Rețeta unui prânz perfect în familie: Mâncare de gălbiori cu smântână și usturoi

Rețeta unui prânz perfect în familie: Mâncare de gălbiori cu smântână și usturoi
Toamna e sezonul ciupercilor sălbatice, iar dacă vă pricepeți la ele, sau dacă aveți o sursă bună, merită să le gătiți.

Ciupercile sălbatice, precum sunt acești gălbiori, au un gust aparte. Oricine va spune că nu se compară cu  ciupercile de cultură, cum este, de altfel și firesc. Gălbiorii cresc mai ales aproape de rădăcinile arborilor. Sunt, de fapt, niște bureți care apar în păduri din mai până în noiembrie. Pălăria ciupercii are un diametru de 3–8 cm, este netedă și fără luciu de culoare galbenă.

Piciorul are o înălțime de 3 – 8 (10) cm și o grosime de 0,7–2 cm, este robust, tare, neted, în forma unui trunchi de con răsturnat, mai întâi plin și cărnos, la bătrânețe gol. Culoarea este de aceiași culoare cu pălăria pe exterior, pe interior însă albă. Carnea ciupercii este tare, fibroasă, în mod general de culoare galben-albicioasă, cu un gust ușor piperat dar plăcut și un miros un pic de piersică, un pic de caise.

Înainte să cumpărați ciuperci sălbatice, va recomand să va asigurați că vin din surse controlate. Din păcate, ciupercile pot fi contaminate foarte ușor, chiar dacă nu sunt un soi otrăvitor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristina Andrei (@cristina.andrei)

Ingrediente pentru mâncare de gălbiori cu smântână și usturoi ( 4 porții)

500 g gălbiori

50 g unt

200 ml smântână grasă

3-4 căței de usturoi

Sare, piper după gust

Mod de preparare

Spălăm și curățăm bine galbiorii de pământ și îi călim în puțin unt. În timpul acestui procedeu, ciupercile încep , încet, să lase zeamă. Separat, se amestecă smântân cu 3 căței de usturoi zdrobiți. Se adaugă în amestec zeamă caldă de la gălbiori. Asta e necesar să facem pentru a apropia temperaturile ingredientelor, dacă lăsăm smântâna rece, atunci când o punem peste gălbiori, riscăm să se taie.

Turnăm amestecul peste gălbiori. Amestecăm și lăsăm să scadă, la foc mai mic. După ce sosul mâncării a ajuns la consistența dorită, stingem focul și presăram pătrunjel proaspăt. Ideal, mâncarea de gălbiori cu smântână și usturoi se servește cu mămăligă.

Sursa: Instagram / Cristina Andrei