Maria Butaciu, peste 50 de ani pe scenă. La bătrânețe, croșeta ca să se întrețină

Maria Butaciu, peste 50 de ani pe scenă. La bătrânețe, croșeta ca să se întrețină
Maria Butaciu, o mare interpretă de muzică populară, iubită de românii de pretutindeni. După peste 50 de ani pe scenă, era nevoită să croșeteze ca să se întrețină. Avea o pensie mică, așa cum au toți artiștii.

Maria Butaciu cânta ca nimeni alta folclorul din Ţara Năsăudului. Cine nu știe ”Bade, pălărie nouă, tu mi-ai rupt inima-n două/ Tu mi-ai rupt-o, tu mi-oi coase/ Cu fir roșu, de mătase”?

Ne-a părăsit în 2018, la 78 de ani, dar românii ascultă și azi cântecele interpretate de ea. Mai mult, îndrăgita artistă Margareta Pâslaru a preluat cântecul și l-a făcut și mai cunoscut.

Maria Butaciu, aproape 60 de ani pe scenă

Maria Butaciu avea 21 de ani (1961) când a fost admisă în Ansamblul Ciocârlia din București. Era colegă cu alţi artişti tineri ce aveau să ajungă nume de referinţă pe scena folclorică: Benone Sinulescu, Maria Ciobanu şi Irina Loghin.

Maria Butaciu avea 21 de ani (1961) când a fost admisă în Ansamblul Ciocârlia din București.

Acompaniată de orchestrele acestor prestigioase ansambluri, Maria Butaciu a urcat pe mii de scene, cântând cu har folclorul din Ţara Năsăudului.

Maria Butaciu s-a născut pe 19 februarie 1949 în comuna Salva, judeţul Bistriţa- Năsăud, pe Valea Sălăuţei. A învățat cântul de la tatăl ei, diac de biserică, dar și de la oamenii de pe câmp.

A studiat la Liceul de muzică la Cluj, secția canto clasic, unde începe cariera muzicală.

La 19 ani, tot în Cluj, (1959), a reușit să realizeze și primele înregistrări la Radio Cluj, iar un an mai târziu, apare la prima emisiune de televiziune.

La Radio, a imprimat peste o sută de piese ce au ramas în patrimoniul Radiodifuziunii Române.

Maria Butaciu. La bătrânețe, croșeta ca să se întrețină

După o carieră de peste 50 de ani, Maria Butaciu era nevoită să croşeteze ca să se întrețină.

Învățase de mică să croşeteze şi asta a fost salvarea ei la bătrâneţe. Umilinţa de a avea o pensie infimă după zeci de ani de carieră a făcut-o să vândă ţinutele pe care le crea, ca să se întrețină.

„Mă odihnesc, nu sunt aşa solicitată la nunţi, deşi nevoia e mare. Nu vreau să mă mai plâng că pensia e mică. Știe toată lumea că artiştii au pensie mică. Abia îmi ajunge de telefon. Mă descurc greu. De ici, de colo, cântând, mai croşetez”, spunea artista.

Maria Butaciu, răspusă de un accident vascular

Maria Butaciu s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani, pe 11 iunie 2018. Artista a murit după o îndelungă suferinţă.

Interpreta a fost internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în urma unui accident vascular, iar fiica acesteia i-a fost în permanenţă alături.

A fost în comă aproape două luni. Ne-a părăsit, dar ne-a lăsat cântece îndrăgite. Ea a dat viaţă celebrelor melodii ”Bade, pălărie nouă”, ”Firule, măi, fir de iarbă” sau ”M-am suit în Dealul Clujului”.

Fuego a răspândit trista veste. ”Cu tristeţe, am aflat acum de la Mioara Velicu, îndurerată, că a plecat buna noastră prietenă, marea artistă, Maria Butaciu!

Se-ntâmplă să mă copleşească amintiri, clipe frumoase petrecute împreună, turnee, emisiuni şi nenumărate momente ce m-au marcat!

A fost un om bun, cald, vesel, plin de viaţă şi înţelepciune! Ne-a bucurat pe toţi cu învăţăturile sale, iar mie mi-a fost model, exemplu de conduită!

Artiştii cumva nu mai sunt ai noştri, sunt ai publicului, şi cred că publicul trebuie să şi-o amintească veşnic, demnă, autentică, mândră, o pagină importantă a folclorului românesc!”, a scris Fuego pe Facebook.


Horoscop Minerva – 10 februarie. O zi ca și cum am sta pe un butoi de pulbere

Vlăduța Lupău, apariție care i-a șocat pe toți. Cântăreața a fost dur criticată de public