Margareta a Danemarcei a rămas ultima regină în viață. Suverana duce o viață nonconformistă, diferită de cea a Elisabetei a II-a – Imagini de senzație

Margareta a Danemarcei a rămas ultima regină în viață. Suverana duce o viață nonconformistă, diferită de cea a Elisabetei a II-a – Imagini de senzație
Regina Danemarcei este ultimul monarh rămas în viață, după ce suverana Marii Britanii a murit, la data de 8 septembrie 2022. Regina Margareta este însă departe de sobrietatea impusă de Casa Regală.

Suverana, în vârstă de 82 de ani, s-a născut în Australia, fiind în prezent al doilea cel mai longeviv monarh din lume, după Hassanal Bolkiah, sultanul Bruneiului, relatează publicația Daily Mail.

Stilul de viață al reginei Margareta nu are aproape nimic din sobrietatea impusă de Casa Regală. Ea fost suprinsă frecvent în public mâncând, fumând și purtând ținute îndrăznețe.

Recent și-a sărbătorit jubileul de aur, dar a anulat majoritatea evenimentelor din acea zi.  Mai mult decât atât, același stil nonconformist l-a transmis copiilor și nepoților său. Aceștia frecventează școlile publice obișnuite, iar membrii adulți ai familiei sunt adesea văzuți cumpărând, luând masa sau mergând cu bicicleta în public, ca orice alt danez, scrie The Guardian.

Normalizarea vieții familiei regale

Margareta a II-a a fost proclamată regină pe 15 ianuarie 1972, la o zi după ce tatăl ei Frederik IX a murit în urma unei boli. Ea a fost prima femeie șef de stat a țării de la regina Margareta I (1376-1412) și este cunoscută pentru „inovarea” monarhiei daneze.

Regina Margareta și-a susținut deschis fiul să se căsătorească cu o femeie „non-nobilă” și de-a lungul anilor a încercat în toate modurile să „normalizeze” viața familiei regale.

Regina este considerată o artistă vizuală pricepută, care a ilustrat mai multe cărți și și-a expus lucrările în muzee din țară și din străinătate. Ea a lucrat ca designer de costume și scenografie la Baletul Regal Danez și la Teatrul Regal Danez și a tradus și mai multe cărți și articole.

Verișoară de gradul trei cu regina Elisabeta

Verișoară de gradul trei cu regina Elisabeta a II-a, regina Margareta a avut o relație strânsă cu suverana Marii Britanii, declarând de mai multe ori că aceasta a fost o sursă de inspirație pentru ea. De altfel, la decesul Regina Elisabeta a II-a, regina Danemarcei a fost printre primii monarhi din lume care i-a adus un omagiu Majestății Sale.

Ambele regine sunt stră-strănepoate ale Reginei Victoria — ceea ce le face verișoare de gradul trei — Margareta privind-o adesea pe Elizabeta ca pe o soră mai mare.

Regina Margareta a făcut mereu deliciul publicului prin atitudinea sa foarte relaxată

Regina are o viață foarte împlinită

În mai, Margareta a declarat pentru ITV că Elizabeta, cu 14 ani mai mare decât ea, a fost o „inspirație uriașă” pentru ea fiind singura altă regină în viață.

„[Regina Elisabeta] avea 26 de ani când a devenit regină. Când creșteam mare, speram să nu fiu la fel de tânără atunci când a murit tatăl meu. Mi-a făcut o impresie enormă. Faptul că își dedica viața. Am înțeles ce înseamnă asta. Asta e pe viață. Acesta este scopul vieții mele. Și știu că și ea vede asta”, a spus ea.

Regina Danemarcei e privita ca o față regală foarte „cool” de către tineri.

„Când eram copil, mama și tatăl meu mi-au spus: «Uită-te la ce fac ei în Anglia» așa că am putut vedea că se poate face și că merită și poți trăi o viață foarte împlinită, chiar și cu un program greoi și un loc de muncă solicitant”, a mai spus ea, scrie DailyMail.