Mișu Fotino, un mare actor fără studii. A crescut fără mamă

Mișu Fotino, un mare actor fără studii. A crescut fără mamă
Mișu Fotino nu a avut studii, dar a copilărit prin culisele teatrului și a devenit un mare actor. A fost prezent la primul Revelion la TVR, în 1957. Aproape 60 de ani, actorul a fost nelipsit din distracția din noaptea dintre ani, dar și de pe scena de teatru. Visa să devină ”Artist”.

Mișu Fotino era irezistibil, vioi și cu un umor greu de egalat. A fost nelipsit din spectacolele de Revelion, încă de la prima ediție, cea din 1957.

”Dacă n-aș fi devenit actor, aș fi visat să ajung Artist, ca Radu Beligan  sau Jean Gabin”, spunea cu umor actorul Mihai Fotino, într-un interviu mai vechi.

Mișu Fotino, un mare actor fără studii

Mișu Fotino a debutat la vârsta de 6 ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”. Juca alături de tatăl lui, tot Mișu Fotino, fondator al Teatrului de Stat din Brașov. De la 16 ani, a jucat alături de părintele său, la Brașov.

În 1948, s-a îndrăgostit de film, când a primit un rolișor, de brigadier, în primul film românesc ”Răsună valea”. Jucase cu succes și la 18 ani, în piesa ”Clasa a 8-a B”, iar din pricina rolurilor a neglijat facultatea.

”Și, uite așa, Mișulică a rămas fără studii”, a povestit marele actor. Era deja angajat cu carte de muncă la Teatrul din Brașov condus de tatăl lui, iar la 23 de ani făcea o compoziție grea: zaharisitul Agamiță Dandanache din ”Scrisoarea pierdută”.

A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la Bucureşti. Din 1956, a jucat la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, timp de 50 de ani.

În 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate

După 2005, an în care a suferit un atac cerebral, s-a despărţit definitiv de marea sa iubire, actoria.

Mișu Fotino, familia

Mișu Fotino a fost căsătorit cu arhitectul Ruxandra-Ana și i-a dăruit actorului o fiică, Oana-Maria.

Actorul a crescut lângă tată,  în culisele teatrului și pe scenă.

”Tata era un actor celebru, director prin anii ʼ30  al Teatrului din Cernauți. Acolo m-a conceput pe mine, dar mama era prea tânără și  s-au despărțit curând și pe mine m-a crescut papa (n.r. tata).

Cu un tată atât de blând ca al meu, care mă adora și alături de el și celelalte soții ale sale, mai multe, de-a lungul timpului, pot spune că am avut o copilărie fericită.

Am fost atât de răsfățat de lumea teatrală și neteatrală, încât mă mir ca nu mi-am ratat cariera”, povestea Mihai Fotino.

Și-a revăzut mama când avea deja 40 de ani. ”Ne-am privit ca doi străini și nu ne-am mai întâlnit niciodată”, a mărturisit actorul.


De ce a încărunțit Olga Tudorache, peste noapte, la 33 de ani

Marea balerină s-a sinucis din prea multă dragoste. Nu putea trăi fără soțul ei, poetul Ștefan Augustin Doinaș

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp