Simona Ionescu / Redactor Șef

Vrăjitoarele din Salem. Povestea halucinantă

Vrăjitoarele din Salem. Povestea halucinantă
Procesele din Salem au început în primăvara anului 1692, după ce un grup de tinere din Massachusetts au pretins că sunt posedate de diavol. Ele au acuzat mai multe femei de vrăjitorie. Pe măsură ce un val de isterie s-a răspândit în Massachusetts, o adunare specială s-a convocat la Salem.

Vrăjitoarele din Salem. Prima vrăjitoare condamnată, Bridget Bishop, a fost spânzurată în iunie. Alte optsprezece au urmat-o pe Bishop. Alți 150 de bărbați, femei și copii au fost acuzați în următoarele câteva luni. Până în septembrie 1692, apele s-au calmat, iar opinia publică s-a întors împotriva proceselor de condamnare. 

Greutățile comunității i-au dus cu gândul la farmece și vrăjitorie

Deși ulterior Curtea Generală din Massachusetts a anulat verdictele de vinovăție împotriva vrăjitoarelor acuzate și a acordat despăgubiri familiilor lor, amărăciunea a rămas în comunitate. Durerea proceselor care le-au condamnat pe vrăjitoarele din Salem a rămas în urmă.

Credința în supranatural a apărut în Europa încă din secolul al XIV-lea și era răspândită în Noua Anglie colonială. În plus, realitățile dure ale vieții din comunitatea rurală din satul Salem (actualul Danvers, Massachusetts) din acea vreme au inclus efectele unui război britanic cu Franța.

Au trecut și prin o epidemie de variolă, apoi au trăit cu frica atacurilor triburilor native americane vecine și o rivalitate de lungă durată cu comunitatea mai bogată din orașul Salem (actualul Salem). Lucruri care i-au făcut pe oameni să creadă că au fost vrăjiți. 

Vrăjiți de o ciupercă toxică sau de vrăjitoare

Ani mai târziu, cercetătorii au încercat să explice prin mijloace științifice suferințele ciudate alor acei rezidenți din Salem „vrăjiți” în 1692. Un studiu publicat în revista Science în 1976 a menționat ciuperca ergot (găsită în secară, grâu și alte cereale). Toxicologii spun că este posibil ca ciuperca respectivă să fi provocat simptome precum iluzii, vărsături și spasme musculare.

În ianuarie 1692, Elizabeth (Betty) Parris, în vârstă de 9 ani, și Abigail Williams, în vârstă de 11 ani (fiica și nepoata lui Samuel Parris, ministru al satului Salem) au început să aibă crize. Aveau contorsiuni violente și izbucniri incontrolabile de țipete, precum și halucinații.

După ce un medic local, William Griggs, le-a diagnosticat cu „vrăjitorie”, alte tinere din comunitate au început să prezinte simptome similare, printre care Ann Putnam Jr., Mercy Lewis, Elizabeth Hubbard, Mary Walcott și Mary Warren. 

Cea mai ciudată epidemie din istorie. Se cheamă ”ciuma dansului”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre