Simona Ionescu / Redactor Șef

Val de sinucideri în rândul adolescenților. Să fie victime ale jocului de pe net „Balena albastră”?

Val de sinucideri în rândul adolescenților. Să fie victime ale jocului  de pe net „Balena albastră”?
Tragediile se țin lanț în România. Cu câteva zile în urmă, un copil de 13 ani a căzut de pe terasa unui hotel din Austria, apoi un altul, de aceeași vârstă s-a aruncat de la etajul 9 al unui bloc din Iași. Ieri, două fete de 15 ani s-au sinucis, aruncându-se în gol. Să aibă legătură aceste cazuri cu fenomenul „Balena albastră”, așa cum s-a întâmplat și în 2017?

Două adolescente în vârstă de 15 ani au murit, după ce au căzut de la 20 de metri înălțime. Să fie „Balena albastră” vinovată de aceste sinucideri?

Sâmbătă a fost zi neagră pentru România. Două adolescente în vârstă de 15 ani s-au sinucis. Fetele s-au aruncat de la 20 de metri, iar înainte de nenorocire, una dintre ele și-a sunat mama și i-a explicat ce are de gând să facă.

Mama a fost anunțată de fată că urmează să se sinucidă

Imediat ce a fost înștiințată de copilă, femeia din orașul Uricani a sunat la poliție și a anunțat că fiica sa vrea să se sinucidă în zona cunoscută „la ruine” din Lupeni, a anunțat IPJ Hunedoara. Imediat poliția și medicii au ajuns la locul indicat, care se află în apropierea unei fabrici și au descoperit corpurile fetelor, care prezentau numeroase traume ca urmare a căderii. Poliția a deschis dosar și investighează motivul pentru care fetele și-au luat viața. Ancheta este coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani.

Un băiat de 13 ani s-a aruncat de la etajul 9

Cu  doar câteva zile în urmă, o altă tragedie a avut loc la Iași, în cartierul Vișoianu, după ce un băiat de 13 ani s-a aruncat de la etajul 9 al unui bloc. Potrivit informațiilor oferite de ziaruldeiasi.ro, băiatul stătea acolo cu chirie alături de fratele și mama sa. Se mutaseră acolo doar cu o jumătate de oră înainte.

Un băiat de 13 ani s-a aruncat de la etajul 9

Băiatul a fost găsit cu capul spart și picioarele rupte chiar de fratele său, care i-a acordat primul ajutor, iar vecinii au sunat la 112. Nici în cazul lui nu se știe de ce a făcut acest gest, dar se presupune că ar fi suferit în urma divorțului părinților. Pe de altă parte, fratele cel mare a spus că nu au existat conflicte în familie. Psihologii susțin că e posibil ca mutarea să fi fost o schimbare pe care copilul nu a suportat-o.

S-a aruncat de la balconul hotelului din Austria

Pe 1 decembrie, o altă știre a zguduit România. Un băiat de 13 ani, care a plecat într-o excursie cu colegii în Austria, la Wiener Neudorf, un mic oraș de lângă Viena, a fost găsit fără suflare în fața hotelului unde erau cazați. Băiatul a căzut de la zece metri, iar medicii au făcut tot ce au putut să-l aducă la viață, dar din păcate nu s-a mai putut face nimic.

Mărturiile sunt controversate. Au apărut declarații în presă că băiatul ar fi ieșit pe geamul de pe hol pe o terasă care nu avea balustradă și a căzut accidental. Altele spun că băiatul ar fi spus altor colegi din cameră că se va arunca pe geam. Ancheta e în curs și nu se știe clar ce s-a întâmplat acolo în acea noapte.

Un alt copil s-a aruncat de pe balconul hotelului din Austria

Val de sinucideri au fost și cu câțiva ani în urmă

În 2017, Isaiah Gonzales, în vâstă de 15 ani a fost găsit spânzurat în dulapul din dormitor. Nenorocirea s-a produs în Texas, în localitatea San Antonio. Părinții au mărturisit că băiatul s-a sinucis din cauza jocului „Balena albastră”. Și în Georgia, o fetiță de 16 ani și-a pus capăt zilelor în timp ce participa la același joc. „Este o chestie reală. Mi-am pierdut sora din cauza acestui joc”, a declarat fratele adolescentei.

O adolescentă a căzut de pe bloc

Tot în 2017, două profesoare au fost invitate de un grup de opt copii să urce pe blocul turn pentru a vedea Sibiul în toată splendoarea lui. Femeile care erau surori și predau la Liceul Cibinium le-au spus ulterior copiilor să coboare și să aibă grijă la balustradă. Tinerii încercau să-și facă un selfie, când o fată a fost văzută de colegi cum cade de pe acoperiș. Cei șapte adolescenți au avut nevoie de consiliere psihologică.

Balena albastră…

Copil spânzurat în grajd

Patru ani mai târziu, în 2021, un alt copil de 13 ani a căzut victimă jocului „Balena albastră”, fiind găsit mort în grajdul locuinței sale din Dodești, județul Vaslui. Acesta se afla în plasament la un asistent maternal, iar apropiații spun că nu ar fi avut nici un motiv să facă așa ceva. El se afla în acea familie de la vârsta de patru ani, era iubit și învăța bine la școală. Unul dintre fiii asistentului maternal a mărturisit atunci că e posibil ca băiatul să fi murit din cauza jocului online „Balena albastră”, care are multe provocări periculoase.

Și-a pus capăt zilelor în podul casei

Alex, un alt copil, de 14 ani, s-a spânzurat în podul casei, după ce ar fi jucat „Balena Albastră”. Drama a avut loc în comuna Turț din județul Satu Mare, iar băiatul a fost găsit de tatăl său. Echipele de prim ajutor au venit într-un suflet să-l ajute pe băiatul elev în clasa a opta din localitate dar, din nefericire, nu au mai putut să facă nimic decât să constate decesul.

El este Philipp Budeikin, inventatorul jocului Balena albastră

Creatorul „Balenei albastre” a spus povestea jocului

Jocul „Balena albastră” a fost creat de Philipp Budeikin, care a fost arestat în 2017, fiind acuzat de instigare la sinuciderea a peste 16 adolescente. El a declarat atunci oamenilor legii că începuse un proces de „curățare a societății”, iar victimele nu erau altceva decât „reziduuri umane”.

Cine începea să joace, urma să îndeplineacă mai multe sarcini timp de 50 de zile, de la vizionarea unor filme horror până chiar la rănirea voluntară, urmând ca în ultima zi jucătorul să se sinucidă. „Există oameni si resturi biologice, care nu reprezintă nicio valoare pentru societate. Eu făceam curat printre noi”, a menționat atunci Budeikin, potrivit Daily Mail.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre