarelui pe durata iernii, în vale. Mai mult, oglinzile gigantice au devenit punct de atracție turistică, fiind promovate ca atare de oficialii norvegieni.
Primii oamenii care au montat oglinzi ca să își aducă soarele pe străzi
În Italia, în abrupta vale Antrona, micul sat Viganella are și el nevoie de oglinzi pentru a vedea razele soarelui. Cei 200 de locuitori au găsit soluția salvatoare în urmă cu 17 ani. Până atunci, iernile erau cumplite aici, întunecate aproape ca noaptea, fără nicio rază de soare pe străzi.
Pe 17 decembrie 2006 au făcut lumină în sat prin intermediul unei oglinzi gigantice montate pe munte. De atunci, în fiecare an, în această zi, întreaga comunitate sărbătorește „Ziua luminii”. Oglinda montată este o foaie de oțel de opt pe șase metri, controlată de la distanță de un computer.
Sursa foto: Visit Norway
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook