Simona Ionescu / Redactor Șef

Masca de protecție vă afectează pielea? Cum se alege, în funcție de ten

Masca de protecție vă afectează pielea? Cum se alege, în funcție de ten
Unele dintre cele mai izbitoare imagini ale pandemiei de COVID-19 sunt ale medicilor și asistentelor care își arată fețele învinețite și iritate ca urmare a purtării unei măști de protecție timp de multe ore. Cum se alege, în funcție de ten.

Pe măsură ce majoritatea oamenilor poartă mască de protecție pe față pentru a se proteja pe ei și pe ce cei din jur, unii au descoperit că au început să aibă probleme ale pielii. Puteți evita erupțiile și iritarea pielii, potrivit experților.

Masca de protecție vă afectează pielea? Uite de ce!

Mulți dintre cei care au purtat mască spun că au probleme de respirație, iar pielea se irită.

„Presiunea constantă de la mască, căldura și transpirația descompun structura pielii, provocând iritații, umflături și compromite structura pielii, care poate experimenta  coșuri, linii traumatice și decolorarea pielii”, a spus Dr. Orit Markowitz, director și medic de cancer de piele la Spitalul Mount Sinai în New York, citat de doctorulzilei.ro.

„Măștile faciale, atunci când sunt purtate și montate corespunzător, creează un sigiliu presurizat, astfel încât să nu intre aer și crește temperatura și umiditatea în jurul nasului și gurii”, a declarat Dr. Orit Markowitz.

Cum se alege masca de protecție, în funcție de ten

Asistentele și medicii poartă un tip specific de mască, de o calitate superioară față de ceea ce purtăm noi zi de zi. „Măștile chirurgicale pot provoca iritații fizice asupra pielii, datorită texturii aspre a măștii. În plus, microbii pe care îi expirăm în mască, sunt și ei împrăștiați pe întreaga suprafață a pielii”, a declarat Rachel Pontillo, estetician autorizat, make-up artist și autor al cărții ”Iubește-ți pielea, iubește-te pe tine”, citată de aceeași sursă.

Dar și măștile nechirurgicale au propriile probleme inerente. Deși măștile de țesături au o textură mai moale, totuși pot provoca uscăciune, ceea ce duce la iritații, deoarece multe țesături utilizate (cum ar fi amestecurile de bumbac) absorb uleiurile noastre natural. Reziduurile din detergentul de rufe și balsamurile pot duce, de asemenea, la înfundarea porilor și de aici procesul de iritare în contact cu masca.

Piele grasă sau cu tendințe acneice

Purtarea unei măști poate provoca transpirația feței, ceea ce poate duce la erupții,  mai ales pentru persoanele care sunt deja predispuse la acnee. Cel mai bun mod de a aborda problema este printr-un tratament la fața locului, potrivit Cinthiei Lomeli, estetician celebru. ”Tratarea la fața locului cu o cremă de zinc va ajuta la reducerea roșeții și a inflamației cauzată de acnee”, a declarat Lomeli.

Piele uscată sau sensibilă

„Persoanele cu pielea sensibilă pot fi predispuse la uscăciune și roșeață incomode pe suprafața purtării măștii”, a spus Pontillo. Acest lucru ar putea duce la o erupție cutanată și solzoasă (similară cu eczemele), mâncărime, datorită absorbției și expunerii la substanțe chimice și microbi necunoscuți.

Când ajungi acasă, scoate-ți masca cât de repede poți, a sugerat Pontillo. „Spălați-vă fața și aplicați o cremă hidratantă liniștitoare (ceva cu aloe vera ar fi ideal)”, a spus ea.

Inflamaţie

Persoanele care au deja afecțiuni cutanate inflamatorii sau cronice, cum ar fi rozacee, eczeme, psoriazis etc., sunt susceptibile să experimenteze accentuarea acestor simptome. Dacă pielea se umflă de la presiunea și etanșeitatea măștii sau de la purtarea măștii timp îndelungat, aplicați o compresă rece. Acest lucru poate fi repetat de câte ori este nevoie pentru a reduce umflarea.

Dacă cineva suferă de vânătăi în urma orelor lungi de purtare a măștii, ar trebui să aplice cremă de arnică sau gel de arnică.

Cum se protejează pielea

  • Purtați o mască curată ori de câte ori este posibil
  • Înainte de a purta orice mască, aplicați un hidratant sau un balsam bogat pe bază de ulei.
  • Asigurați-vă că regimul de îngrijire a pielii este unul blând cu tenul. Sursa: doctorulzilei.ro

Pentru prima oara de la divorț, Cornel Ilie vorbește despre „cealaltă” femeie. Seamănă cu Lidia Buble?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre