Nu este prima dată când orcile (balenele ucigașe) răstoarnă, intenționat, ambarcațiunile din Marea Mediterană. În toamna anului 2020, autoritățile din Spania au interzis vaselor să iasă din port în zona apelor din nord-vestul țării după ce s-au înregistrat 29 de atacuri ale balenelor ucigașe.
Acum, ca într-un film cu Moby Dick, balenele ucigașe atacă din nou. Cercetătorii încearcă să găsească motivele pentru care orcile fac acest lucru. Cercetătorii cred că balena albă denumită Gladis cea Albă s-ar răzbuna pe oameni după ce a fost traumatizată de o lovitură cu o barcă sau după ce a fost prinsă în plasele folosite în pescuitul ilegal. „Orca traumatizată este cea care a inițiat acest comportament de contact fizic cu barca”, a explicat Alfredo Lopez Fernandez, un biolog de la Universitatea din Aveiro, Portugalia, și reprezentant al grupului de lucru Atlantic Orca.
Orcile sunt animale sociale și învață unele de la altele. Comportamentul balenelor ucigașe ar putea fi unul teritorial, defensiv sau jucăuș, potrivit altor teorii care ar putea să explice incidentele.
Acum, atacurile balenei albe sunt copiate și de celelalte orci cu care intră în contact și care au învățat, la rândul lor, să lovească vasele din Marea Mediterană, scrie The Telegraph.
Cum atacă balenele ucigașe vapoarele
Atacurile din Strâmtoarea Gibraltar, o rută vitală de transport pentru zona Mării Mediterane au venit după un incident similar ce s-a petrecut în luna noiembrie a anului trecut în apropiere de coasta Portugaliei. „O femelă care era clar mai mare decât celelalte orci dădea târcoale ambarcațiunii ca și când ar fi supravegheat situația. Experiența ne-a lăsat uimiți de natură și puterea ei”, a declarat un bărbat care se afla pe una dintre bărcile atacate de către balenele ucigașe.
De asemenea, un vas cu echipaj francez s-a scufundat în portul Viana do Castelo după ce balenele ucigașe au provocat crăpături care au făcut ca barca să ia apă.
Totodată, un grup de trei orci au atacat o a treia ambarcațiune cu pânze, care s-au scufundat după ce i-a fost străpunsă cârma în largul coastei Spaniei la doar două zile după incidentul din Strâmtoarea Gibraltar.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook