Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâncarea de ceapă vzvar, un deliciu uitat al bucătăriei rusești

Mâncarea de ceapă vzvar, un deliciu uitat al bucătăriei rusești
Această mâncare de ceapă era preparată ca sos pentru fripturile de carne de pasăre, în secolul al XVI-lea.

Bucătarul Viktor Beley de la restaurantul „Uhvat” din Moscova a împărtășit pentru Russia Beyond o rețetă de supă de ceapă bazată pe un sos care ar fi putut fi mâncat chiar de țarul Ivan cel Groaznic. În fond, este un vechi echivalent rusesc al supei de ceapă franțuzești.

Vzvarul (bulionul) de ceapă este un vechi sos rusesc, care era servit pe masa țarului cu lebăr, curcan, gâscă și, ocazional, cu miel. În acea vreme, decocturile cu adaos de ierburi, fructe de pădure, rădăcini și alte fructe se numeau „vzvar”. De exemplu, existau tipuri de vzvar de afine, mere, varză sau ceapă.

Vzvarul de ceapă era preparat din ceapă caramelizată cu miere și diverse condimente. Pentru acrire se adăuga oțet sau smântână, dar de data aceasta îl vom face cu vin alb. Chef Viktor Beley adaugă și bulion de vită la sos și obține o adevărată supă de ceapă la fel de bună ca cea franțuzească.

Ingrediente pentru 6 porții – mâncare de ceapă vzvar

Bulion de vită – 1 l

Ceapă – 1 kg

Usturoi – 2 căței

Ulei de măsline – 50 ml

Unt – 50 g

Cimbru – 10-15 g

Vin alb sec – 250 ml

Cum se prepară mâncarea de ceapă vzvar

Se taie ceapa în fâșii, se prăjește la foc mediu în unt și ulei de măsline cu usturoi și cimbru până când devine aurie. Se adaugă vinul alb, se dă în clocot, se adaugă bulionul de vită și se fierbe până când bulionul este bine fiert, apoi se asezonează cu sare și piper. Înainte de servire, presărați bulionul cu brânză rasă, cum ar fi parmezanul.

Acest vzvar de ceapă poate fi servit cu o felie de pâine de grâu cu o textură fermă, prăjită în prealabil pentru a obține o crustă crocantă. Puteți presăra brânză rasă deasupra.

Sursa foto: Russia Beyond

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre