Mărarul are o largă răspândire în bucătăria românească, făcând parte din lista celor mai îndrăgite și des folosite condimente. Se pune în ciorbe, în salate, chiar și în plăcinte și sarmale.
Mâncarea de mărar cu carne
În arta gătitului, mărarul este o plantă care se folosește în întregime: frunzele, tulpina și semințele.
Ingrediente
- 4-5 legături de mărar cât mai închis la culoare,
- 3 cepe mărișoare,
- ulei,
- sare,
- piper,
- o linguriță rasă de făină.
Mod de preparare
- Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt, apoi se pune la călit (înăbușit) într-o tigaie cu puțin ulei. După 1-2 minute, se amestecă în ceapă și mărarul spălat și tocat mărunt.
- Când ceapa este ușor aurie, se toarnă un pahar cu apă, și se lasă mâncarea să mai fiarbă cca 10-15 minute la foc moale.
- Între timp, într-o altă tigaie se face un sos alb din puțin ulei, sare și o linguriță rasă de făină, care se va stinge cu zeama din mâncare, după care se amestecă sosul în mâncarea de mărar.
- După ce mai fierbe 1-2 minute, având grijă să amesteci des cu o lingură din lemn ca să nu se prindă sosul de fundul tigăii, mai adăugă sare, dacă este necesar, dă un praf de piper și închide focul,
- Dacă vrei să aibă un gust și mai bun, poți pune și puțină carne afumată, iar gustul va fi unul cu totul special. Uite aici o rețetă cu carne de pui de la gatesteusor.ro!
Ce conține mărarul?
Mărarul este o plantă originară din zona mediteraneană și din Rusia. Are tulpina viguroasă și poate crește până la 1 metru înălțime, cu frunze mici și ascuțite și flori grupate în vârful plantei, în buchete de culoare galbenă, cu formă de umbelă.
Mărarul conține substanțe active cu multiple proprietăți benefice pentru sănătatea omului. Frunzele și semințele acestei mirodenii au ulei volatil cu un conțin de până la 60% – carvona (un antioxidant puternic), substanțe minerale (potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier și vitamine (A, B și C).
Iată în câte afecțiuni este indicat consumul de mărar!
- Mărarul stimulează digestia și reglează metabolismul; consumul acestei plante aromatice are ca efect benefic combaterea balonărilor. Pentru afecțiunile stomacului este indicată tinctura de mărar sau de ceai din semințe uscate de mărar ( 5-8 g de semințe de mărar la 1 l apă clocotită și după 5 – 10 minute de infuzare se lasă la răcit; se bea câte o cană după o oră de la servirea meselor principale ale zilei).
- Uleiul de mărar este întrebuințat la prepararea medicamentelor, ceaiurilor, pulberilor, comprimatelor recomandate pentru tratarea diverselor probleme de sănătate.
- Uleiul volatil pe care îl conțin frunzele mărarului este benefic pentru îndepărtarea durerilor dentare și împrospătarea mirosului cavității bucale.
- Mărarul are proprietăți diuretice, așadar o alimentație bogată în sucuri proaspete din verdețuri și lămâie ajută la eliminarea colicilor și a pietrelor localizate la rinichi. Cura cu ceai de mărar sau cu sucul proaspăt de mărar consumat zilnic timp de două săptămâni previn infecțiile urinare.
- Consumul de mărar fortifică sistemul nervos, mai mult chiar masajul cu ulei de mărar este un remediu benefic pentru rezistență psihică în momentele grele ale vieții.
- Mărarul este cunoscut ca sursă naturală de estrogen (hormon feminin), care redă frumusețea sânilor și elasticitatea pielii.
- Cataplasmele cu fiertură de mărar (100 g de frunze de mărar, la 1 l de apă) sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, dar și în cazul durerilor de sâni la femeile care alăptează (aplicații de cataplasme de mărar calmează sânii dureroși). Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, mărarul este utilizat la prepararea diverselor unguente indicate în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii: edeme, răni etc.
- Ceaiul din semințe de mărar reface frumusețea și suplețea abdomenului și a coapselor, datorită proprietăților sale diuretice.
- Menținerea sistemul osos al organismului implică aportul zilnic de calciu, așadar este bine de știut că de la o linguriță de semințe de mărar putem obține calciu mai mult decât din consumul unui pahar cu lapte.
- Esența de mărar este înviorătoare și îndepărtează stările de greață (sunt suficiente câteva picături de esență de mărar sau de ulei de mărar aplicate cu masaj ușor pe antebraț și astfel se poate restabili starea de bine).
- Uleiul eteric de mărar este contraindicat femeilor gravide sau care alăptează și persoanelor cu regim hiposodat strict, căci mărarul conține sare multă în componența sa chimică.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook