Imaginea primei doamne a Statelor Unite este adesea una destul de monotonă. Soția unui președinte în funcție este de obicei ocupată cu diverse cauze sociale pe care le reprezintă, dar și cu varii evenimente sociale la care participă, singură sau alături de președinte.
Desigur, cât de mult face o primă doamnă și cât de intens sau nu își exercită puterea variază în funcție de indivizi și administrații. Unele au rămas figuri cu adevărat misterioase, în timp ce altele au ajuns, după cum se spune, să fie aproape de a exercita puterea prezidențială.
Soții de președinți americani care au apelat la științe oculte
Uneori, în ciuda presiunii de a rămâne accesibile și atrăgătoare pentru o gamă largă de oameni, primele doamne au participat la activități care ar putea fi considerate mai puțin potrivite pentru consumul public, cel puțin conform anumitor membri ai publicului și ai administrației soțului lor.
Cele mai remarcabile sunt, cu siguranță, activitățile legate de ocultism, fie că este vorba de citirea în palmă sau în cărțile de Tarot, fie de ședințe de spiritism mai dramatice, în care se credea că morții se întorc pentru a vorbi și a-i consola pe membrii familiei în doliu. Unele prime doamne au fost motivate de interesul personal, în timp ce altele ar fi putut să urmeze tendințe scoase în evidență de război, boli și alte traume.
Soția lui Abraham Lincoln lua legătura cu fiul mort
Dintre toate primele doamne din istoria Statelor Unite, cea mai înfricoșătoare dintre ele este, fără îndoială, Mary Todd Lincoln. Lincoln a suferit pierderea a trei fii, inclusiv a lui Willie, în vârstă de 11 ani, care a murit tragic la Casa Albă în 1862, după ce a contractat febra tifoidă.
Ea se afla lângă soțul ei, președintele Abraham Lincoln, când acesta a fost asasinat în Teatrul Ford pe 14 aprilie 1865. A fost prima doamnă în zilele sângeroase și traumatice ale Războiului Civil American. Nu este de mirare că a fost copleșită de durere pe tot parcursul vieții și a căutat alinare încercând să contacteze persoanele dragi care ar fi putut să o aștepte de cealaltă parte.
Mary Todd Lincoln făcea ședințe de spiritism chiar în Casa Albă
După moartea lui Willie, Lincoln a devenit cunoscută ca o devotată a ocultismuluu și a organizat ședințe spiritiste în Camera Roșie a Casei Albe. Acestea erau atât de reconfortante și puternice încât Prima Doamnă a început să aibă experiențe spirituale și în afara ședințelor spiritiste. I-a spus surorii ei vitrege: „Willie trăiește. El vine la mine în fiecare noapte și stă la capătul patului cu același zâmbet dulce și adorabil pe care l-a avut întotdeauna.” Ea a mai scris că fratele Eddie, care murise înaintea lui Willie, uneori venea și el (conform „Mary Todd Lincoln: A Biography”).
Mult după ce a părăsit Casa Albă, Lincoln și-a continuat activitățile spiritiste, chiar vizitându-l pe fotograful spiritelor William Mumler, pentru a poza pentru un portret din 1870 (care se spune că includea spiritul soțului ei decedat, stând în spatele ei cu mâinile pe umerii ei).
Roosevelt și soția sa Eleanor au chemat ghicitoare în palmă la Casa Albă
Eleanor Roosevelt este adesea prezentată ca o primă doamnă extrem de inteligentă și profund admirabilă — și pe bună dreptate. Deși a intrat la Casa Albă ca soția lui Franklin D. Roosevelt pentru cele patru mandate ale sale ca președinte, din 1933 până la moartea sa în 1945, Eleanor și-a făcut un nume ca autoare, activistă și diplomat, devenind în cele din urmă o figură îndrăgită în istoria americană.
Poate că mai puțin cunoscute sunt întâlnirile ei cu ocultismul. Ca multe alte femei din înalta societate a vremii, Eleanor Roosevelt nu se ferea să consulte mediumuri sau ghicitori. În cazul ei, aceasta a fost o cititoare în palmă din Indiana, pe nume Nellie Simmons Meier, care a devenit atât de faimoasă în secolul al XX-lea încât a fost numită uneori „Cititoarea în Palmp a Vedetelor” și chiar i-a citit palma lui Roosevelt (la care el a răspuns numind-o „cea mai interesantă femeie care a vizitat Casa Albă de ani de zile,”). Franklin l-a invitat, de asemenea, pe mentalistul Joseph Dunninger să facă o reprezentație la Casa Albă, o ocazie care aparent a cam neliniștit-o pe Eleanor, când se pare că Dunninger a fost prea exact în actul său de citire a gândurilor.
Jackie Kennedy credea că Abraham Lincoln e cu ea în cameră
În timpul mandatului ei ca primă doamnă în perioada președintelui John F. Kennedy, din 1961 până la asasinarea acestuia pe 22 noiembrie 1963, Jackie Kennedy a fost una dintre cele mai vizibile figuri din politica americană, de la un simbol al stilului până la a oferi un tur al Casei Albe, încă celebru, în 1962, difuzat la CBS (care i-a adus un premiu Emmy), până la a acționa ca o susținătoare a istoriei și artelor.
Jackie credea și în latura paranormală. Aceasta credea că a avut o întâlnire cu nimeni altul decât Abraham Lincoln, decedat de mult. Potrivit relatării soției lui Kennedy, de câte ori stătea în Camera Lincoln a conacului, simțea prezența lui liniștitoare și lua asta ca pe un semn protector pentru ea și soțul ei. Cu toate acestea, merită menționat că Lincoln însuși nu a dormit de fapt acolo, deși folosea camera de la etajul doi ca birou și spațiu de întâlniri.
Nancy Reagan nu îl lăsa pe președinte să zboare fără acordul astrologului
Soțiile de președinți din timpurile moderne nu au avut luxul de a justifica vizitele la astrologi și cititori în palmă ca simple excentricități, așa cum se întâmpla în trecut. Controversata relație dintre Nancy Reagan și astrologul Joan Quigley a devenit publică după ce un fost șef de cabinet a dezvăluit totul.
Se pare că Quigley nu era doar o prietenă apropiată a lui Nancy, ci avea un rol semnificativ în stabilirea datelor pentru întâlniri și chiar în deciziile legate de zborurile Air Force One. Aceasta a fost o dezvăluire șocantă, dat fiind că imaginea publică a lui Reagan și a soției sale era conservatoare și creștină.
Astroloagă plătită cu 3000 de dolari pe lună
Se pare că Nancy Reagan suna frecvent la Quigley pentru sfaturi și îi plătea astrologului 3.000 de dolari pe lună. Quigley a susținut că a ajutat-o să o convingă pe Nancy că președintele Reagan ar trebui să se întâlnească cu liderul URSS, Mihail Gorbaciov. Titlul memoriilor lui Quigley, „Ce spune Joan?”, se presupune că era inspirat din întrebarea frecventă pe care Ronald Reagan i-o adresa soției sale.
După ce relația dintre Nancy Reagan și astroloagă a fost dezvăluită, Casa Albă a recunoscut că Quigley a influențat programările, dar a negat orice impact asupra deciziilor de politică. Chiar dacă Nancy era interesată de astrologie, mai ales după tentativa de asasinat asupra soțului ei din 1981, administrația Reagan a susținut că aceasta era doar o distracție.
Hillary Clinton, acuzată că a luat legătura cu spiritul lui Eleanor Roosevelt
Hillary Clinton, fostă primă doamnă, secretar de stat și candidată la președinția Statelor Unite, a fost adesea ținta zvonurilor și teoriilor conspiraționiste, dat fiind că și-a petrecut o mare parte din viață în lumina reflectoarelor. Asocierea cu legăturile cu ocultismul care i-au fost atribuite în anii ’90 pare mai puțin gravă în comparație cu alte acuzații, dar una dintre cele mai bizare a fost că ar fi comunicat cu spiritul primei doamne Eleanor Roosevelt.
Controversa a izbucnit în 1996, când s-a aflat că Hillary a avut o întâlnire cu Dr. Jean Houston, un psiholog cu posibile înclinații spre New Age. Împreună, cele două au lucrat la o vizualizare în care Clinton își imagina conversații cu figuri notabile precum Roosevelt și Mahatma Gandhi pentru a finaliza o carte. Cu toate acestea, unele publicații au exagerat, prezentând aceste exerciții mentale ca fiind ședințe spiritiste. Houston a negat aceste acuzații, spunând că nu a participat niciodată la o ședință spiritistă și că întreaga poveste era doar un rezultat al presei în căutare de senzații. Cu toate acestea, ea a recunoscut că și-a dedicat viața explorării spiritualității și depășirii limitelor capacității umane.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook