Simona Ionescu / Redactor Șef

Adevărul despre asasinarea președintelui Kennedy iese la iveală. 10 ani, mărturiile șocante au fost ținute la secret

Adevărul despre asasinarea președintelui Kennedy iese la iveală. 10 ani, mărturiile șocante au fost ținute la secret
Asasinarea președintelui american John F. Kennedy este o istorie care, de 60 de ani suscită interesul publicului. Chiar dacă, oficial, s-a stabilit cine a fost criminalul, lucrurile sunt departe de a fi lămurite.

La 60 de ani de la evenimente, adevărul despre asasinarea președintelui Kennedy pare că iese, în sfârșit, la iveală. Timp de 10 ani, o serie de mărturii șocante au fost ținute la secret. Imagini nemaivăzute până acum îi arată pe medicii care l-au tratat pe JFK după ce acesta a fost împușcat în 1963, contestând versiunea oficială conform căreia Lee Harvey Oswald ar fi acționat de unul singur.

Medicii care au încercat să-i salveze viața președintelui John F. Kennedy au declarat că, având în vedere cum se prezentau rănile pacientului, au fost convinși că a existat „mai mult de un singur trăgător”. Aceștia au fost intervievați în anul 2013, însă imaginile nu au fost difuzate niciodată, până azi. Acum, interviurile vor apărea în fasas JFK Assassination: What Happened in the Trauma Room? (n.r. trad. – / Asasinarea lui JFK: Ce s-a întâmplat în camera de gardă?), care va fi difuzat duminică pe Channel 5, arată Daily Mail.

Președintele Kennedy, declarat mort la spital

Așa cum știe toată lumea, președintele Kennedy a fost împușcat în timpul unei vizite oficiale în Dallas, Texas, în data de 22 noiembrie 1963. El a fost declarat mort după ce a ajuns la Spitalul Parkland Memorial. Au urmat o serie de investigații oficiale care au ajuns la concluzia că președintele a fost asasinat de Lee Harvey Oswald, un pistolar singuratic. Aceeași anchetă a arătat că Oswald ar fi tras asupra președintelui de la o fereastră aflată la etajul șase al depozitului de cărți școlare.

Totuși, în toți anii care au urmat, numeroase cărți și documentare au contestat concluzia anchetatorilor. Mai mult, și medicii au pus la îndoială acest lucru, având în vedere rănile și faptul că glonțul părea să fi intrat în partea din față a capului și nu din spate, cum a prezentat asasinatul versiunea oficială.

Medicii demontează versiunea oficială a asasinatului lui Kennedy

Șapte medici l-au tratat pe președintele Kennedy la spitalul Parkland, unde a ajuns în limuzina sa decapotabilă după ce a fost împușcat în cap. Decenii după asasinat, aceștia au vorbit deschis despre cele întâmplate în ziua de 22 noiembrie 1963.

Dr. Robert McClelland, care a murit la vârsta de 89 de ani în 2019 și care a fost profesor asistent de chirurgie la spital în 1963, era convins că „după toate probabilitățile, a existat o conspirație”.

Imagine din documentarul JFK Assassination: What Happened in the Trauma Room?. Medicii care l-au îngrijit pe președinte rup tăcerea (Sursa foto:captură video)

Dr. Ronald Jones, medic senior de la Parkland, a lansat câteva întrebări pertinente: „Problema în retrospectivă este că, dacă Oswald se afla în depozitul de la etajul șase, cum ar fi putut fi împușcat președintele din față? Au fost mai mulți atacatori?”.

Dr. Joe Goldstrich, care era student în anul patru la medicină la acea vreme, a întrebat și el: „Cum ar putea o împușcătură din spate să decojească scalpul din față înspre spate?”.

De ce nu au fost difuzate mai repede mărturiile medicilor

Medicii de la Parkland au fost adunați de cineasta Jacque Lueth în 2013. A pornit de la investigațiile care au indicat că unii dintre ei au văzut ceea ce ei credeau că este o gaură de glonț, în partea din față a gâtului lui Kennedy. Ei au examinat, de asemenea, împreună, fotografii de la autopsia lui Kennedy.  Și cu toții au ajuns la concluzia că imaginile arătau diferit de ceea ce văzuseră în camera de gardă de la Parkland, în 22 noiembrie 1963.

Acest lucru ar putea însemna că trupul președintelui a fost manipulat. De altfel, Dr. Kenneth Salyer, care era pe atunci rezident în primul an la spital și care a murit în 2020, a declarat: „Când am văzut fotografiile de la autopsie, am crezut că cineva a falsificat totul. Asta m-a făcut să devin foarte suspicios”.

Președintele JF Kennedy a fost împușcat mortal în 22 noiembrie 1963. Versiunea oficială a asasinatului e contrazisă de medici ( Sursa foto: Instagram)

Și Dr. Lawrence Klein, student în anul trei la medicină la acea vreme, și-a amintit ce s-a întâmplat în camera de gardă în care a fost examinat JF Kennedy.

„Dr. Perry și Dr. Baxter tocmai intraseră în acea sală înaintea mea, a spus el. Iar doctorul Perry stătea în picioare în partea dreaptă a tărgii pe care era întins președintele. Dr. Baxter se afla în partea stângă. A fost o minciună, ei chiar nu au spus adevărul despre asta”.

Înregistrarea cu amintirile medicilor nu a fost făcută publică până acum deoarece Jacque Lueth a dorit să îl intervieveze pe Jim Jenkins, singurul membru supraviețuitor al echipei de autopsie. Acest lucru nu a fost posibil până în 2021. De asemenea, ea a dorit să vorbească cu medicul patolog al guvernului, Michael Baden și cu avocatul Robert Tannenbaum.

Povestea „glonțului magic” lansată de autorități

În urma anchetei asasinatului, Comisia Warren a concluzionat că Oswald, asasinul lui Kennedy, a tras mai multe focuri de armă, folosind o pușcă Mannlicher-Carcano. Un glonț a ratat și se crede că a lovit un indicator stradal.

Cel de-al doilea – așa-numitul „glonț magic” – l-a lovit pe Kennedy aproape de baza cefei. Comisia a concluzionat că acesta a trecut mai apoi în guvernatorul Texasului, John Connally, care stătea, împreună cu soția sa Nellie, în fața președintelui și a Primei Doamne Jackie Kennedy. Connally a fost rănit în spate, în piept, la încheietura mâinii și în coapsă.

Autoritățile au lansat povestea „glonțului magic” care l-a ucis pe președintele Kennedy și l-a rănit în mai multe locuri pe guvernatorul Texasului (Sursa foto: Instagram)

Teoria „glonțului magic” a avut sens deoarece ancheta a concluzionat că Oswald nu ar fi putut să-și reîncarce arma la timp pentru a trage din nou. Al treilea glonț l-a lovit pe președintele Kennedy în cap. Un glonț – considerat a fi cel care l-a ucis pe președinte – a fost găsit mai târziu lângă guvernatorul Connally pe targa de spital și s-a presupus că provine din corpul acestuia.

Glonțul ucigaș, recuperat din spatele limuzinei prezidențiale

Ipotezele conform cărora ar fi fost implicat și un al doilea trăgător au persistat de la această crimă șocantă. Teoria a prins contur și mai mult luna trecută, când una dintre gărzile de corp ale lui Kennedy, Paul Landis, a vorbit cu Daily Mail. Acesta dezvăluise mai de mult că a găsit un glonț în partea din spate a limuzinei prezidențiale și că l-a așezat lângă președinte, pe targă. El crede că în urma haosului de după împușcături, acesta a fost mutat. De altfel, și unii martori au declarat că au auzit și alte împușcături.

Rememorând momentul în care președintele a fost împușcat, Landis a declarat pentru Daily Mail:  „Era ușor aplecat spre stânga, spre doamna Kennedy, și am crezut că se întorcea să vadă de unde venea zgomotul. Nu mi-am dat seama că fusese lovit de un glonț în acel moment. Am auzit a doua împușcătură. Din poziția mea, care stăteam pe scara mașinii de urmărire, nu am văzut nicio reacție în mașina președintelui, așa că am crezut că împușcătura a fost ratată.

Am auzit a treia împușcătură și am văzut capul președintelui explodând într-o ceață de sânge, carne și creier – și m-am ferit pentru a evita să fiu împroșcat. A treia împușcătură a venit destul de repede după a doua… și apoi am pornit spre Spitalul Parkland Memorial”.

Reacția Primei Doamne

După ce a fost confirmat decesul lui Kennedy, acesta a fost dus înapoi la Washington DC la bordul Air Force One. Vicepreședintele Lyndon Johnson a depus jurământul în calitate de nou președinte, chiar în timpul zborului.

Jackie Kennedy nu a dorit să își schimbe, pentru întoarcerea la Washington, costumul împroșcat cu sângele soțului său ucis (Sursa foto: lessonslearnedinlife.com)

Prima Doamnă, Jackie Kennedy, care încă purta costumul roz pătat cu sângele soțului ei, a fost prezentă. Când a fost întrebată dacă vrea să își schimbe hainele, ea a refuzat și a spus: „Să vadă ce au făcut!”.

Surse foto: Instagram, Lessonslearnedinlife.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre