Simona Ionescu / Redactor Șef

Mișu Fotino, copil crescut în culisele teatrului. Un mare actor de care ne este dor

Mișu Fotino, copil crescut în culisele teatrului. Un mare actor de care ne este dor
Mișu Fotino a adus multă bucurie în caselor românilor. Era nelipsit de la revelioane și din emisiunile de divertisment. A fost aplaudat timp de zeci de ani, în epoca cenușie de comunism. Nu a avut studii, dar a copilărit prin culisele teatrului și a devenit un mare actor doar cu har divin și multă muncă.

Mișu Fotino nu era prea arătos. Cu ochelari groși ca fundul sticlei de șampanie, dar spunea glume foarte apreciate de spectatori. A fost un copil crescut în culisele teatrului. Se întâmpla în cei mai grei din comunism. Erau doar câteva ore de transmisie TV, iar când apăreau marii actori se făcea liniște pe străzi. Mișu Fotino era unul dintre cei care făceau viața mai veselă.

Mișu Fotino, copil crescut în culisele teatrului

Mișu Fotino se numea în acte Mișulică Matei Fotino. S-a născut toamna, pe 14 septembrie 1930. Este una dintre cele mai populare figuri din galeria actorilor de teatru, comedie și film. Nu a avut studii, dar a copilărit prin culisele teatrului și a devenit un mare actor datorită talentului și muncii neobosite. A fost prezent la primul Revelion la TVR, în 1957. Aproape 60 de ani, actorul a fost nelipsit din petrecerea din noaptea dintre ani.

”Dacă n-aș fi devenit actor, aș fi visat să ajung Artist, ca Radu Beligan  sau Jean Gabin”, spunea cu umor actorul Mihai Fotino, într-un interviu mai vechi.

A debutat la vârsta de 6 ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”. Juca alături de tatăl lui, tot Mișu Fotino, fondator al Teatrului de Stat din Brașov. De la 16 ani, a jucat alături de părintele său, la Brașov.

Mișulică a rămas fără studii

În 1948, s-a îndrăgostit de film, când a primit un rolișor. A fost brigadier, în primul film românesc ”Răsună valea”. Jucase cu succes și la 18 ani, în piesa ”Clasa a 8-a B”. Din pricina rolurilor a neglijat facultatea.

”Și, uite așa, Mișulică a rămas fără studii”, a povestit Mișu Fotino. Era deja angajat la Teatrul din Brașov condus de tatăl lui, iar la 23 de ani făcea o compoziție grea: zaharisitul Agamiță Dandanache din ”Scrisoarea pierdută”.

Marele regizor Sică Alexandrescu l-a remarcat și a decis să-l aducă la Bucureşti. Din 1956, a jucat la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, timp de 50 de ani.

Actorul a crescut fără mamă

Cei care nu cred în destin ar putea să se inspire din povestea marelui actor Mișu Fotino. ”Tata era un actor celebru, director prin anii ʼ30  al Teatrului din Cernauți. Acolo m-a conceput pe mine, dar mama era prea tânără și  s-au despărțit curând și pe mine m-a crescut papa (n.r. tata).

Cu un tată atât de blând ca al meu, care mă adora și alături de el și celelalte soții ale sale, mai multe, de-a lungul timpului, pot spune că am avut o copilărie fericită. Am fost atât de răsfățat de lumea teatrală și neteatrală, încât mă mir ca nu mi-am ratat cariera”, povestea Mihai Fotino.

Și-a revăzut mama când avea deja 40 de ani. ”Ne-am privit ca doi străini și nu ne-am mai întâlnit niciodată”, a mărturisit actorul.

Mișu Fotino a fost căsătorit cu arhitectul Ruxandra-Ana, care i-a dăruit actorului o fiică, Oana-Maria. Ne-a părăsit pe 13 ianuarie 2014, la 83 de ani. Radu Beligan l-a sărutat pe frunte, cu lacrimi în ochi, pe prietenul lui de-o viaţă, Mişu Fotino. Ultima replică a lui Fotino a fost, însă, tăcerea. Își pierduse auzul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre