Momentul în care Florentin Pandele a apărut în prim-plan a fost legat de drama unui copil

Momentul în care Florentin Pandele a apărut în prim-plan a fost legat de drama unui copil
Puțini își mai amintesc de momentul în care au auzit de Florentin Pandele din Voluntari și când i-au văzut fața la televizor. Imaginile, însă, au făcut înconjurul lumii.

Toată povestea pe care o să o reamintesc s-a petrecut în urmă cu 20 de ani. Pandele era și atunci primar la Voluntari. Primul mandat, câștigat la alegerile din anul 2000. Era liberal, membru al PNL Ilfov și fost ofițer de marină. După 2004 a trecut la PSD, apoi la UNPR. Dar primar a tot fost ales de 20 de ani.

Întâmplarea la care am să mă refer a avut loc în 11 iunie 2001 și l-a scos din anonimat pe Florentin Pandele. Ceea ce s-a petrecut în acea zi a fost văzut în multe țări de pe planetă, grație televiziunilor.

O fetiţă de circa doi ani din Pipera, pe nume Alina, se juca în grădina casei şi, din neatenţie, a căzut într-un puț neterminat, acoperit doar cu o tablă. Opt ore s-au chinuit pompierii și vecinii familiei să o salveze pe micuță din tubul de beton. Rămăsese prinsă în el printr-un noroc fantastic. Era foarte aproape de apa care ar fi înecat-o dacă ar fi căzut în ea.

Cea care avea să o salveze pe micuță de la moarte a fost o fată de 18 ani, Oana Furnică, care locuia în Voluntari. Era în vizită la niște prieteni, în Pipera, când a văzut la televizor tragedia ce se derula și cum autoritățile nu pot ajunge la copil. A fugit într-acolo.

Primarul Pandele a fost  la fața locului

Pompierii și oameni din Voluntari, inclusiv primarul Pandele, săpaseră pe lângă puț, încercând să disloce bucățile din care era alcătuit ca să ajungă la fetiță. Nimeni nu încăpea în puț ca să coboare, să o prindă și s-o scoată. Deja trecuseră multe ore și exista riscul ca micuța să se sufoce.

Când a ajuns acolo, Oana Furnică le-a spus lui Bebe Ivanovici, președintele Consiliului Județean Ilfov, primarului Pandele și șefului pompierilor că ea intră legată în puț și va scoate fetița. Și chiar așa s-a întâmplat, deși la prima încercare a scăpat mânuța Alinei.

Imaginile de pe televiziunile noastre au fost preluate de cele occidentale. Toată lumea aștepta cu sufletul la gură să vadă că fetița va fi scoasă din puțul acela cu diametru de 30 de centimetri.

Oana Furnică a reușit și a devenit eroina tuturor.

Când Oana a scos-o pe Alina din puț a fost prinsă de un pompier și primarul Florentin Pandele

A fost invitată de televiziuni din Germania, Olanda, Franța și Japonia pentru a acorda interviuri.

La primul interviu în afara țării, Oana Furnică a fost însoțită de primarul Florentin Pandele. El s-a ocupat de plata deplasării și a avut grijă ca Oana să aibă tot ce-i trebuie.

Așa arăta Florentin Pandele în primul său mandat de primar în Voluntari

Consiliul Județean Ilfov și președintele său, Bebe Ivanovici, i-a donat Oanei o casă în Voluntari unde locuiește și acum, împreună cu cei trei copii ai săi.

Alina, fetița salvată, e majoră acum, dar nimeni nu mai știe de ea. Probabil că a văzut imaginile cu ea și pățania din copilărie.