Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâine, elevii stau acasă. La mulți ani!, dragi educatori, învățători și profesori! Pe 5 octombrie e ziua lor

Mâine, elevii stau acasă. La mulți ani!, dragi educatori, învățători și profesori! Pe 5 octombrie e ziua lor
În fiecare an, pe 5 octombrie, sunt sărbătoriți educatorii, învățătorii și profesorii. Adică cei care au o contribuție consistentă în formarea copiilor și tinerilor. Este o modalitate de a le arăta recunoștința noastră. Elevii sunt liberi.

Pe 5 octombrie este Ziua Mondială a Educației. Sunt onorați educatorii care ne-au învățat primele poezii, învățătorul care ne-a învățat să descifrăm cifrele și literele, profesorii care ne-a dat informații utile în viață. Este zi liberă pentru cadrele didactice și pentru elevi.

Profesorii și elevii sunt liberi

Ministerul Educației a confirmat că pe 5 octombrie toate cadrele didactice, deci și elevii, sunt libere de Ziua Mondială a Educației. De fapt, decizia a fost luată prin lege și în țara noastră, dar contextul pandemiei ar fi putut schimba programul. Mai ales că elevii și profesorii au stat mult acasă, prin online, și le-a fost dor să se reîntâlnească fizic.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013. A fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014. A fost o decizie luată, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al educaţiei naţionale, Remus Pricopie. Propunerea a fost făcută de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).

Ziua Mondială a Educației, în 63 de țări

Ziua Mondială a Educației se sărbătorește în 63 de țări din lume, pe 5 octombrie. Alte peste 100 de state au alte zile când sărbătoresc profesorul ori învățătorul. Până în 1994, erau țări care onorau la date diferite profesorii, educatorii și învățătorii.

În acest mod, a fost recunoscut faptul că aceștia contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora.

Federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice a lansat, la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice. Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani. Banii se împart între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre